Rasismul, o „boală“ tot mai gravă în România: „Uite tată, maimuţa! Uite, tati, vorbeşte!“. 9 cazuri şocante

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mulţi sunt indignaţi când se vorbeşte despre problema rasismului în ţară, catalogând-o drept inexistentă. Din păcate, cu o astfel de atitudine nu facem altceva decât să ne păcălim singuri.

Ceea ce s-a întâmplat, vineri seară, cu Alexander Isak e un episod care vine după altele, extrem de grave, petrecute în ultimii ani în România. 

Cu siguranţă, românii nu sunt cei mai rasişti oameni de pe planetă, însă nici nu putem spune că totul e perfect la noi. Pentru că nu e aşa! Iar cazurile de mai jos vorbesc de la sine.

*Mariko Daouda a fost un fundaş ivorian care a jucat în Liga I, la începutul anilor 2000. Pe când era la Craiova, primarul Antonie Solomon a făcut o declaraţie şocantă despre fotbalistul „juveţilor“: „Dacă i-l arăt lu’ fii-mea, se sperie! Îi zic, uite tată, maimuţa! Uite, tati, vorbeşte!ׅ“.

După ce a ajuns la Dinamo, acelaşi Daouda a fost victima unui alt atac oribil. Din cauza rezultatelor slabe, suporterii roş-albilor au luat cu asalt baza de la Săftica şi au aruncat cu banane în Daouda. Scârbit, africanul a şi părăsit Dinamo la scurt timp.

*Atacantul senegalez, Gueye Mansour, şi-a făcut un nume în fotbalul românesc, fiind autorul unui gol fabulos din „foarfecă“. În 2010, pe când era la Poli Timişoara, senegalezul a izbucnit după ce atât el, cât şi alţi jucători de culoare din echipă au avut probleme din cauza culorii pielii: „Că m-au înjurat de mai multe ori, asta nu e o problemă. Acum au ajuns şi la Parks, nici nu mai poate să joace, şi la Nibombe. Sunt nişte declaraţii ale unor oameni, care sunt nesimţiţi. O chestiune de rasism, să faci pe cineva maimuţoi“.

*În noiembrie 2011, patronul Astrei Giurgiu, Ioan Niculae, l-a jignit pe Chigozie Udoji, fotbalist la propria sa echipă: „Udoji ăsta fusese scos din echipă, nu ştiu cum a apărut iar. În loc să-l bage pe Tigoianu, Selymeş bagă maimuţa asta“.

*Zié Diabaté, un fundaş ivorian, a jucat la Dinamo, între 2008 şi 2011. După ce a plecat din ţară, africanul a vorbit despre calvarul trăit în România: „Am auzit constant din tribune strigăte care imitau maimuţele! În România, oamenii nu-i iubesc pe negri!“.

*La finalul partidei Chiajna - Rapid (0-0), disputată la 3 octombrie 2014 în Liga I, suporterul rapidist Constantin Nicuşor Iacob a aruncat o coajă de banană în direcţia atacantului Concordiei Chiajna, Wellington Carlos da Silva. Acesta a informat arbitrul despre incident, însă a fost ameninţat cu eliminarea de pe teren! După meci, fotbalistul brazilian a izbucnit în lacrimi în timpul interviului.

*În februarie 2016, la meciul de handbal feminin HC Zalău – HCM Baia Mare (26-36), fanii gazdelor le-au hărţuit pe franţuzoaica Allison Pineau şi pe colega ei de echipă, brazilianca Alexandra Do Nascimento. Atacul rasist asupra celor două a fost atât de grav, încât colega lor, Melinda Geiger, a izbucnit pe Facebook: „Nu aş vrea să jignesc animalele pentru că ele nu au nicio vină, însă pot spune că oamenii care vin la sală, în special galeria şi alţi mari suporteri ai echipei sunt mai răi decât animalele, fără cei 7 ani de acasă, fără minte şi educaţia care se cuvine fiecărui om“.

*În mai 2017, brazilianul Eric, care joacă din 2007 în România, a izbucnit în plâns la interviul de după meciul Poli Iaşi – Gaz Metan (1-0). „Mi-a strigat lumea că sunt cioară şi a făcut tot felul de sunete. Eu o să merg acasă şi o să mă întrebe copiii ce înseamnă cioară. Copiii mei care sunt români, născuţi aici“, a spus Eric cu vocea tremurând.

*În octombrie 2018, în timpul meciului Chiajna – Dinamo (0-0), panamezul Armando Cooper a fost ţinta unor atacuri rasiste. După schimbare, în drum spre vestiar, Cooper a trecut prin faţa galeriei „câinilor“ care a scos sunete de maimuţă la adresa sa. A doua zi, panamezul a vrut să-şi rezilieze contractul. A fost convins, totuşi, să mai stea la Dinamo, dar, ulterior, a părăsit România în luna decembrie. 

O parte din România mi-a demonstrat o lipsă de respect. Sunt de culoare şi sunt mîndră de asta. Dacă nu mă respectaţi, atunci eu nu mai am ce face aici. Nu voi lăsa pe nimeni să mă calce în picioare, mai ales din cauza originii. Idioţi sunt peste tot. Această lume este într-o cădere liberă.  Allison Pineau fostă handbalistă la HCM Baia Mare  

CITEŞTE ŞI:

VIDEO Ce ruşine: Suedezii arată momentul în care s-a aruncat în Isak cu o minge de golf şi ne bat obrazul

Suedezul Isak îi distruge pe românii care l-au huiduit din cauza culorii pielii: Cum i-a catalogat într-o declaraţie acidă

FOTO Viorică Dăncilă a devenit microbistă: Liderul e PSD e luat peste picior din cauza unei fotografii

Suedezii ne fac praf, dar tot ei ne-au salvat de un dezastru din cauza rasismului: Ce a riscat România

Ce riscă România, după acuzele de rasism din meciul cu Suedia

România s-a făcut de râs în Europa: Presa internaţională a scris pe larg despre un incident rasist de pe Arena Naţională!

Noi cu mesajul infantil înainte de meci, ei cu bun simţ după victorie: Ce a scris ambasada Suediei pe Facebook

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite