Pregătire ca în armată pentru fotbalişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii dintre selecţionerii echipelor de la Mondialul din Africa de Sud le-au impus un adevărat regim cazon jucătorilor, pentru a se asigura că sunt cu mintea numai la fotbal.

Miza şi tensiunea Campionatului Mondial ­i-au determinat pe selecţionerii echipelor prezente la turneul final să sufle şi în iaurt atunci când este vorba despre pregătirea fizică şi psihică a jucătorilor. De cele mai multe ori, antrenorii au apelat fie la condiţii severe de cantonament, fie la metode inedite de pregătire a fotbaliştilor.

Jucătorii mexicani au programul bine stabilit în ceea ce priveşte întâlnirile amoroase cu soţiile sau prietenele. Selecţionerul Javier Aguirre le-a conceput elevilor săi un regim cazon şi i-a anunţat că au doar două permisii în care se pot vedea cu partenerele de viaţă. Prima este programată înainte de 11 iunie, când mexicanii debutează la Mondiale, chiar în prima zi, iar a doua, bonus, înainte de optimile de finală, în cazul în care echipa se califică mai departe din grupă. Presa mexicană compară situaţia de la lotul lui Aguire cu cea de la naţionala Braziliei, unde selecţionerul Carlos Dunga le lasă libertate totală jucătorilor săi, care pot „decide dacă vor să facă sex sau să îşi petreacă altfel timpul liber".

Fabio Capello, selecţionerul Angliei, a impus şi el o serie de reguli stricte. Astfel, jucătorii nu pot veni cu telefoanele mobile la masă şi au interdicţia de a folosi reţeaua de socializare pe internet Facebook. De asemenea, nici selecţionerul Spaniei, Vicente del Bosque nu le permite jucătorilor săi să acceseze reţele de socializare. Mai mult, el şi-a izolat echipa de fani şi de reprezentanţii mass-media, pentru ca fotbaliştii să se poată concentra doar la fotbal.

Toalete de cinci stele pentru argentinieni

Diego Armando Maradona, selecţionerul Argentinei, este dispus să le ofere jucătorilor metode distractive de petrecere a timpului liber, inclusiv şase console Playstation de jocuri video, Maradona a avut însă şi unele pretenţii mai ciudate. El a insistat ca în cartierul general al „pumelor" de la Pretoria să existe toalete cu ­WC-uri cu scaun încălzit, bideuri electronice cu trei viteze la robinete şi chiuvete nou-nouţe.

Argentinienii au avut pretenţii amănunţite în ceea ce priveşte mâncarea servită, una dintre condiţii fiind ca îngheţata să fie disponibilă 24 de ore din 24. Cel mai sever regim de cantonament îl au, fără îndoială, nord-coreenii. Fiind ţara cea mai înschisă şi izolată din lume, Coreea de Nord nu face excepţie nici la turneul final. Jucătorii nu au voie să aibă contact cu nimeni din afara cantonamentului, iar presa nu poate face fotografii sau interviuri cu fotbaliştii în afara ocaziilor impuse de FIFA. Autocarul echipei este escortat de poliţie până la terenul de antrenament, unde fotbaliştii coboară în ordine deplină.

Portughezii s-au jucat de-a războiul

Pe lângă strategiile folosite pentru a spori concentrarea jucătorilor, unii selecţioneri se gândesc şi la metode inedite de antrenament. Selecţionerul Germaniei, Joachim Low, şi-a pus jucătorii să meargă în grup cu bicicletele, pentru a se forma o legătură de unitate între fotbaliştii săi. În timpul acestor ieşiri pe două roţi, antrenorul face popasuri în care le vorbeşte jucătorilor despre motivare şi despre importanţa concentrării înainte de meciuri. Cea mai trăsnită metodă de antrenament a fost gândită de selecţionerul portughez Carlos Queiroz.

Înaintea luptelor din grupa de la Mondiale, lusitanii şi-au organizat propriul război: Cristiano Ronaldo şi colegii ­s-au îmbrăcat în haine de camuflaj şi au încins o partidă de paintball într-o bază militară. Ei au simulat chiar şi luptele corp la corp între ei. „Facem parte din cea mai grea grupă cu Brazilia, Coasta de Fildeş şi Coreea de Nord. Simularea acestor lupte ne-a făcut să ne simţim mai puternici şi mai uniţi", a explicat Ronaldo.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite