Sport

articolul anterior articolul urmator

Revoluţie la Wimbledon, în 2021! Decizia luată de britanici, după ce ani la rând Nadal a fost „taxat“

1
13 Jul 2020 05:58:50
Autor: Cezara Paraschiv
Rafael Nadal a jucat de patru ori Wimbledonul din postura de lider mondial, însă doar o dată a fost desemnat şi principal favorit, în 2011, când a fost învins în cele din urmă, în finală, de Novak Djokovici.
Rafael Nadal a jucat de patru ori Wimbledonul din postura de lider mondial, însă doar o dată a fost desemnat şi principal favorit, în 2011, când a fost învins în cele din urmă, în finală, de Novak Djokovici.

Cel mai prestigios turneu de Mare Şlem din tenis va renunţa anul viitor la formula specifică de desemnare a capilor de serie pe care o folosea, exclusiv pe tabloul masculin, începând cu 2002.

Wimbledon era unicul turneu care a refuzat, pentru tabloul principal, să respecte fidel clasamentul ATP în ceea ce priveşte lista capilor de serie. Mulţi s-ar fi aşteptat mai degrabă ca formula de calcul care revizuia Top 32-ul, premiind constanţa pe suprafaţa verde (punctele din clasamentul mondial + punctele făcute pe iarbă în ultimele 12 luni + 75% puncte făcute pe iarbă în precedentele 12 luni), să fie aplicată şi la feminin. Însă, în cele din urmă, britanicii au renunţat la acest calcul, aliniindu-se la normele obişnuite din tenisul mondial.

Până în 2002, Wimbledon stabilea discreţionar lista capilor de serie pe tabloul masculin, fără a ţine cont de clasamentul mondial ATP. În 2002 a fost creat un model hibrid, care a iscat multe controverse, recent, cel mai afectat fiind spaniolul Rafael Nadal (care a pierdut cel puţin o poziţie pe lista capilor de serie de şase ori în carieră, inclusiv la ultimele trei ediţii disputate).

În 2019, graţie succesului obţinut în extremis la Halle, Roger Federer l-a deposedat pe Nadal de locul 2 pe lista favoriţilor la Wimbledon, expunându-l pe spaniol la o potenţială semifinală cu Novak Djokovici, iar în 2017 Nadal a fost retrogradat de pe 2 (locul ocupat în ATP), pe 4.

În 2021, lista capilor de serie va urma şi la Wimbledon logica normală a clasamentului mondial, aşa cum se întâmpla deja la Londra - la feminin, dar şi în toate celelalte turnee.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Ionel Marcu
13.07.2020, 08:59:25

Înțeleg, indirect, că după vechiul sistem a fost favorizat Djoković ?