Sport

articolul anterior articolul urmator

Primul olimpic de iarnă non-binar sfidează stereotipurile patinajului artistic

24
24 Jan 2022 09:32:13
Autor: Mălina Gîndu
FOTO: AFP
FOTO: AFP

Atunci când Timothy LeDuc va intra pe gheaţă la Beijing, ca primul olimpic de iarnă non-binar, patinatorul artistic îşi propune să sfideze stereotipurile de gen şi să deschidă calea pentru alţi sportivi care nu se simt nici bărbaţi, nici femei, scrie Thomson Reuters Foundation.

Americanul, care foloseşte pronumele „they/them”, vrea să anuleze noţiunile tradiţionale conform cărora toate duetele de patinaj spun poveşti de tipul „Romeo şi Julieta”, şi să prezinte în schimb un spectacol de egalitate şi forţă alături de partenera olimpică, Ashley Cain-Gribble, în vârstă de 26 de ani.
 
„Speranţa mea este că acum, asumându-mi public că sunt non-binar şi fiind deschis în legătură cu acest lucru, poate că va deschide o cale pentru alţi atleţi non-binari şi queer care vin în perechi în dansul pe gheaţă", a declarat LeDuc, în vârstă de 31 de ani, într-un interviu pentru Thomson Reuters Foundation.
 
Un număr record de atleţi deschis LGBT+ vor concura la Jocurile Olimpice de iarnă, potrivit site-ului de ştiri LGBT+ Outsports, după recordul stabilit la Jocurile Olimpice de vară din 2021 de la Tokyo.
 
De asemenea, la Tokyo au fost prezenţi primii olimpici deschis transsexuali şi non-binari, inclusiv fotbalistul canadian Quinn, care foloseşte un singur nume, şi skateboarderul american Alana Smith, care a fost confundată de către televiziuni folosind pronume greşite.
 
„Nu sunt prea îngrijorat de percepţia oamenilor despre mine sau de faptul că oamenii îmi identifică greşit genul", a declarat LeDuc.
 
Aproprierea vizibilă dintre Timothy Le Duc şi partenera sa, Ashley Cain-Gribble, provine parţial din faptul că cei doi şi-au fost alături în momente dificile, acceptându-se unul pe celălalt aşa cum sunt:
 
„Timothy a fost mereu alături de mine, m-au susţinut în fiecare parte a călătoriei mele în viaţă. Aşa că voi fi mereu acolo pentru a le susţine călătoria", a delarat Cain-Gribble.
 
„Noi oricum nu prea urmam o naraţiune standard masculinitate-feminitate pe gheaţă. Nu avea nimic de-a face cu faptul că Ashley era căsătorită cu altcineva ... (sau) cu faptul că eu sunt homosexual. A avut legătură cu faptul că amândoi suntem nişte atleţi atât de puternici şi uimitori şi că nu am vrut să minimizăm niciuna dintre abilităţile noastre uimitoare pe gheaţă", a spus LeDuc.
 
LeDuc a explicat că partenera sa a fost criticată pentru că era mai înaltă decât majoritatea patinatoarelor, aşa că era aproape mereu exclusă ca potenţială câştigătoare. În acelaşi timp, lui LeDuc i s-a spus să păstreze tăcerea despre faptul că este homosexual şi a fost respins ca fiind prea slab de o potenţială parteneră.
 
Aflaţi pe locul şapte în lume, după atleţii ruşi, chinezi şi canadieni, cei doi vor să ajungă în primele cinci locuri la Beijing.
 
„Este un vis de o viaţă. E prima dată când chiar nu trebuie să ne luptăm pentru un loc sau să ne calificăm pentru ceva. Trebuie doar să fim acolo şi să patinăm",  a declarat Cain-Gribble.
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

Mihai Ternopol
24.01.2022, 09:50:52

Din punct de vedere biologic, exista doar doar doua sexe. Deci aceste tampenii cu binar, queer, sunt de rasul curcilor. Natura nu e perfecta, ea mai da si rateuri. De asta exista "non-binari". Lumea a luat-o razna. Vom muri inecati in prostie.

-11 (29 voturi)
Adrian Foanɡă
24.01.2022, 11:15:37

La Beijing ii vor verifica la cocosel chinezii. Pe care-l gaseste ca se da femeie sau non binar, sau ceva, il castreaza.

-11 (27 voturi)
Vladescu Adrian
24.01.2022, 09:56:10

- Oprobiu si dispret pentru toti cei care promoveaza astfel de tendinte non evolutive! Care este diferenta intre ascensiunea nazismului in anii '30 si chestia asta cu non-genul? Moda, toleranta, indiferenta, complicitate?

+4 (12 voturi)
Amdo Odma
24.01.2022, 10:16:03

Societatea "moderna" e stricata pana la maduva.

-10 (24 voturi)
Ioan Nelu
24.01.2022, 10:26:14

Pai daca nu ar fi ridicol ar fi de ras... Anormalitate se propaga pe toate palierele Acum nu comentam ca e baiat sau fata sau nici una... Intrebarea va fi daca la viitoarele concursuri vor concura la masculin sau la feminin... Caci la sporturile de forta un transexual devenit femeie din mascul cum a mai fost vazut la probele de atletism, au mai multa putere, deci atunci cand la proba de alergare un transexual devanit femeie a alergat ca o racheta pe langa doamnele alergatoare... Ele lesinau de efort iar asta era fara probleme... Deci este cinstit concursul oare? Acum la olompiada de iarna la patinaj viteza cum va fi??

+3 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările