Rătăciţii din Balcani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru albanezi şi români, semaforul nu mai arată verde spre Europa
Pentru albanezi şi români, semaforul nu mai arată verde spre Europa

Meciul de mâine dintre Albania şi România nu mai are nicio miză, în condiţiile în care cele două formaţii au ratat calificarea la turneul final din Ucraina şi Polonia de anul viitor.

De cum intri în Albania, venind pe şosea din Macedonia, imediat după vamă, primele lucruri care îţi sar în ochi sunt buncărele. Au rămas de pe vremea lui Enver Hoxha, fostul lider comunist care a luptat pentru independenţa ţării sale după al Doilea Război Mondial şi care construise astfel de cazemate pentru fiecare familie a neamului său. După alţi kilometri parcurşi, urcând munţii pentru a coborî ulterior în Tirana, aglomeraţia de luminiţe te duce cu gândul la oraşe mari din Occident.

Şi totuşi se mai simt încă urmele Războiului Civil din 1997, când Caritas a declanşat un carnaj uman în care Kalaşnikovurile ţineau loc de jucării în mâinile copiilor. Pe străzile asfaltate parcă mai bine ca în Bucureşti nu mai circulă însă tancuri, ci Mercedesuri, iar blocurile renovate ascund bine vechile cicatrici ale conflictului.

Nu există nicio regulă de circulaţie

Traficul e adesea infernal, maşinile sufocându-se în marea de intersecţii în care nu se respectă nicio regulă, iar albanezii parcă nici n-au trecut prin perioada de dinainte de 1990, când locuitorii mergeau doar pe biciclete. Construcţia clădirilor pare făcută după ureche, fără niciun plan de urbanism. Lângă blocuri mici, de patru etaje, răsar clădiri uriaşe de birouri, moschei tronează liniştite lângă biserici sau vile luxoase apar ca de niciunde după blocurile comuniste.

Blaturile, subiect de bârfă

Conglomeratul de culturi dă o imagine vie Tiranei. În Albania, 75% din cetăţeni sunt musulmani, 20% ortodocşi, iar 5% catolici, dar asta nu-i împiedică să convieţuiască într-un mod mai mult decât civilizat. Iar străzile sunt pline. De la bătrâni ieşiţi în plimbare în parcuri până la tineri cu chef de viaţă, albanezii populează fiecare colţ al capitalei lor. Barurile se lovesc unele de altele, locuri numai bune de distracţie pentru Mutu şi Tamaş. Meciul de mâine nu este atins nici măcar tangenţial de către locuitorii din Tirana. Cum niciuna dintre echipe nu mai are şanse la calificare, discuţiile despre fotbal se rezumă la Barcelona, campionatul intern, dar şi suspiciunile de blat legate de naţionala albaneză.

Cel mai recent exemplu a venit chiar la partida din preliminariile CE 2012, când Luxemburg a învins total surprinzător Albania cu 2-1, duel care este legat de chibiţi de mafia pariurilor.

Selecţionerul Kuzhe joacă poker

Nici selecţionerul ţării gazdă de marţi nu este străin de jocurile de noroc. Josip Kuzhe este un membru recunoscut al cazinourilor, patimă din cauza căruia a avut multe de pierdut. Victor Piţurcă, cu a lui pasiune pentru poker, e la un nivel mult inferior lui Kuzhe în această privinţă. Tehnicianul croat a fost împrumutat la mulţi cămătari din Tirana, care, în urmă cu câţiva ani, i-au confiscat autoturismul marca BMW X5 şi i-au dat foc. „Aşa cum unora le place sexul, mie îmi plac jocurile de noroc", a recunoscut şi antrenorul Albaniei, care acum un an a fost la un pas de moarte după ce a suferit o hemoragie cerebrală.

Avem patru absenţi

Delegaţia tricolorilor a ajuns aseară în Albania, fără Raţ, Sânmărtean, Moţi şi Gardoş. Primul e suspendat, iar ceilalţi accidentaţi. La antrenamentul de ieri şi Cristi Tănase a acuzat dureri, devenind incert. În aceeaşi situaţie se află şi Tamaş, dar în centrul apărării va reveni Goian, care a fost suspendat cu Belarus.

Dinu râde de Piţurcă

Oficialul dinamovist l-a desfiinţat pe selecţioner după remiza (2-2) cu Belarus. „E distractiv până la dramatic. El nu a reuşit să aprecieze capacităţile de joc reale ale Franţei şi Italiei la EURO 2008. Cu el pe bancă este un fel de Daciadă, mereu ne pregătim pentru turnee de mai departe decât cele în care suntem deja angrenaţi. Avem tot timpul în faţă, ne pregătim de Olimpiadă, om vedea ce-om face la bârnă. Să i se dea mandat pe viaţă lui Piţurcă. Sincer, în locul lui l-aş fi preferat pe Hagi sau pe Bölöni", a spus Cornel Dinu, care nu l-a cruţat nici pe Adrian Cristea. „Se mişcă pe teren mai puţin decât Bianca pe scaunul de la emisiunea lui Capatos", a afirmat „Procurorul".

Albanezul Bakaj intră în cantonament la 12 noaptea



Josip Kuzhe ţine totuşi la disciplină în cadrul lotului său. Astfel, deşi meciul cu România nu mai are nicio miză, croatul i-a chemat în cantonament pe elevii săi sâmbătă, la 12 noaptea! În acest mod, tehnicianul şi-a dorit să evite eventualele distracţii nocturne ale jucătorilor convocaţi. Printre aceştia se află şi dinamovistul Elis Bakaj, care ne-a mărturisit ieri că un egal contra „tricolorilor" l-ar mulţumi. „Ar fi bine pentru toată lumea", a declarat mijlocaşul.

Albanezul Bakaj intră în cantonament la 12 noaptea
Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite