Rezultatele aduc oferte: ASA Tg Mureş a avut ofertă de un milion de euro pentru un fotbalist care confirmă în Liga I

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ASA Targu Mures FOTO Mircea Rosca

Nou-promovată, gruparea din Târgu-Mureş a început sezonul cu evitarea retrogradării ca miză, în iarnă a vrut o clasare în primele cinci, acum visează la o clasare mai bună şi la o prezenţă în cupele europene.

ASA Târgu-Mureş e „Cenuşăreasa“ Ligii I. Promovată la începutul acestui sezon pe prima scenă, gruparea ardeleană s-a cocoţat după 22 de etape pe poziţia a doua a clasamentului

O transformare remarcabilă pentru o echipă care a început actuala ediţie a Ligii I cu salvarea de la retrogradare în cap şi care e tot mai sigură de participarea în cupele europene, în premieră după 40 de ani. Cea mai în formă grupare în acest moment, la egalitate cu CSMS Iaşi (cinci victorii în ultimele şase etape) speră ca visul să nu se întrerupă. 

„Mă bucur că am menţinut ritmul, că suntem pe o pantă ascendentă. Iniţial, fiind nou-promovată, ASA a avut ca obiectiv salvarea de la retrogradare. În iarnă, am zis că dacă încheiem în primele cinci ar fi foarte bine, pentru că se ştia de situaţia de la CFR, de cea de la Petrolul…Acum am ridicat ştacheta, asta şi datorită rezultatelor Stelei. La finalul turului, toată lumea o vedea pe Steaua campioană, dar, dacă se vor adânci problemele la ei, cine ştie ce se poate întâmpla. Obiectivul actual al ASA-ului e podiumul Ligii I la finalul sezonului, şi cred că e un obiectiv realizabil. Acum suntem pe locul 2, la 4 puncte de Steaua, ei n-au jucat încă la Piatra-Neamţ, şi, în plus, avem şi meciul direct“, a declarat, pentru „Adevărul“, Narcis Răducan, preşedintele executiv de la ASA. 

„Pensionari“ şi jucători „refuzaţi“… 

Retrogradată în liga secundă la finalul sezonului 2011/2012, gruparea din Târgu-Mureş a revenit pe prima scenă la începutul acestui sezon. Decisivă a fost vara lui 2013, când echipa a trecut printr-o reorganizare la nivelul conducerii executive dar şi la nivelul băncii tehnice. Noul preşedinte executiv Daniel Stanciu, actualul conducător de la Dinamo, a adus o serie de jucători consideraţi „expiraţi“, în acel moment, precum veteranul N’Doye, Stăncioiu, Voiculeţ  sau Sepsi, mulţi dintre ei „refuzaţi” de CFR Cluj. După promovare a aterizat un alt fotbalist cu ADN-ul CFR-ului, Gabi Mureşan, ajuns la 33 de ani. De altfel, Mureşan şi N’Doye, care va împlini sâmbătă 37 de ani, formează împreună cel mai vârstnic cuplu de mijlocaşi centrali din Liga I, dar senegalezul trăieşte o a doua tinereţe la Târgu Mureş. Ajutat şi de nivelul slab al competiţiei. „În 2008, campionatul era mai tare. Acum simt că parcă nici nu joc. La cum e Liga I în acest moment, cred că pot să joc până la 50 de ani“, a glumit recent fostul dinamovist, într-un interviu pentru Digi Sport. Culmea, deşi e mijlocaş defensiv, N’Doye e în acest moment golgheterul echipei, cu 8 reuşite.

…şi fotbalişti tineri, care promit

Sprijinită puternic de autorităţile locale (la Târgu-Mureş se va deschide în vară şi un centru de excelenţă al FRF), ASA are în componenţă şi „lupi tineri“, nu doar „dinozauri“. Precum fundaşul Florin Bejan (23 de ani) sau mijlocaşul Claudiu Bumba (21 de ani). „E important că a început să se vorbească iarăşi despre jucătorii noştri, despre un Bumba, Sepsi, Hora sau Bejan. Şi au început să curgă ofertele pentru ei. Am avut o ofertă pentru Bumba de 1 milion de euro, de la o echipă din Rusia, dar am refuzat-o. În plus, e important că toţi aceşti tineri jucători pot deveni soluţii şi pentru echipa naţională. Cred că la meciul cu Insulele Feroe vom avea cel puţin un convocat“, ne-a mai declarat Narcis Răducan.  

Echipă înfiinţată în 2008

Deşi poartă un nume istoric, actuala echipă care evoluează în Liga I este relativ nou-înfiinţată. Clubul FCM Târgu-Mureş a fost fondat în 2008, iar în ediţia 2008-2009 a intrat direct în liga secundă, după ce a preluat secţia de fotbal a clubului Unirea Sânnicolau Mare. În 2010 a promovat în Liga I, dar la finalul ediţiei 2011-2012 a retrogradat. Reorganizarea din vara anului 2013 a fost una radical şi a adus şi denumirea echipei, care a fost modificată. S-a preluat numele formaţiei de tradiţie a oraşului, ASA (club care în 2005 s-a desfiinţat), şi culorile roşu şi albastru. De menţionat că deşi acronimul e acelaşi, ASA nu mai înseamnă Asociaţia Sportivă a Armatei, ci Asociaţia Sportivă Ardeal. 

Europa, după 37 de ani?

Calificarea într-o cupă europeană ar aduce Târgu-Mureş din nou în competiţiile continentale după o pauză de patru decenii. Fostul ASA, dizolvat în 2007, a terminat campionatul 1974-1975 pe locul doi şi a participat în Cupa UEFA. Mureşenii au pierdut însă din primul tur, 2-2 şi 0-4 cu Dinamo Dresda, din fosta RDG. În următorii doi ani, ASA a fost din nou în UEFA, dar la fel a fost eliminată după turul I. În 1976-1977, rezultatele au fost 0-1 şi 0-3 cu Dinamo Zagreb, iar un sezon mai târziu, 1-0 şi 0-3 cu AEK Atena. Ladislau Boloni era cel mai important fotbalist al acelei generaţii de la Târgu-Mureş, din care mai făceau parte Ispir, Hajnal, Varodi, Fazekaş, Fanici sau Unchiaş.

Citeşte şi 

Se îngroaşă gluma: FCM Târgu-Mureş a bătut iarăşi şi suflă în ceafa Stelei. Câte puncte sunt între locurile 1 şi 2

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite