Adevărul Live: Partea nevăzută a Campionatului Mondial de Fotbal. La ce am renunţat pentru spectacol?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campionii Cupei Mondiale FOTO Reuters
Campionii Cupei Mondiale FOTO Reuters

Campionatul din Brazilia a colecţionat recorduri: cel mai scump mondial, jucat pe cele mai costisitoare stadioane, însoţit de cele mai ample proteste din istoria ţării. La finalul unei competiţii urmărite de tot globul, rămân însă câteva întrebări. Am uitat de morală pentru spectacolul fotbalistic? Ce înseamnă, de fapt, etică în fotbal? Au răspuns eticienii Emilian Mihailov şi Radu Uszkai, la Adevărul Live.

Brazilia deţine în prezent 10 dintre cele mai costisitoare 20 de arene din lume. Nu pentru că au facilităţi deosebite, ci pur şi simplu pentru că milioane de euro au intrat în conturile constructorilor, în timp ce alte milioane au intrat în pământ. Un exemplu: zeci de blindate, elicoptere, nave de război şi drone au fost mobilizate de oficialii brazilieni pentru securitatea turiştilor. Costul: un miliard de dolari.

Cupa Mondială aduce mai multe prejudicii decât avantaje, cred 54% din brazilieni, care asociază evenimentul cu ineficienţa autorităţilor şi spun că acestea obţin profituri de pe urma oamenilor de rând. Jocul de fotbal pare să se desfăşoare pe o scenă luminată, departe de viaţa oamenilor, iar printre cuvintele care pot descrie această ediţie a Campionatului Mondial sunt: sărăcie, proteste, corupţie.

O bună parte dintre cetăţenii obişnuiţi ai Braziliei, care-şi duc traiul de zi cu zi în aşa-numitele „favelas“, a fost ignorată de autorităţile braziliene. Mahalalele din marile oraşe au fost văzute mai degrabă ca un potenţial pericol. Oamenii aceştia care-şi trăiesc vieţile pe hectare întregi umbrite de mizerie şi deznădejde nu au ce căuta în peisajul exclusivist promovat de organizatori.

În ciuda controverselor legate de organizarea Campionatului Mondial şi, peste doi ani, a Jocurilor Olimpice într-un stat care se confruntă cu probleme economice şi sociale, nici jocul pe teren nu a fost unul curat. Penalty-ul lui Arjen Roben, gestul atacantului uruguayan Luis Suarez ori suspiciunile care au planat asupra repezentativei Camerunului au umbrit şi mai mult cel mai important eveniment fotbalistic din ultimii patru ani.

Urmăriţi astăzi, de la ora 13.00, în cadrul singurei emisiuni de etică aplicată din România, o dezbatere controversată despre partea nevăzută a Campionatului Mondial de Fotbal din 2014. La am renunţat pentru spectacolul fotbalistic? Răspund la această întrebare Emilian Mihailov, etician, doctor în filosofie, director executiv al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată de la Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucureşti şi Radu Uszkai, doctorand în filosofie şi cercetător în cadrul Centrului de Cercetare în Etică Aplicată.
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite