Sport

articolul anterior articolul urmator

Petroşăneanul Toma Coconea în fruntea competiţiei de aventură Red Bull X Alps

1
9 Jul 2013 11:31:42
Mircea Goia
Toma Coconea - reprezentantul nostru la competiţia Red Bull X Alps
Toma Coconea - reprezentantul nostru la competiţia Red Bull X Alps

Startul: Salzburg (Austria). Destinaţia: Monaco. Traseu prin Austria, Germania, Italia, Elveţia şi în final, Monaco. 1000 de kilometri parcurşi cât mai repede pe jos sau în zbor (cu parapanta). Cine va rezista unui asemenea travaliu?

Red Bull X-Alps este cea mai dură cursă de aventură din lume iniţiată, după cum v-aţi dat seama, de firma de băuturi energizante Red Bull, cu sediul în Austria. Compania austriacă nu e străină de sporturile extreme, tot ea sponsorizand şi saltul cu paraşuta a austriacului Felix Baumgartner, el fiind primul om care, în cădere liberă, a depăşit viteza sunetului.  
 
 Fiecare echipă care participă la Red Bull X-Alps este formată dintr-un singur om la care se mai permite câte doi suporteri maximum (ei acţionează că asistenţi şi pot furniza informaţii concurentului principal, mâncare şi echipament şi ţine legătura cu centrul de control al cursei). În afară de cei doi asistenţi, nu este permisă nici un fel de altă asistenţă (tehnică sau de altă natură, inclusiv transportul prin alte mijloace decât cele acceptate). Participanţii sunt pe cont propriu. 
 Se cere o extrem de bun condiţie fizică (de multe ori se aleargă cu echipamentul în spate), cât şi deosebită îndemânare în utilizarea parapantei.  
 
 
 Traseul, pe lângă văi şi munţi (unii cu o înălţime deloc de neglijat) include şi zece puncte de control prin care participanţii trebuie să treacă (pentru cursa din 2013 acestea sunt Gaisberg, Dachstein, Wildkogel, Zugspitze, Ortler/Sulden, Interlaken, Matterhorn, Mont Blanc, Saint Hilaire, Peille).  
 Câştigătorul e cel care ajunge primul în Monaco, iar după 48 de ore cursa este oprită şi se face clasificarea în funcţie de ce distanţă a ajuns fiecare concurent faţă de Monaco. În general, cursa durează cam 2 săptămâni şi acum, graţie GPS-ului, poate fi urmărită în timp real pe website-ul pus la dispoziţie de Red Bull.  
 
România a avut un reprezentant care a participat de cinci ori la această cursă iar în două dintre ele, cea din 2007 şi 2011, a terminat pe locul 2. 
  
 Toma Coconea (38 ani), căci el este reprezentantul nostru, şi-a luat rucsacul în spinare şi participă pentru a şasea oară la această cursă dură. 
 Toma este din oraşul Petroşani, judeţul Hunedoara (din Valea Jiului, mai cunoscut) unde locuieşte şi lucrează ca instructor de parapantă. 
 Pasiunea zborului cu parapanta i-a venit ca o chemare interioară în 1991 iar de atunci până acum Toma a participat la competiţii naţionale şi internaţionale (cum ar fi  PWC şi Dolomiteman), din 1999 devenind instructor. 
 Pe lângă parapantă, el mai participă şi la maratoane montane şi curse de schi cross-country. 
 Condiţia fizică trebuie menţinută şi, ca un sportiv adevărat, Toma se antrenează în fiecare zi alergând câte 25 de kilometri  precum şi zboruri cu parapanta zilnice (dacă vremea i-o permite). 
  
 În ediţiile Red Bull X Alps din 2007 şi 2011 Toma Coconea a ocupat locul doi şi speră ca la ediţia din acest an să fie primul la Monaco. 
 
  
 Cursa a stârnit pasiuni între compatriotii noştri pe Facebook, mulţi încurajându-l pe Toma şi dând de veste şi la alţii să facă la fel. Şi blogosfera românească a început să fie interesată de participarea concurentului nostru (citeşte aici). 
  
 Printre cei mai aprigi susţinători a lui Toma Coconea este cunoscutul om de televiziune, Mihaela Rădulescu, care îşi ţine prietenii şi fanii de pe Facebook la curent cu parcursul participantului nostru. Prin intermediul ei am aflat şi eu de această cursă şi, mai ales, am aflat mai multe despre Toma (cu ocazia asta am sesizat că e originar din Valea Jiului, locul meu de baştină). 
  
 O poveste despre Toma Coconea pe care Mihaela a spus fanilor ei acolo este următoarea (şi îmi permit să o citez pentru că cred că spune multe despre spiritul concurentului nostru). 
 
"Haideţi să vă povestesc ceva senzaţional despre Toma, ca să înţelegeţi de ce îl consider un Erou - la o ediţie precedentă, l-a prins ora stingerii în vârful muntelui - spera că va putea zbura de acolo, dar n-a mai apucat (regulamentul le interzice să zboare noaptea) - nu ştiu dacă ştiţi, dar pe munţii austrieci, chiar şi în iulie poate fi extrem de frig, ba chiar şi zăpadă.  
  
 Toma era în pantaloni scurţi, tricou şi...parapantă. Toată noaptea, după o zi în care a mărşăluit vreo 120 de km, în loc să doarmă, a trebuit să facă mişcare, ca să nu între în şoc hipotermic.  
 Singur, în beznă unei păduri neprietenoase, a făcut tot ce era omeneşte posibil să-şi menţină temperatura corpului.  
 Când a simţit că nu mai poate, a luat un bolovan şi s-a lovit cu el în cap, până a simţit că-i curge sânge - bănuiesc că ştiţi, o durere ca asta îţi ridică temperatură corpului cu câteva grade.  
 În plus, ştia principiul transferului durerii - în armată israeliană îi învaţă să-şi provoace o altă rană în afară celei grave, spre a echilibra mental durerea.  
 Cu capul spart, Toma a supravieţuit şi a plecat mai departe, fără nicio oră de somn şi a ajuns pe podium, pe locul 2. Pentru mine, Toma Coconea nu e o persoană, e un Erou, care doarme, în nopţile acestei curse nebuneşti, cu capul pe drapelul ţării lui..." , ne povesteşte Mihaela.
  
 Într-adevăr, o poveste emoţionantă dar şi dătătoare de fiori reci. Adevarul a mai prezentat aventura lui din 2011 in acest articol.
 Toma a parcurs până acum cam 200 km, mai având încă 800 de km înaintea lui. Cel mai probabil, Mihaela va fi acolo să-l întâmpine pe concurentul nostru când va pune piciorul în Monaco.
  
 Puteţi să-i urmăriţi evoluţia în timp real pe această hartă pusă la dispoziţie de Red Bull: Live Tracking
 Mai multe despre el se poate afla si de pe website-ul lui personal.
  
 Să-i ţinem şi pumnii şi să-l încurajăm pe concurentul nostru care e, în prima parte a concursului, pe poziţia a patra (potrivit live tracking-ului). Hai Toma, România e cu tine! 
 
 
UPDATE
Toma Coconea a ocupat locul 10 pana la urma.
Nu e nici o problema, Toma, noi am fost alaturi de tine oricum si vom fi si la editia viitoare!
 

Toma Coconea at X-Alps 2007 from Toma Coconea on Vimeo.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Utilizator Adevărul
10.07.2013, 06:12:36

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările