Sport

articolul anterior articolul urmator

Rasismul, o mizerie băgată sub preş, care devine tot mai mare: De ce am ajuns să fim arătaţi cu degetul în Europa

16
18 Nov 2019 06:22:22
Autor: Amir Kiarash
Alexander Isak
Alexander Isak

Se spune că ignoranţa naşte monştri, iar cea mai bună dovadă în acest sens e ce se întâmplă, în ultima perioadă, pe stadioanele din România, mai ales la meciurile naţionalelor de fotbal, dar nu numai!

Concret, avem probleme tot mai grave din cauza unor descreieraţi care apar în tribune, fac ce vor, după care pleacă, fără probleme, acasă, în loc să fie identificaţi şi interzişi pe stadioane! Reacţia celor care ar trebui să ia măsuri? Inexistentă! De fiecare dată, preferăm să băgăm mizeria sub preş. 
 
Federaţia susţine că n-avem nicio problemă cu rasismul, legea nu se aplică în cazul huliganilor care, totuşi, sunt identificaţi, iar preţul pentru acest lanţ groaznic al slăbiciunilor l-a plătit şi îl va plăti echipa naţională! Tricolorii au tot avut terenul suspendat în ultimii ani, iar acum, după cele întâmplate, vineri seară, în partida cu Suedia, ne paşte încă o suspendare, în condiţiile în care suntem recidivişti.
 
Arbitrul a vrut să întrerupă meciul!
 
În momentul intrării lui Alexander Isak (20 de ani) pe teren, în minutul 78, în locul lui Marcus Berg, vârful de culoare al suedezilor a fost huiduit şi supus unui atac pe care suedezii, arbitrul întâlnirii, dar şi jurnaliştii din presa internaţională l-au considerat drept rasist! Momentul a fost atât de grav, încât centralul italian Daniel Orasto a şi oprit jocul, preţ de câteva minute, discutând atât cu fotbaliştii români, cât şi cu cei suedezi! După terminarea întâlnirii, presa internaţională a scris pe larg despre acest incident, iar România a fost prezentată drept o ţară rasistă în articolele apărute pe BBC, „Daily Mail“, „The Sun“, Eurosport, Sky Sports sau ESPN.
 
Iar relatările jucătorilor suedezi despre incident au fost incluse în aceste articole, şifonând serios imaginea României. „N-ar trebui iertaţi aceşti idioţi! Am auzit urletele rasiste, dar i-am spus arbitrului că nu trebuie să oprească meciul. N-ar trebui lăsaţi pe stadion sau iertaţi aceşti idioţi! Se influenţează unul pe celălalt şi obţin ce îşi doresc. l-am întrebat pe arbitru dacă a auzit ceva. După două minute, a întrerupt meciul şi a spus că a auzit ceva. M-a întrebat:< <Vrei să opresc meciul?> I-am spus: <<Nu, nu trebuie să faci asta>>. Cuvintele rasiste sunt lucruri care n-ar trebui să se întâmple. E incredibil de trist“, a povestit Alexander Isak, după terminarea partidei.
 
Iar şeful Federaţiei Suedeze de Fotbal, Karl Erik Nilsson, s-a arătat scârbit de cele întâmplate pe „Arena Naţională“: „E trist şi inacceptabil faptul că unii se comportă astfel pe stadion. Ceea ce s-a întâmplat cu Alexander Isak provoacă repulsie. Românii n-au antecedente majore legate de rasism. Problemele lor sunt mai degrabă de natură geopolitică, cum ar fi conflicte vechi cu Ungaria. Acum, au fost însă expresii rasiste diferite faţă de cele folosite în trecut. Am fost la meci şi cred că şi oficialii federaţiei române au fost surprinşi de scandări, era ceva nou şi pentru ei“.
 
Ne minţim singuri că n-avem rasişti printre noi
 
Ceea ce s-a întâmplat cu Alexander Isak nu e nicidecum o premieră la un eveniment găzduit de o arenă sportivă din România! Asta în ciuda faptului că, înainte de meci, Federaţia Română de Fotbal i-a ironizat pe suedezi pentru că aceştia au prefaţat meciul de pe „Arena Naţională“, spunând că, în cazul în care vor fi scandări rasiste, vor părăsi terenul.
 
„Sincer, mai amuzant e cum vă pregătiţi să ieşiţi de pe teren, cum staţi în febra unei temeri nejustificate, vizavi de <<rasismul de la Bucureşti>>. Nu există un singur meci în care suporterii naţionalei să nu fi respectat rasa şi culoarea adversarului din altă ţară! Avem noi problemele noastre, dar nu umpleţi cu gogoşi scutul ignoranţei şi nu vă faceţi săgeţi tactice din minciuni! Românii iubesc fotbalul, indiferent de culoarea, rasa, numele, religia jucătorului. Veţi fi respectaţi în România şi pe Arena Naţională, dar nu veţi fi iubiţi“, a fost un fragment din mesajul publicat pe site-ul frf.ro. 
 
La 48 ore după apariţia acestui mesaj, Alexander Isak era huiduit pe „Arena Naţională“ şi ţinta ratată a unei mingi de golf, care a fost aruncată din tribune!
 
Legea există, dar nu se aplică
 
De vineri până acum, cea mai răspândită întrebare în mediul online e următoarea: cum de astfel de personaje grobiene, care fluieră un sportiv din cauza culorii pielii şi îl iau la ţintă cu diverse lucruri aruncate din tribune apar, nestingheriţi, la meciuri?
 
Răspunsul e simplu: pentru că cei responsabili cu aplicarea legii şi interzicerea acestor derbedei pe arenele sportive închid ochii. Încă din 2012, au fost aduse o serie de modificări la Legea 4/2008 privind combaterea violenţei în sport. Acolo s-a specificat că persoanele care au primit interdicţie de participare la manifestaţii sportive sunt obligate să se prezinte la secţia de poliţie pe durata desfăşurării competiţiilor sportive. De asemenea, pătrunderea pe suprafaţa de joc constituie infracţiune şi se pedepseşte de la şase luni până la un an de închisoare.
 
Contactat, duminică, de „Adevărul“, un oficial FRF a explicat că, pur şi simplu, legea nu se aplică. „Cel care a aruncat acum cu mingea de golf în jucătorul suedez va fi, cu siguranţă, identificat, fiindcă există camere de supraveghere pentru toate sectoarele stadionului. Odată ce a fost identificat, suporterul respectiv va avea CNP-ul blocat şi nu va putea să-şi ia bilet la meciurile următoare. Dar ştiţi ce se va întâmpla? Altcineva va cumpăra un bilet pentru el. Şi cum la noi nimeni nu te obligă să te prezinţi la secţia de poliţie în ziua meciului, individul va veni, fără probleme, şi la următoarele meciuri“, ne-a explicat oficialul FRF.
 
Acesta a mai oferit apoi un exemplu despre modul în care autorităţile ignoră problema huliganilor. „La meciul de acasă cu Polonia în preliminariile Mondialului din 2018 au fost incidente atât de grave, încât Parchetul i-a dat în judecată pe huliganii identificaţi. Asta se întâmpla în noiembrie 2016. Ştiţi ce s-a întâmplat de atunci cu acest doar? Nimic. A rămas blocat, undeva, la nu ştiu ce secţie de poliţie“, ne-a spus oficialul FRF. 
 
 
„Introduc petardele prin Salvări şi firmele de catering!“
O altă problemă cronică la meciurile naţionalei e reprezentată de amenzile pe care le plăteşte FRF din cauza petardelor. Bineînţeles, ele au explodat şi vineri, la meciul cu Suedia, deşi federaţia tocmai a schimbat firma care asigură ordinea pe „Arena Naţională“, deoarece s-a considerat că cealaltă firmă nu-şi făcea treaba. „Petardele sunt aduse pe stadion în diverse feluri. De exemplu, în urma controlului efectuat în dimineaţa meciului cu Suedia, am găsit 25 de kilograme de materiale pirotehnice ascunse în diverse zone ale stadionului! Apoi, de multe ori, aceste materiale sunt aduse în interiorul arenei prin Salvări sau în maşinile firmelor de catering“, ne-a explicat un oficial FRF.
 
CITEŞTE ŞI:
 
Rasismul, o „boală“ tot mai gravă în România: „Uite tată, maimuţa! Uite, tati, vorbeşte!“. 9 cazuri şocante
 
VIDEO Ce ruşine: Suedezii arată momentul în care s-a aruncat în Isak cu o minge de golf şi ne bat obrazul
 
Suedezul Isak îi distruge pe românii care l-au huiduit din cauza culorii pielii: Cum i-a catalogat într-o declaraţie acidă
 
FOTO Viorică Dăncilă a devenit microbistă: Liderul e PSD e luat peste picior din cauza unei fotografii
 
Suedezii ne fac praf, dar tot ei ne-au salvat de un dezastru din cauza rasismului: Ce a riscat România
 
Ce riscă România, după acuzele de rasism din meciul cu Suedia
 
România s-a făcut de râs în Europa: Presa internaţională a scris pe larg despre un incident rasist de pe Arena Naţională!
 
Noi cu mesajul infantil înainte de meci, ei cu bun simţ după victorie: Ce a scris ambasada Suediei pe Facebook
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Popa Pius
18.11.2019, 07:53:59

Pentru ca cei care ne arata cu ”deștul” din vest, nu se vad prima data pe ei inșiși. Ungurii de la noi sint considerati țigani la Budapesta, nemtii din Berlin cam de mîna a doua de cei din Bonn,, olandezii se considera superiori tuturor (la propriu si la figurat), de broscari sa nu mai spun ce experiente am avut cu ei (chiar si in Sicilia, unde-i pleava lor)...

+1 (5 voturi)
Saas Abi
18.11.2019, 08:27:04

nue vorba de vazut...cums e vede..aici e vorba de cum se comporta efectiv..si cand o dau inbara sunt suspendati..Ungaria, ca si noi, a mai avut terenul suspendat.. cand ati auzit sa fi avut Germania terenul suspendat din cauza unoor scandari politice sau rasiste..aici nu-i loc de dres busuiocul..La noi ..ca in Balcani si se ocoleste orice lege..si ajung orice primitivi pe stadioane

+2 (6 voturi)
Constantine Constantine
18.11.2019, 08:29:20

Manifestari aberante ale unor "suporteri" izolati.Pentru ei , meciul in sine nu are importanta, important e sa se manifeste ca sa fie in centrul atentiei.La urma urmei fotbalul nu este decit un spectacol sportiv, daca cei ce se manifesta prin comportament antirasial se cred superiori este bine sa fie interzisi de la orice manifestare sportiva si veti vedea ca restul spectatorilor se va comporta normal.Anormal e sa vii la meci cu o bila alba de golf pentru a arunca cu ea intr-un fotbalist de culoare.Ce ma frapeaza e faptul ca Suedia mai ave aun jucator de culoare pe teren (care patrca a si inscris) dar pina in min 78 nimeni nu a zis si nu a facut nimic, dovada ca tipul care a aruncat mingea de golf nu e decit un frustrat.

+1 (3 voturi)
Utilizator Adevărul
18.11.2019, 08:22:37

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
18.11.2019, 08:38:04

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările