Recordul şi ghinionul lui CFR Cluj. Plus câteva statistici

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă a strâns mai multe puncte decât AC Milan şi tot atâtea cât Şahtior Doneţk sau Arsenal Londra, echipa multinaţională a lui Arpad Paszkany şi-a încheiat aventura în Liga Campionilor. Un traseu fără precedent pentru vreo echipă din România.

Admirabil şi dureros – aşa poate fi caracterizat traseul lui CFR Cluj în actuala ediţie a Ligii Campionilor. Admirabil – pentru că echipa patronată de Arpad Paszkany a obţinut un punctaj-record pentru prezenţele româneşti în grupele Ligii, încheind cu o victorie istorică pe “Old Trafford”: 1-0 cu legendara Manchester United. Dureros – pentru că turcii de la Galata i-au bătut şi pe portughezii de la Braga, după ce-i bătuseră, tot în deplasare, şi pe portughezii de la Cluj…

A fost un scenariu horror, pentru finalul de la Braga ne-a răpit o calificare care multă vreme a plutit peste dealurile Clujului. CFR-ul a rezistat eroic până la pauză, dar nu era suficient: 0-0 şi la Manchester, şi la Braga îi avantaja pe turcii lui Fatih Terim (ah, şi ce i-am mai ţinut pumnii pe vremea lui Hagi şi a lui Gică Popescu!). Prima minune a venit din Portugalia: gol Mossoro în minutul 38, 1-0 pentru Braga, Clujul era în primăvara Champions League! Şi am trăit beţia calificării toată pauza. Dar până în primăvară mai era o repriză…

Minutul 56: 1-0 pentru CFR, şut fantastic Luis Alberto, calificarea era şi mai aproape! De unde a mai apărut şi acest brazilian, Luis Alberto?! Păi, de unde să apară: de la Braga, unde a jucat până de curând. Sau, mă rog, n-a prea jucat, că a fost mai mult rezervă. Tragem tare, pe nări, drogul calificării: dacă o rezervă de la Braga doboară marea Manchester United la ea acasă, cum să nu reziste titularii de la Braga, pe teren propriu, în faţa Galatei, care trebuie să întoarcă de la 0-1 la 2-1?

Ne trezeşte din reverie Burak Yilmaz, care egalează la Braga. Burak Yilmaz, cel care a dat toate cele patru goluri ale Galatei în dubla cu CFR-ul… Doamne, fii mai tare decât Allah şi opreşte-l pe turcul ăsta aici! Deocamdată, încă suntem calificaţi…

Minutul 78: 2-1 Galata, gol Yilmaz! Nu, nu Burak Yilmaz, ci Aydin Yilmaz! De unde-or scoate ăştia atâţia Yilmazi?! Şi nici nu ştiu ce înseamnă Yilmaz… Măcar pe vremuri, la şcoală, ni se spunea că Baiazid Yildirim se traducea prin Baiazid Fulgerul… Tot un fulger, un trăsnet, ceva, trebuie să fie şi Yilmaz…

Portughezii Clujului rezistă eroic până la capăt, în frunte cu căpitanul Cadu şi cu portarul Felgueiras. Dar portughezii Bragăi nu mai au vlagă. Şi astfel, campioana României pierde calificarea precum Chelsea: cu 10 puncte. O zestre pe care Steaua n-a reuşit-o în şase campanii de Champions League…

Să consemnăm, pentru istorie, echipa care într-o seară de decembrie a câştigat pe “Old Trafford”: Felgueiras – Ivo Pinto, Cadu, Piccolo, Rada, Camora – Sougou (90’ Kapetanos), G. Mureşan, Luis Alberto, Rui Pedro (71’ Aguirregarray) – Bastos (78’ Maftei). Antrenor: Paulo Sergio.

Sau, pe posturi-naţiuni: portughez – portughez, portughez, italian, român, portughez – senegalez (90’ grec), român, brazilian, portughez (71’ uruguayan) – brazilian (78’ român). Antrenor: portughez.

O selecţionată multinaţională, cu cinci portughezi, trei români, doi brazilieni, un italian, un senegalez şi un uruguayan, plus antrenor portughez.

Tot pentru istorie, Manchester United: De Gea – Jones, Smalling, Wootton, Buttner – Cleverley (Scholes 45), Powell (Macheda 75), Giggs (Fletcher 87), Welbeck – Rooney, Hernandez. Antrenor: Alex Ferguson

Clasamentul Grupei H

1. Manchester United             6          4          0          2          9-6       12

2. Galatasaray Istanbul         6          3          1          2          7-6       10

3. CFR Cluj                              6          3          1          2          9-7       10

4. Sporting Braga                   6          1          0          5          7-13       3

Precizare: deşi are un golaveraj mai bun, CFR Cluj a fost devansată de Galatasaray întrucât, la egalitate de puncte, primul criteriu de departajare este bilanţul meciurilor directe, favorabil turcilor (1-1 şi 3-1).

Întregul parcurs al lui CFR Cluj a fost excepţional în actual ediţii a Ligii Campionilor. Să nu uităm: cele zece puncte din grupă au fost precedate de patru victorii consecutive în tururile preliminare. Şi nu cu oricine, ci cu campioanele Cehiei şi Elveţiei. Bilanţul general (preliminarii + grupă) este extraordinar: şapte victorii, un egal, două înfrângeri, golaveraj 15-9. În orice caz, un bilanţ mult mai bun decât în campionat, unde CFR Cluj s-a împiedicat de Concordia Chiajna, Viitorul Constanţa, CSM Iaşi, Pandurii Tîrgu-Jiu sau Gaz Metan Mediaş!

Şi dacă tot suntem la vremea socotelilor, se cuvine să-l amintim şi pe antrenorul Ioan Andone, cel care a condus echipa în şapte din cele zece meciuri din Ligă, cu un bilanţ senzaţional: cinci victorii, un egal şi o înfrângere, golaveraj 10-5. Paulo Sergio a contribuit cu două victorii şi o înfrângere, golaveraj 5-4.

De remarcat faptul că singurele două înfrângeri ale clujenilor au fost pe teren propriu! În deplasare, CFR a reuşit, uluitor, patru victorii şi o “remiză” (cea de la Istanbul).

Parcursul lui CFR Cluj în Liga Campionilor, ediţia 2012-2013

1-0 (a) şi 2-1 (d) cu Slovan Liberec (Cehia)

1-0 (a) şi 2-1 (d) cu FC Basel (Elveţia)

3-1 (a) şi 2-0 (d) cu Sporting Braga (Portugalia)

1-2 (a) şi 1-0 (d) cu Manchester United (Anglia)

1-3 (a) şi 1-1 (d) cu Galatasaray Istanbul (Turcia)

Uluitoare a fost cadenţa cu care CFR Cluj a scos la rampă câte un jucător-cheie. Victoria de la Basel a fost bijuteria lui Sougou (două goluri şi o bară), cea de la Braga ne-a arătat un super-Bastos (două goluri), la returul cu portughezii a explodat Rui Pedro (trei goluri), iar deplasarea de la Manchester l-a scos din joben pe Luis Alberto (un gol, dar ce gol!). Lor li se adaugă Kapetanos, care a punctat în momente importante. Nu poate fi uitat portarul Felgueiras, autorul a două meciuri de poveste (2-0 la Braga, 1-0 la Manchester) şi al unui parcurs care-l va propulsa, probabil, la o mare echipă europeană.

Marcatorii celor 15 goluri din această campanie memorabilă

  • Sougou – 4 goluri
  • Kapetanos şi Rui Pedro – câte 3 goluri
  • Bastos – două goluri
  • Cadu şi Luis Alberto – câte un gol
  • Nounkeu (Galatasaray) – un autogol

Frustrarea este cu atât mai mare, cu cât CFR Cluj are un punctaj “de calificare”, cum se zice, dar contextul grupei a dezavantajat-o. Dintre echipele necalificate, doar Chelsea, deţinătoarea Ligii Campionilor, a mai strâns 10 puncte! În rest, echipele situate pe locul 3 în cele opt grupe au adunat între 9 şi 4 puncte.

Toate aceste opt echipe vor evolua în “16”-imile Ligii Europa, pe 14 şi 21 februarie 2013, alături de cele 24 de formaţii calificate din grupele Ligii Europa. CFR Cluj îşi va afla adversarul pe 20 decembrie, când va avea loc tragerea la sorţi a “16”-imilor, la sediul UEFA din Nyon (Elveţia).

Punctajul echipelor situate pe locul 3, în cele 8 grupe ale Ligii Campionilor

Echipa                                     M         V         E          Π          Gol      Pct       Grupa

1. Chelsea Londra                 6          3          1          2          16-10   10        E

2. CFR Cluj                              6          3          1          2          9-7       10         H

3. Olympiakos Pireu               6          3          0          3          9-9         9         B

4. Zenit Sankt Petersburg      6          2          1          3          6-9         7         C

5. Benfica Lisabona                6          2          2          2          5-5         6         G

6. BATE Borisov                    6             2          0          4          9-15       6         F

7. Dinamo Kiev                       6           1          2          3          6-10       5         A

8. Ajax Amsterdam                 6           1          1          4          8-16      4         D

CFR Cluj, peste AC Milan! Da, aţi citit bine: chiar şi două echipe calificate de pe locul 2 au o linie de clasament mai slabă decât CFR Cluj. AC Milan a strâns doar 8 puncte, iar Celtic Glasgow 10 puncte, dar cu golaveraj mai slab decât cel al campioanei României (9-8 faţă de 9-7). Foarte aproape de CFR se află Arsenal Londra (10 puncte, golaveraj 10-8), Şahtior Doneţk (10 puncte, golaveraj 12-8) şi chiar Real Madrid (11 puncte).

Unde e Manchester City? Dacă aruncăm o privire şi asupra echipelor care au ocupat ultimul loc în grupe, vom descoperi câteva nume mari cu punctaje infinit mai mici decât cel al CFR Cluj: Manchester City (3 puncte – şi e campioana Angliei!), Montpellier (2 – şi e campioana Franţei!), Spartak Moscova (3), Lille (3), Anderlecht Bruxelles (5), Dinamo Zagreb (1).

Punctajul-record al lui CFR vine la trei ani după ce Unirea Urziceni, cu Dan Petrescu antrenor, detronase Steaua de pe această poziţie. Până acum, patru echipe româneşti au ajuns în grupele Ligii Campionilor: Steaua (de şase ori), CFR Cluj (de trei ori), Unirea Urziceni şi Oţelul Galaţi (câte o dată). Chiar dacă a “bifat” mai mult de jumătate dintre prezenţele româneşti (6 din 11), Steaua este abia pe locul 3 în privinţa numărului de puncte strânse într-o campanie. În schimb, CFR Cluj are trei prezenţe în primele şapte poziţii.

Ierarhia celor 11 participări româneşti în grupele Ligii Campionilor

Echipa                         Sezonul           M         V         E          Π          Gol      Pct       Loc

1. CFR Cluj                 2012-2013       6          3          1          2          9-7       10        3

2. Unirea Urziceni       2009-2010      6          2          2          2          8-8       8          3

3. Steaua                     1994-1995       6          1          3          2          7-6       6          3

4. Steaua                     1995-1996       6          1          3          2          2-5       6          3

5. Steaua                     2006-2007       6          1          2          3          7-11     5          3

6. CFR Cluj                 2008-2009       6          1          1          4          5-9       4          4

7. CFR Cluj                 2010-2011       6          1          1          4          6-12     4          4

8. Steaua                     1996-1997       6          1          1          6          5-15     4          4

9. Steaua                     2007-2008       6          0          1          5          4-10     1          4

10. Steaua                   2008-2009       6          0          1          5          3-12     1          4

11. Oţelul Galaţi          2011-2012       6          0          0          6          3-11     0           4

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite