„Regele“ David reintră în apă: Câte medalii poate cuceri Popovici la Europenele de la Roma

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Popovici

Vara magică a nataţiei româneşti continuă, la Roma, cu ocazia Campionatelor Europene (11-21 august). Vorbim, practic, despre o „revoluţie“ în ceea ce priveşte înotul la noi.

Odată cu performanţele lui David Popovici la Mondialele de la Budapesta, în luna iunie, românii şi-au redescoperit interesul pentru acest sport. 

Atunci, în Capitala Ungariei, „Regele“ David a scris istorie: a devenit primul înotător după 49 de ani, de la americanul Jim Montgomery încoace, care a cucerit aurul în probele de 100 şi 200 de metri liber. După doar câteva săptămâni, în iulie, fenomenalul Popovici şi-a continuat recitalul, de această dată, la Europenele de juniori, la Otopeni, unde a cucerit alte cinci medalii dintre care patru de aur.

Aşadar, în decurs de câteva săptămâni, statutul lui Popovici în lumea sportului s-a schimbat radical. Puştiul de doar 17 ani a trecut de la nivelul unui înotător cu mare potenţial la cel al unei certitudini despre care specialiştii spun că va domina nataţia mondială, în următorii mulţi ani. 

Confirmarea acestei previziuni, încă una, ar trebui să vină acum, la Europenele de seniori de la Roma. Evenimentul găzduit de capitala Italiei a început de joi şi va continua până la data de 21 august. La întrecerile de la Roma vor participa 1.500 de sportivi din 50 de ţări. Delegaţia României e formată din 11 sportivi, după cum se poate vedea mai jos:

*Înot: David Popovici (100 m liber, 200 m liber, 400 m liber, ştafetă 4x100 m liber)

Alexandra Dobrin (200 m mixt, 400 m mixt)

Alexandra Victoriţa Bogdăneci (50 m fluture, 100 m fluture)

Patrick Sebastian Dinu (100 m liber, ştafetă 4x100 m liber)

George-Alexandru Stoica-Constantin (100 m liber, ştafetă 4x100 m liber)

Mihai Gergely (100 m liber, 200 m mixt, ştafetă 4x100 m liber)

Andrei Mircea Anghel (50 m spate, 100 m spate)

*Sărituri în apă: Amelie Forster (trambulină 1 m), Angelica Muscalu (platformă 10 m)

*High diving: Cătălin Preda, Constantin Popovici

Potec

Preşedintele federaţiei, Camelia Potec, se află, la Roma, pentru a asista de la faţa locului la Campionatele Europene de seniori

David iubeşte Roma: 4 medalii în 2021

Aşa cum e normal, în delegaţia României, în prim-plan se va afla David Popovici. „Rechinul“ revine, la Roma, oraş în care s-a simţit excelent, la Europenele de juniori din 2021. Atunci, David a plecat de aici cu patru medalii: 

*Aur la 50 de metri liber

*Aur la 100 de metri liber

*Aur la 200 de metri liber

*Argint la 4×100 metri liber ştafeta

Acum, cu precizarea că sportul e imprevizibil, Popovici ar trebui, totuşi, să mai câştige câteva medalii, la Roma. În primul rând, pentru că e deja campion mondial, la două din cele patru probe în care va concura, în următoarele zile. Vorbim despre cele de 100 şi 200 de metri liber. O clasare pe podium ar trebui să vină şi în proba de 4 X 100 metri liber ştafetă, în care înotătorii români s-au descurcat foarte bine, în ultima perioadă.

popovici si adrian radulescu facebook popovici

David Popovici, alături de antrenorul său, Adrian Rădulescu

Cea mai mare necunoscută, în ceea ce îl priveşte pe Popovici, e cât de competitiv va fi la 400 de metri liber. Pentru că aici David n-a excelat, în mod deosebit. Probabil, de aceea, mulţi s-ar fi aşteptat ca el să atace, mai degrabă, proba de 50 de metri liber, cea în care a luat aurul, la Roma 2021. Cu siguranţă însă, Popovici şi antrenorul său, Adrian Rădulescu, au considerat, pe baza rezultatelor din pregătiri, că e momentul ca David să-şi testeze capacitatea în această probă în care, la nivel mondial, cei mai buni înotători vin, totuşi, din afara Europei.

„Vreau să-mi creez nişte amintiri frumoase“

Înaintea plecării spre Roma, David Popovici a recunoscut că, de această dată, va concura la un nivel înalt, la seniori, având cu totul alt statut faţă de întrecerile anterioare. 

„Aşteptările sunt mai ridicate, dar, din fericire, nu ne-am raportat niciodată la aşteptări şi nu o să o facem niciodată. Presiune nu e sigur. Roma mi-a purtat noroc, am amintiri frumoase din bazinul ăla, e superb. Abia aştept să mă întorc şi să-mi creez nişte amintiri frumoase. Sigur că acum e un pic alt statut. Să zicem că, anul trecut, am reuşit să mă lansez în cariera mea de înotător profesionist, la Roma, şi abia aştept să văd ce pot să scot, anul ăsta, în acelaşi loc“, a spus sportivul legitimat la CS Dinamo.

Popovici a comentat şi alegerea sa de a concura la 400 de metri liber: „E un proiect interesant. Nu ştiu cum va ieşi, însă o să fie frumos. E o probă nouă, unde mă voi putea întrece cu înotători consacraţi, eu fiind un începător în lumea asta, în proba asta“.

TVR va transmite sigur cursele lui David

Europenele de la Roma vor fi transmise în România de postul public de televiziune. Până la ora închiderii ediţiei, nu se ştia programul exact al transmisiilor, însă surse din cadrul TVR ne-au confirmat că, în mod cert, cursele lui David Popovici vor putea fi văzute, live, pe canalele TVR.

Vreau să mă întorc cu cât mai multe medalii de la Roma. Dar, ca întotdeauna, obiectivul principal e să mă distrez. David Popovici campion mondial la înot   

Programul lui David Popovici

Vineri, 12 august

*Calificări 100 metri liber (sesiunea de dimineaţă)

*Semifinale 100 metri liber (ora 19:33)

Sâmbătă, 13 august

*Finala 100 metri liber (ora 19:22)

Duminică, 14 august

*Calificări 200 metri liber (sesiunea de dimineaţă)

*Calificări ştafetă 4x100 metri liber (sesiunea de dimineaţă)

*Semifinale 200 metri liber (ora 19:11)

*Finala ştafetă 4x100 metri liber (ora 20.15)

Luni, 15 august

*Finală 200 metri liber (ora 19:06)

Miercuri, 17 august

*Calificări 400 metri liber (sesiunea de dimineaţă)

*Finală 400 metri liber (ora 19:53)

Decorare Popovici

David Popovici a fost felicitat de preşedintele Klaus Iohannis după rezultatele sale formidabile din acest an

Rezultatele lui Popovici în 2022

Mondialele de la Budapesta

*Aur la 100 de metri liber 

*Aur la 200 de metri liber

Europenele de juniori de la Otopeni

*Aur la 50 de metri liber

*Aur la 100 de metri liber 

*Aur la 200 de metri liber 

*Aur la ştafetă 4x100 de metri liber masculin

*Argint la ştafetă 4x100 de metri mixt

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite