Politizarea sportului: Dragnea şi Iohannis se bat cu racheta de tenis. Scandal uriaş la alegerile FRT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea - Klaus Iohannis
Liviu Dragnea - Klaus Iohannis

Alegerile pentru şefia Federaţiei Române de Tenis (FRT) ar fi trebuit să aibă loc joi. Evenimentul a fost anulat după un scandal uriaş în care s-au contrat principalii candidaţi: George Cosac, care e omul liderului PSD, şi Marius Vecerdea, finul preşedintelui ţării

Cine şi-a imaginat că presiunile politice şi jocurile murdare de culise se văd în toată splendoarea lor doar la fotbal ar trebui să se intereseze de alegerile de la alte federaţii. 

Elocvent e ceea ce se întâmplă în aceste zile la Federaţia Română de Tenis (FRT). Potrivit programării iniţiale, astăzi, ar fi trebuit să fie ales noul şef al sportului-alb. Candidaţi erau George Cosac, actualul preşedinte, Marius Vecerdea, directorul turneului masculin Sibiu Open, Dumitru Hărădău şi Răzvan Itu, acesta din urma fiind unul dintre vicepreşedinţii FRT. 

Sursele din lumea tenisului românesc susţin că Hărădău şi Itu au intrat în cursă doar pentru a mai lua din voturi, urmând ca, ulterior, să le direcţioneze spre Cosac. Altfel spus, cei doi sunt oamenii actualului preşedinte şi nu vizează locul acestuia. 

În aceste condiţii, singurul contracandidat serios al lui Cosac e Vecerdea. „Adevărul“ a stat de vorbă cu cei doi, discuţia pornind de la un scandal legat de modul în care s-au vândut biletele pentru duelul România – Marea Britanie la Fed Cup (22-23 aprilie). Am aflat, ulterior, că această problemă e chiar una minoră pe lângă ce se întâmplă la FRT.

Marius Vecerdea candidat la şefia FRT

„Dragnea face presiuni politice pentru Cosac“

„Adevărul“: Cum vi se pare că din 1.900 de bilete la Fed Cup doar vreo 400 au ajuns la public?

Marius Vecerdea: Aşa se procedează mereu la federaţie, cu bilete date la negru. Doar că, în trecut, se juca la Cluj, dădeau 2.000 de bilete din 8.000 şi nu prea se sesiza nimeni. Acum, a ieşit un scandal, fiindcă arena are o capacitate mică. Oricum, avem probleme mult mai mari la FRT decât aceasta. 

Ce anume?

Tocmai au pus un anunţ pe site-ul federaţiei că au anulat Adunarea Generală de joi şi implicit şi alegerile.

De ce?

La Adunarea Generală erau 346 de membri afiliaţi cu drept de vot dintre care vreo 100 n-aveau nicio activitate în domeniul sportului! Erau afiliaţi abuziv ca să voteze în interesul celor care sunt acum la FRT. M-am adresat instanţei şi Tribunalul Bucureşti a hotărât ca doar 54 dintre cei 346 de membri să mai aibă drept de vot. Când au văzut asta, s-au mişcat repede şi au anulat alegerile, fiindcă aveam şanse mari de victorie. Sunt singurul candidat serios în această luptă. Singurul care a depus un program. Acum aştept o altă decizie importantă a instanţei.

La ce vă referiţi?

Am cerut ca Tribunalul Bucureşti să anuleze mandatele preşedintelui Cosac şi vicepreşedinţilor acestuia. 

De ce?

Au cheltuit 6 milioane de euro şi n-au depus niciun decont! Şi, atenţie, vreo 1,2 milioane din această sumă e din partea Ministerului Tineretului şi Sportului. Vorbim aici de bani publici.

Totuşi, în presă nu prea s-a scris despre aceste probleme şi despre demersurile dumneavoastră.

Am făcut totul fără să fac valuri, fiindcă sunt o persoană atacabilă. Sunt finul lui Klaus Iohannis. Oricum, în aceste alegeri, ei au încercat să se folosească şi de presiuni politice. A ieşit Liviu Dragnea la un post TV şi a spus că el joacă tenis cu George Cosac.

Adică a vrut să dea un mesaj ca lumea să-l voteze pe Cosac?

Dumneavoastră ce credeţi? Inclusiv cei de la Ministerul Sportului vor să iasă Cosac. Păi, marţi, oamenii de la minister s-au întâlnit cu Cosac şi cu ceilalţi doi candidaţi, care sunt tot oamenii lui. Vorbim deja de un grup infracţional. 

George Cosac preşedinte FRT

„Vecerdea n-ar lua mai mult de 10% din voturi“

„Adevărul“: În primul rând, lămuriţi-mă, vă rog, cum s-au dat cele 1.900 de bilete pentru Fed Cup?

George Cosac: 250 au ajuns la Federaţia Internaţională. Avem 340 de cluburi în ţară şi fiecare a primis două tichete. Apoi, fetele şi stafful tehnic au cerut, în total, 200 de bilete. 10 la sută din capacitatea arenei, adică vreo 190 de bilete, au ajuns la britanici. Şi ce a rămas s-a vândut online pentru suporteri. S-a ajuns aici pentru că în România n-avem o arenă în care să putem găzdui un meci de Fed Cup în aer liber la standarde internaţionale.

Marius Vecerdea spune că, după demersul lui în instanţă, doar 54 de membri afiliaţi mai au drept de vot la Adunarea Generală.

Nu e o decizie definitivă. Urmează apelul.

De ce aţi anulat alegerile?

Aşa ne-a cerut ministerul. Vrea să lămurim, mai întâi, situaţia celor care au drept de vot ca să nu mai fie discuţii şi contestaţii ulterioare.

Vecerdea acuză că cei de la MTS s-au întâlnit cu dumneavoastră, marţi, şi că ministerul vrea să câştigaţi alegerile.

De unde ştie că ne-am întâlnit? Are informaţii greşite.

E adevărat că aţi anulat alegerile de joi, fiindcă vă era teamă că, în lumina ultimelor evenimente, Vecerdea va câştiga?

Nu. El n-a luat niciodată mai mult de 10 la sută de voturi. Şi asta în condiţiile în care contestă şi denigrează FRT de doi ani.

Dânsul susţine că aţi cheltuit 6 milioane de euro, fără să depuneţi vreun decont. De asemenea, spune că Liviu Dragnea face presiuni ca să fiţi ales din nou.

O mare dezinformare. Şi mă refer la ambele chestiuni. Exclus să fie vreo presiune politică în aceste alegeri. Şi îi reamintesc domnului Vecerdea că, spre deosebire de el, eu chiar n-am făcut nicio campanie.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite