Pandemia naşte idei aberante: Ce a putut să zică preşedintele Federaţiei de Culturism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la apariţia bolii COVID-19, asistăm la tot felul de idei şi gesturi bizare care, din păcate, se manifestă şi la cel mai înalt nivel!

Boala COVID-19 există şi prezintă un grad real de pericol, însă, cel puţin în România, comunicarea oficială pe acest subiect a fost atât de proastă, încât, în primul rând, a transformat o problemă medicală într-o psihoză!

Despre coronavirus şi modalităţile prin care putem reduce riscurile infectării au vorbit atât de mulţi oameni, fără nicio calificare medicală, încât s-au propagat în spaţiul public tot felul de idei aberante! De aceea, am ajuns să vedem oameni purtând măşti în aer liber, deşi Alexandru Rafila, reprezentantul României în Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a spus, în mod repetat, că masca trebuie purtată doar în spaţii închise sau în zonele foarte aglomerate, cum ar fi într-o piaţă.

Alt exemplu despre mesaje transmise complet eronat către populaţie: avem indivizi care folosesc masca în timpul alergării, când se află pe bicicletă sau atunci când stau singuri în maşina personală! Din nou, vorbim despre nişte măsuri complet inutile, nerecomandate de niciun medic.

Din păcate, nu doar oamenii de rând comit astfel de greşeli într-o tentativă de a combate coronavirusul. Mai nou, avem şi oameni cu funcţii importante care propun idei şocante, în cadrul unor întâlniri oficiale. Un exemplu concret în acest sens e ceea ce s-a întâmplat, luni, într-o şedinţă în care s-a vorbit pe tema redeschiderii sălilor de fitness.

La această întâlnire au participat oameni din cadrul Federaţiei Române de Culturism şi Fitness şi ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe. La finalul discuţiilor, preşedintele federaţiei, Gabriel Toncean, a estimat că sălile de fitness îşi pot relua activitatea după data de 15 iunie. Ceea ce din start e o situaţie ciudată, în condiţiile în care în multe ţări europene aceste unităţi sunt deja funcţionale.

Dar nu data redeschiderii sălilor a fost cea mai ciudată informaţie apărută după şedinţa de luni. A şocat, în schimb, faptul că Gabriel Toncean a putut propune ca o măsură adoptată pentru redeschiderea sălilor să fie scoaterea din funcţiune a aparatelor de aer condiţionat!

Pe lângă faptul că e greu de înţeles cum preşedintele Federaţiei Române de Fitness şi Culturism îşi poate închipui că oamenii se pot antrena, fără aer condiţionat, pe timp de vară, făcând o activitate fizică intensă, care poate fi de-a dreptul periculoasă, în lipsa aerisirii corespunzătoare, e şocant că un şef de federaţie nu ştie că aparatul de aer condiţionat nu răspândeşte coronavirusul!

Această terorie ridicolă a fost demontată, nu mai departe de acum două zile, de Alexandru Rafila, într-o intervenţie televizată.

Imagine indisponibilă

Ce a spus Gabriel Toncean?

*Părerea mea personală, n-are legătură cu ceea ce transmit autorităţile, e că e posibil ca, după 15 iunie, să fie deschise aceste săli. 

*Bineînţeles că va fi nevoie şi de respectarea unor restricţii necesare. Spre exemplu, neutilizarea aparatelor de aer condiţionat în săli, pentru că geamurile rămân închise, expectoraţiile, saliva se depune pe aparate şi n-ai timpul fizic să le dezinfectezi. Din punctul meu de vedere, obligatoriu ar fi şi dezinfectarea tuturor aparatelor, după fiecare utilizare. Chiar reprezentanţii sălilor au făcut această propunere.

Imagine indisponibilă

Ce a spus Alexandru Rafila?

*Am auzit zilele acestea, mi s-a părut absolut incredibil. Se spunea să oprim instalaţiile de aer condiţionat, pentru că există un risc de transmitere a infecţiei, prin aceste instalaţii. Asta e o prostie, pentru că riscul de transmitere e extrem de redus, mai ales, dacă personalul poartă mască, şi e suficient să le întreţii, să le igienizezi.

*Gândiţi-vă la o clădire mare de birouri, unde nu există geamuri care se deschid, oamenii poartă mască, iar aerul condiţionat e oprit. E o chestiune de nefuncţionalitate. Suntem tentaţi de foarte multe ori la anumite exagerări, care pun în pericol chiar activitatea pe care o desfăşurăm.

CITEŞTE ŞI:

Cum va arăta sportul după pandemie: CEO-ul World Class România explică ce ne aşteaptă

Ungaria ţine la sănătatea oamenilor: Decizie salutată de toată ţara în plină pandemie

Coronavirusul poate fi combătut: Un medic a oferit două soluţii la îndemâna oricui

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite