„Păpuşa Nadia“. Povestea revoluţionarei jucării produse la „Arădeanca“:  „O putea da pentru un guler de vulpe argintie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Păpuşa Nadia, produsă în  1976, la scurt timp după Jocurile Olimpice de la Montreal. Foto: Eduard Enea / Adevărul
Păpuşa Nadia, produsă în  1976, la scurt timp după Jocurile Olimpice de la Montreal. Foto: Eduard Enea / Adevărul

Cristian Dumitru, iniţiatorul „Muzeului Jucăriilor“ şi colecţionar dedicat, spune, pentru „Weekend Adevărul“, povestea celebrei „păpuşi Nadia“, fabricată la Arad, la scurt timp după momentul perfect, de 10, al Nadiei Comăneci, de la Jocurile Olimpice de la Montreal.

„În 1976, <<Arădeanca>> a decis să facă o primă păpuşă personalizată, ceea ce nu existase în România pe vremea comunismului, nici până la ea, nici după ea. Au fabricat <<păpuşa Nadia>> pe baza unui corp comun, cu o faţă uşor modificată, care nu semăna însă foarte mult cu Nadia cea de 14 ani. Dar păpuşa atrăgea cu un dublu echipament: cel de sală, cu care chiar a evoluat sportiva în competiţii şi echipamentul echipei olimpice de la ceremonia de deschidere.

Au adăugat şi o mică medalie olimpică, cu un tricolor, agăţată de gâtul păpuşii, pentru că fabrica avea şi secţie foarte bună de argintărie şi făcea, practic, toate cupele oferite sportivilor la concursuri în era comunistă. Prototipul a fost trimis cuplului prezidenţial, iar ulterior a fost inclus într-o expoziţie de mare succes în acest muzeu - colecţia cadourilor primite de cuplul prezidenţial.

Cristian Dumitru


Cristian Dumitru, încadrat de cele două modele de păpuşi produse la „Arădeanca“ Foto: Eduard Enea / Adevărul

Pentru o scurtă perioadă, în anul 1977, această păpuşă s-a găsit în comerţul socialist, în librării. Era o păpuşă scumpă. Avea ambalajul ei, cutia fiind chiar foarte bine lucrată pentru acele vremuri, cu o ferestruică şi un plexiglas prin care vedeai capul păpuşii şi medalia.“

Şi explică mai departe: „Păpuşile de la <<Arădeanca>> erau vestite, cele mai apreciate din toate ţările socialiste, din est. Vă dau un exemplu: mătuşa mea, când pleca în Rusia, lua mereu două-trei păpuşi. Putea da o <<păpuşă Nadia>> pe o haină de blană, sau pe un guler de vulpe argintie, lucruri mult mai valoroase.“

200 de lei costa „păpuşa Nadia“ în 1977. În 2005, la iniţiativa Nadiei Comăneci, „Arădeanca“ a scos o nouă serie, modernizată, care s-a vândut cu până în 100 de lei.

Papusa Nadia


Marius Copil a fotografiat la rândul său „păpuşa Nadia“. Foto: Eduard Enea / Adevărul

Citeşte şi:

„Adevărul“, cu Marius Copil la „Muzeul Jucăriilor“: „Am fost rău când eram mic! Tăiam cu fierăstrăul câte un picior la fiecare scaun din casă“

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite