Răzvan Lucescu, cronica unui dezastru: De când a început prăbuşirea sa zgomotoasă cu Al-Hilal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucescu

La 594 de zile după a fost numit la Al-Hilal Riad, Răzvan Lucescu (51 de ani) a încheiat socotelile cu formaţia saudită, după o criză prelungită de rezultate. Va reveni în ţară, în următoarele zile, dar cu buzunarele pline.

Numit la Al-Hilal la 1 iulie 2019, Răzvan Lucescu a fost nevoit să renunţe la postul său, după 72 de meciuri oficiale şi trei trofee câştigate.

După un prim sezon extraordinar, 2019-2020, încununtat cu victorii obţinute în Liga Campionilor Asiei, campionat, dar şi în Cupa Regelui, actuala stagiune a devenit, brusc, un coşmar fără sfârşit. Iar asta în condiţiile în care Al-Hilal începuse sezonul în forţă: opt victorii şi o remiză, în primele nouă partide, în toate competiţiile. Apoi, începând cu data de 13 decembrie - ce ironie a sorţii! - Al-Hilal a intrat într-o criză prelungită de rezultate: 13 meciuri, 3 victorii, 5 remize, 5 înfrângeri. Această perioadă neagră a inclus un eşec usturător, în Supercupă, 0-3 cu rivala Al-Nassr Riad. Plus două partide pierdute în campionat, cu Abha (2-3) şi cu Damak (0-1), formaţii care, practic, nu există în fotbalul saudit!

Iar conducerea a încercat să se debaraseze de Lucescu, încă de săptămâna trecută, după dezastrul cu Abha. Atunci însă, românul a fost salvat de clauza potrivit căreia, în cazul demiterii, urma să primească două salarii compensatorii, în valoare de 660.000 de dolari. Arabii au amânat demiterea lui Răzvan din dorinţa de a nu achita o asemenea sumă. După ce Al-Hilal a pierdut duminică şi cu Damak, penultima clasată din prima ligă, conducerea a preferat să bage mâna în buzunar şi să plătească banii, în loc să meargă înainte cu Răzvan Lucescu.

Decizia renunţării la tehnicianul român a venit şi în contextul în care, după ultimele rezultate, situaţia s-a degragat şi în campionat. Concret, în acest moment, după 18 etape din cele 30, Al-Hilal a căzut pe 3, cu 33 de puncte. Lider e Al-Shabab Riad, cu 38 de puncte. Până la găsirea unui înlocuitor pentru Răzvan Lucescu, echipa va fi pregătită de brazilianul Rogerio Micale, promovat de la formaţia U19.

Distrus în presă

Decizia schimbării lui Răzvan Lucescu a venit în contextul în care el ajunsese extrem de criticat şi în presa locală. Săptămâna trecută, jurnalistul Ahmad Al-Fahid l-a făcut praf într-o emisiune televizată. 

„Răzvan Lucescu are o mare parte din vină pentru situaţia actuală. Da! A câştigat trei trofee cu Al-Hilal, e un antrenor capabil, dar asta nu înseamnă că nu poate fi criticat şi că trebuie să ne băgam capul în nisip, să spunem că nu există nicio problemă şi că nimeni n-ar trebui să ceară demiterea antrenorului. Timpul lui Răzvan Lucescu la Al-Hilal s-a încheiat. În acest moment, el nu mai e antrenorul potrivit pentru acest club. Dezastrul e că el nici măcar nu admite că există o criză şi spune că jocul e bun.  Dacă nu admiţi că există o problemă, atunci nici nu vei găsi soluţia rezolvării ei. Iar Răzvan a devenit acum el însuşi o problemă“, a spus jurnalistul saudit.

72 de meciuri a stat Răzvan Lucescu pe banca celor de la Al-Hilal Riad: 46 de victorii, 15 remize, 11 înfrângeri.  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite