Pandemia schimbă fotbalul din temelii în România: Cum va arăta noul campionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul sistem competiţional, care aproape sigur va fi adoptat, săptămâna viitoare, în cadrul Comitetului Executiv FRF, va mări miza unei întreceri în care până acum se juca doar pentru evitarea retrogradării.

Federaţia insistă de mult ca numărul de cluburi din primul eşalon să fie mărit, de la 14 la 16, spunând că, în acest fel, echipele de tradiţie, precum Rapid şi Petrolul, vor ajunge mai uşor pe prima scenă fotbalistică a ţării. 

Dacă acest sistem va fi aplicat, începând cu noul sezon, formatul competiţional va arăta astfel:

*Un sezon regulat cu 30 de etape, în care meciurile se vor juca tur-retur.

*În play-off vor ajunge, ca şi până acum, primele şase clasate, iar punctele vor fi înjumătăţite. Vor urma zece etape pentru stabilirea campioanei.

*În play-out, vom avea zece echipe, care vor juca doar câte un meci între ele, după modelul din play-off-ul ligii secunde din sezonul recent încheiat. Deoarece în play-out vor fi doar nouă jocuri, cinci echipe vor disputa un meci în plus pe teren propriu. Cel mai probabil, ocupantele locurilor 7-11 din sezonul regulat vor juca cinci meciuri acasă, în timp ce ocupantele locurilor 12-16 vor avea doar patru partide pe teren propriu.

*La finalul play-out-ului, vor retrograda direct locurile 9 şi 10. Locul 8 va disputa un baraj de promovare / retrogradare cu ocupanta locului 3 din „B“. 

*Pentru ca play-out-ul să aibă şi o altă miză în afară de evitarea retrogradării, locurile 1 şi 2 vor disputa un baraj. Învingătoarea ar urma să întâlnească formaţia din play-off clasată pe ultimul loc calificabil în preliminariile Ligii Europa. Cine se impune în acest meci va avea dreptul de a reprezenta România în a doua competiţie continentală.

2005-2006, amintiri cu UEFAntasticii

România a avut ultima dată un campionat cu 16 echipe, în sezonul 2005-2006 al Ligii I. A fost o stagiune de vis pentru fotbalul românesc la capătul căreia Rapid şi Steaua s-au întâlnit în sferturile Cupei UEFA, câştig de cauză având formaţia din Ghencea. Ulterior, Steaua a fost eliminată din competiţie, dramatic, după o „dublă“ cu Middlesbrough în semifinale. 

Pentru parcursul lor din acel sezon european, Steaua şi Rapid au fost catalogate drept „UEFAntasticii“ de presa din România.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite