Păcatul secret al Scoţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Duelul dintre Rangers şi Celtic a stârnit mereu pasiuni nebănuite
Duelul dintre Rangers şi Celtic a stârnit mereu pasiuni nebănuite

Derby-ul fotbalistic dintre Rangers şi Celtic reprezintă, de fapt, un adevărat război al religiilor. „The Old Firm“, aşa cum sunt supranumite întâlnirile dintre Rangers şi Celtic, aduc anual economiei scoţiene aproximativ 130 de milioane de euro.

Este "afacerea perfectă" pentru zgârciţii din Glasgow şi nu numai. Se cheltuie în draci la fiecare meci, cel puţin patru pe sezon, încasările din cazarea, transportul şi mâncarea fanilor împletindu-se cu banii de la sponsori, din activităţile de marketing şi din locurile de muncă apărute pentru a sluji derbyul "Rangers - Celtic", care astăzi îşi va derula episodul cu numărul 387. O istorie de peste 100 de ani, rivalitatea locală dintre cele două cluburi fiind recunoscută drept cea mai veche de pe mapamond.

De-a lungul timpului, aspectul sportiv şi comercial a fost întunecat însă de conflictul confesional apărut între simpatizanţii catolici ai lui Celtic şi protestanţii care împărtăşesc pasiunea pentru Rangers. Ruşinaţi, localnicii vorbesc despre „păcatul secret al Scoţiei"!

De unde a pornit totul?

După Primul Război Mondial, "The Old Firm" s-a transformat treptat într-o emblemă a sectarismului religios, problemă pe care nici măcar liderii politici sau capii bisericii n-au reuşit să o rezolve. Pentru a înţelege originea acestei duşmănii, trebuie să ne întoarcem în timp tocmai la 1700.

În acea perioadă, din raţiuni sociale şi economice, a început un masiv exod al irlandezilor către Scoţia şi, în special, către partea de est a oraşului Glasgow. Mai târziu, în 1888, imigranţii au fondat Celtic Football Club cu scopul declarat de a combate sărăcia care îi caracteriza. Ulterior, meciurile de fotbal erau folosite de catolicii irlandezi pentru a-şi exprima solidaritatea cu fraţii lor de sânge împotriva campaniei de colonizare a Marii Britanii.

De partea cealaltă, Rangers FC s-a născut în 1873, la început fără nicio legătură cu religia sau cu etnia locuitorilor din Glasgow. Abia după 1900, cei de pe "Ibrox" au devenit un simbol pentru protestanţi, adică pentru latura înstărită a oraşului. Implicit, bogaţii scoţieni erau consideraţi loiali Coroanei Britanice.

Cum se manifestă războiul religios?

Pentru neavizaţi, un meci dintre Rangers şi Celtic ar putea fi oricând confundat cu o întâlnire dintre Anglia şi Irlanda. Motivul? Steagurile şi însemnele folosite de suporterii celor două echipe.

Pe de-o parte, "albaştrii" lui Rangers arborează cu fiecare ocazie drapelul Union Jack, al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în timp ce "verzii" lui Celtic se mândresc cu "tricolorul" Irlandei. De-a lungul timpului, ura dintre "catolici" şi "protestanţi" s-a manifestat şi prin alte mijloace, mai puţin „ortodoxe":

- În anii '70, fanii lui Celtic aprobau prin sloganuri şi prin cântece acţiunile IRA, organizaţie paramilitară irlandeză care milita pentru desprinderea Irlandei de Nord de Regatul Unit. Cei de la Rangers nu rămâneau datori şi aprobau orice acţiune represivă a Coroanei Britanice, cântând la fiecare meci celebrul „The Billy Boys".

- În timpul unui Celtic - Rangers, „catolicii" din tribune fluturau steaguri ale Palestinei, iar „protestanţii" au răspuns cu drapele ale Israelului.

- În 1995, Paul Gascoigne, pe atunci jucătorul lui Rangers, i-a înfuriat pe fanii lui Celtic imitând cântatul la flaut, instrument muzical asociat cu loialitatea faţă de Coroana Britanică.

- În 1996, portarul polonez al lui Celtic, Artur Boruc, a făcut semnul crucii către peluza ocupată de fanii rivali. Moment în care „protestanţii" lui Rangers au luat foc, venerarea crucii şi a icoanelor fiind eliminate din cultul acestora.

Inevitabil, în urmă cu câţiva ani, Celtic şi Rangers au lansat o „iniţiativă de alianţă", proiect menit să elimine sectarismul religios din rândurile fanilor. S-au investit milioane de euro în „Old Firm Alliance", campania fiind îndreptată în principal asupra educării tinerilor asupra riscurilor generate de amestecarea fotbalului cu religia.

Rangers, cu mâna pe titlu

Dacă vor învinge astăzi, gazdele de pe "Ibrox" pot desface şampania pentru al 53-lea titlu de campioană, record absolut în întrecerile interne din întreaga lume. Matematic, Rangers nu va fi sigură de câştigarea trofeului, însă cele 10 puncte avans faţă de Celtic, cu un meci mai puţin, vor reprezenta o garanţie, cu 12 etape înainte de finalul sezonului. De urmărit duelul dintre Kris Boyd, vârful lui Rangers, şi irlandezul Robbie Keane.

Derby
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite