Retrospectiva unei decade epice în ATP. Episodul 2: Geniul neobosit, Roger Federer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tenisul masculin a avut parte de o decadă glorioasă, datorită tripletei Federer - Nadal - Djokovic. Recordurile au curs-râu, performanţele au venit cu un plus de volum în dreptul lui Novak, dar cu cifre împinse halucinant de departe de Roger şi Rafa. România a găfâit, privind obiectiv spre simplu sau Cupa Davis, însă Horia Tecău a înălţat steagul la dublu, cu 5 finale de Mare Şlem, 2 trofee şi un argint istoric cu Florin Mergea, la Rio 2016.

Continuăm retrospectiva decadei ATP şi privim către ce s-a întâmplat notabil în tenisul mondial în ultimii zece ani.

Episodul doi îi este dedicat lui Roger Federer, cel care domina clasamentul mondial la startul anului 2010.

Genialul Federer

Roger Federer continuă să îşi corecteze singur cele mai impresionante recorduri din tenisul masculin, chiar dacă ritmul victoriilor elveţianului a scăzut, acesta cucerind doar patru titluri de Mare Şlem în ultimii zece ani.

Cu 20 de Grand Slam-uri câştigate, elveţianul rămâne însă reperul şi un magnet pentru fani.

La 38 de ani, Roger Federer este al treilea cel mai vârstnic jucător care obţine un titlu ATP, după Pancho Gonzalez şi Ken Rosewall. Cu 36 de titluri câştigate începând cu 2010, Federer a trecut de suta de trofee în tenis (are acum 103 titluri), a zdrobit recordul lui Andre Agassi pentru cel mai vârstnic număr unu ATP din istorie (36 ani şi 320 zile, pe 24 iunie 2018).

Eleganţa nu l-a părăsit niciun moment pe Roger Federer, iar în impresionanta sa carieră, elveţianul a reuşit să bifeze o premieră, semnând o revenire de excepţie după o accidentare la genunchi care l-a forţat să rateze jumătate din sezonul 2016 (după Wimbledon). Înzestrat cu un fizic excepţional şi cu o auto-gestiune a resurselor fantastică, elveţianul a trecut cu brio şi un test familiar pentru toţi ceilalţi rivali - mai cu seamă Rafael Nadal, dar nou pentru el. Fără meciuri în picioare, Federer a reuşit, din postura de favorit 17, să triumfe la Australian Open 2017, reînnodând după aproape cinci ani seria trofeelor în Grand Slam-uri.

În consecinţă, Federer rămâne figura dominantă a tenisului, cu recorduri de 20 de titluri de Mare Şlem şi 310 săptămâni petrecute în fruntea ATP.

Meciul de tenis cu cea mai mare asistenţă

Roger Federer rupe barierele tenisului şi din alt punct de vedere.

Împreună cu Alexander Zverev, a stabilit un nou record mondial pentru cel mai număr de fani prezenţi la un meci de tenis, cu un demonstrativ impresionant, în luna decembrie, în Mexic. 42.571 spectatori i-au urmărit pe cei doi aşi ai tenisului, în săptămâna în care, la Madrid, se decidea noua campioană a Cupei Davis.

Recordul acesta va fi doborât din nou, în februarie 2020, când Roger Federer îl are invitat în Africa de Sud, pe Rafael Nadal. Peste 50.000 de oameni vor fi prezenţi la meci, numărul de bilete fiind deja suplimentat.

CITEŞTE ŞI:

Retrospectiva unei decade epice în ATP. Episodul 1: „Constanta“ Nadal şi recordul cel mai greu de egalat

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite