FOTO Record la 64 de ani: a înotat din Cuba în Florida fără protecţie împotriva rechinilor!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diana Nyad iese epuizată, dar fericită, din apă FOTO Reuters
Diana Nyad iese epuizată, dar fericită, din apă FOTO Reuters

La 64 de ani, Diana Nyad a devenit primul om din lume care înoată din Cuba în Florida fără o cuşcă de protecţie împotriva rechinilor. Barack Oabama a fost printre primii oameni care au felicitat-o pe Diana.

Din momentul în care s-a aruncat în apele ocenaului, în Havana, şi până la Key West, Diana Nyad a înotat aproape 53 de ore, parcurgând aproape 180 de kilometri. A fost a cincea încercare a ei, prima datând din 1978, iar următoarele patru după ce a împlinit 60 de ani!
„Timp de 49 de ore, vântul a suflat ca naiba şi a fost foarte greu”, spune Diana. La un moment dat, a fost nevoită să vomite pentru că înghiţise prea multă apă sărată. „Prima zi, cea de sâmbătă, a fost cea mai grea. Mi-am spus ştiu, e greu, dar trebuie să faci cumva. Cu o mână te îndepărtezi de Cuba, cu alta te apropii de Florida”, a povestit Diana Nyad.


“Niciodată nu eşti prea bătrân”

O mulţime de oameni, în bărci şi caiace, s-a apropiat de ţărmul de la Key West pentru a asista la finişul Dianei. Istovită, recordmena de 64 de ani a ridicat pumnul în aer, în timp ce se îndrepta alături de un medic spre ambulanţă. “Am trei mesaje”, le-a spus Diana reporterilor. “Primul, niciodată să nu renunţi. Al doilea, niciodată nu eşti prea bătrân pentru a-ţi urmări visele. Trei: pare că ce am facut eu e un sport solitar, dar e vorba de o echipă”.

În afară de costumul de protecţie, ea avut şi o mască construită special pentru a împiedica meduzele să o înţepe în limbă. Pentru că nu a avut această mască, Diana Nyad abandonase la precedenta încercare. Au fost totuşi şi scafandri în faţa ei, care au i-au îndepărtat meduzele periculoase din cale şi au fost atenţi ca parcursul şi viaţa înotătoarei de 64 de ani să nu fie ameninţate de rechini. 

Prima încercare, cea din 1978, a doborât-o pe Diana înainte de a ajunge la jumătatea drumului. A mai încercat de două ori, în 2011, dar a renunţat din cauza unui atac de astm şi a înţepăturilor de meduze. Anul trecut, ea abandonase a patra oară după ce meduzele au îneţepat-o în limbă, iar o furtună a pus-o în pericol.

Diana Nyad REUTERS
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite