Pantofii care au făcut posibilă prima cursă de maraton sub 2 ore, interzişi. Decizie fără precedent luată de IAAF

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decizie istorică în atletism.
Decizie istorică în atletism.

World Athletics a anunţat, vineri, că interzice folosirea prototipurilor de încălţăminte sport în competiţii oficiale, după ce în ultimele luni au fost doborâte mai multe recorduri datorită unor încălţări revoluţionare.

Nike a dat lovitura în 2019 cu o gamă unică de pantofi pentru alergare. Mai întâi, la jumătatea lui octombrie 2019, kenyanul Eliud Kipchoge a alergat în condiţii speciale primul maraton în sub 2 ore. Câteva zile mai târziu, Brigid Kosgei, tot din Kenya, a corectat cu 81 de secunde recordul mondial la maraton feminin, în tradiţionala cursă de la Chicago. Amebele performanţe s-au datorat inovaţiei producătorului american de echipament sportiv.

„Începând cu 30 aprilie 2020, orice încălţăminte trebuie să fie disponibilă pentru cumpărare de pe piaţă (online sau din magazine) pentru toţi atleţii pentru o perioadă de patru luni înainte să poată fi folosită în competiţie”, se arată într-un comunicat al forului mondial. De asemenea, au fost interzişi pantofii sport cu o talpă mai înaltă de 40 mm, ceea ce, informează BBC, înseamnă că prototipul 'Alphafly', utilizat de Eliud Kipchoge, va fi interzis până la o decizie ulterioară.

Cu toate acestea, recordurile deja omologate obţinute cu produsele revoluţionare vor fi păstrate.

Încălţămintea care nu este disponibilă pe piaţă va fi considerată un prototip şi nu va putea fi folosită în competiţii oficiale sub egida IAAF. Încălţămintea disponibilă pentru cumpărare de către orice sportiv, dar care a fost personalizată din motive estetice sau medicale, va putea fi folosită, a mai stransmis forul guvernator al atletismului.

31 dintre 36 poziţiile fruntaşe în cursele de maraton tradiţionale le-au revenit în 2019 sportivilor care purtau încălţări revoluţionare, precum 'Alphafly', anunţă BBC

O decizie ce poate fi încadrată în aceeaşi categorie, de protejare a unui sport curat şi a egalităţii de şanse, a fost luată în nataţie, în 2009, când celebrele super-costume, folosite printre alţii de Michael Phelps, au fost interzise.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite