Rapidiştii îşi iau adio de la Giuleşti: suporterii vor umple stadionul la ultima reprezentaţie pe arena inaugurată de rege în 1939

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stadionul Rapidului va fi demolat aproape în întregime
Stadionul Rapidului va fi demolat aproape în întregime

Sâmbătă, Rapidul joacă ultimul meci pe arena inaugurată în iunie 1939 de regele Carol al II-lea. Partida va marca si retragerea lui Pancu.

Suporterii rapidişti şi-au anunţat prezenţa în număr mare la despărţirea de arena pe care au băut şampanie sau au gustat din amarul eşecului. Va fi ultima reprezentaţie a Rapidului pe stadionul  „Giuleşti-Valentin Stănescu“, unul care a stat în picioare mai bine de 80 de ani.

Deşi la data naşterii este trecută ziua de 10 iunie 1939, pe Giuleşti s-au jucat meciuri încă din 1937, pe 21 noiembrie consemnându-se o primă partidă oficială, un 2-0 al Rapidului cu Jiul Petroşani. Iar în 1938 arena a fost martora uneia dintre marile victorii ale echipei feroviare: 4-0 cu Ujpest în Cupa Europei Centrale.
Stadionul a fost conceput ca o replică a lui Highbury, legendară arenă a tunarilor de la Arsenal Londra şi a fost „desenat“ în forma unei potcoave de arhitectul Gheorghe Dumitrescu. Revenind la 10 iunie 1939, când s-a semnat certificatul de naştere al arenei, Giuleştiul a fost atunci gazda Ceferiadei, organizată pentru a marca împlinirea a 70 de ani de la punerea în circulaţie a primului tren din România, linia Bucureşti-Giurgiu. O celebrare care fusese proiectată să dureze, ca în basme, trei zile şi trei nopţi dar, la cererea publicului s-a prelungit încă două săptămâni.

În prezenţa regelui Carol al II-lea, a voievodului Mihai, a prinţului Paul al Greciei, a guvernului, corpului diplomatic s-a binecuvântat Giuleştiul şi s-a dat startul Ceferiadei. Cu această ocazie, în zona Giuleşti-Grant s-a organizat un parc de vehicule feroviare care a constituit nucleul  muzeului deschis atunci, în 1939. Bombardamentele anului 1944, executate asupra complexului feroviar al Gării de Nord, au distrus, pur şi simplu, cea mai mare parte a muzeului, cu această ocazie dispărând material rulant - locomotive care se confundau cu istoria tehnicii feroviare, aminteşte Dorin Stănescu pe blogurile Adevărul.
La mijlocul anilor 90, „Potcoava“ a fost întregită, Giuleştiul ajungând la o capacitate de 19.000 de locuri. Apoi, şubrezirea peluzei dinspre teatru a condus la închiderea acesteia şi, din nou, s-a ajuns la o cifră de aproximativ 12.000 de locuri. Cu toate acestea, apropierea tribunelor de gazon a făcut mereu ca atmosfera creată de suporteri să fie una incendiară şi apăsătoare pentru oaspeţi.

Cum va arăta noul stadion
Conform planului prezentat de Compania Naţională de Investiţii, actuala arenă va fi dărâmată aproape în întregime, cu excepţia peluzei dinspre Sala Rapid, care va fi modernizată. Noul stadion va avea o capacitate de 14.000 de locuri, o zonă de sărituri în lungime, dar şi o pistă de alergare 60 de metri outdoor. Complexul va fi prevăzut cu săli de sport pentru haltere, box, lupte/judo/karate, tenis/volei/baschet, atletism, dar şi săli de forţă sau recuperare şi pistă de popice.

Ultimul meci, cu Înainte Modelu
Rapid va juca ultimul meci pe vechea arena arena sâmbătă, de la ora 17.30, contra echipei Înainte Modelu (DigiSport 4). Giuleştenii sunt în acest moment lideri în seria a doua a Ligii a treia, având 32 de puncte după 12 partide, cu trei mai multe ca Afumaţi şi patru peste Unirea Slobozia. Meciul cu Modelu va fi şi ultimul al lui Daniel Pancu, actualul antrenor, care vrea să intre pe final de meci pentru a marca astfel retragerea din activitate.  „O să apar şi eu câteva minute, acolo. Mi-am dorit foarte mult lucrul ăsta. Sper să nu fie nevoie să intru să dau vreun gol. Sper să fie meciul liniştit. Nu există meci uşor, dar întâlnim echipa de pe locul 10 şi dacă tratăm meciul serios nu ar trebui să fie nicio problemă", a spus Daniel Pancu la DigiSport.
"Începând de luni, stadionul va fi predat Companiei Naţionale de Investiţii. Ăsta e ultimul meci oficial şi din câte ştiu suporterii vor să organizeze ceva special, cu un meci înainte de dărâmarea oficială care va începe undeva în februarie-martie. Ne vom mai putea antrena acolo până atunci, prin ianuarie şi februarie, un lucru foarte bun. Apoi, vom juca în Regie. Suntem aproape înţeleşi, încă nu e bătută în cuie varianta, care ar fi cea mai bună, din punctul nostru de vedere. Nu prea mai sunt alte variante: Voluntari, Chiajna, Arena Naţională sau Dinamo. Dar... e mai complicat", a mai precizat Daniel Pancu.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite