Ce joacă România: dependenţi de Marica şi mediocri în apărare. Concluzii după terminarea meciurilor din grupa D

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciprian Marica
Ciprian Marica

În comparaţie cu posibilii adversari ai României, echipa lui Piţurcă are cea mai ridicată medie de goluri primite. Marica, în schimb, e peste Cristiano Ronaldo sau Mandzukici.

Fotbalul nu e matematică, însă cifrele care se desprind în urma celor 10 meciuri disputate de România în Grupa D de calificare spun multe despre naţionala „galbenă” a noastră. Comparaţiile cu Grecia, Ucraina, Croaţia şi Portugalia ne arată că nu avem şanse într-o confruntare cu lusitanii, „vecinii” de la Est ar fi de evitat, în vreme ce elenii şi ex-iugoslavii sunt adversari mai abordabili.

1.Grecia şi Ucraina ne surclasează la apărare

„Tricolorii” au o medie de 1,2 goluri încasate pe meci, cea mai ridicată dintre toţi posibilii oponenţi ai noştri, care iau sub un gol per partidă. E adevărat că procentajul României a fost destabilizat de cele opt goluri „servite” de Olanda în două partide.  La capitolul apărare se remarcă Grecia şi Ucraina, formaţii care au primit doar patru goluri în cele 10 meciuri de calificare, ceea ce spune multe despre forţa defensivă a echipelor amintite. 

2. Croaţia şi Grecia, mai slabe în atac

Pe cât de bine stau elenii în apărare, pe atât de slabi sunt în atac. Ultimul rezultat al Greciei, doar 2-0 cu Liechtenstein, e grăitor pentru o formaţie care a marcat doar 12 goluri în cele 10 meciuri de calificare! Cu toate acestea, grecii au obţinut opt victorii şi un egal, deci sunt nişte specialişti ai succeselor la limită. Nici Croaţia nu străluceşte în atac, deşi-l are pe Mandzukici, având acelaşi procentaj cu al Greciei, 1,2 goluri pe meci. 

3. Potugalia şi Ucraina ne dau lecţii de ofensivă

Cifrele Portugaliei şi ale Ucrainei sunt net superioare României  în ceea ce priveşte atacul. Fie că vorbim de goluri marcate, de şuturi pe poartă sau de cornere, cele două echipe ne pot servi oricând cursuri de ofensivă. Cum România are cea mai şubredă apărare dintre cele cinci formaţii, e clar că într-o confruntare cu Portugalia sau Ucraina nu am scăpa fără să luăm gol.  

4. Marica OK, Stancu KO

Aşa nepregătit cum a fost vârful lui Getafe, Ciprian tot a marcat cinci goluri, cu unul mai mult decât Cristiano Ronaldo şi cu două reuşite peste Mandzukici, vedeta croată. Marica a marcat un gol la 111 minute, în vreme ce superstarul lui Real Madrid are doar o reuşită la două meciuri (180 de minute) în actualele prelimianarii. 

Lusitanii în schimb au şi alţi oameni de gol, precum Helder Postiga, în vreme ce România nu se mai poate lăuda cu alţi goleadori. Bogdan Stancu, de exemplu, e un ”monstru” de ineficienţă, punctând o singură dată în 661 de minute, într-un meci cu  o „forţă” a fotbalului, Andorra.  

Cu cele două goluri marcate de Marica în meciul cu Estonia, nouarul a ajuns la cota 24 în clasamentul all-time al golgeterilor României şi a intrat în Top cinci, sub Hagi, Mutu (ambii cu 35), Bodola (30) şi Moldovan (25), dar peste Boloni (23).  

Comparaţie cu posibilii adversari

România Croaţia Grecia Portugalia Ucraina

Medie goluri marcate 1,9 1,2 1,2 2 2,8

Medie goluri primite 1,2 0,9 0,4 0,9 0,4

Şuturi pe poartă 51 47 42 77 76

Cornere 56 58 72 85 67

Faulturi comise135 127 120 90 140

Cartonaşe galbene 15 23 8 15 24

Golgeteri Marica 5 Mandzukic 3 Salpingidis 3 Postiga 6 Devici 4

Chipciu l-a calificat pe Piţurcă

Campania de calificare a României la barajul pentru Cupa Mondială a avut mai multe momente-cheie. Lăsând la o parte Olanda, care şi-a făcut treaba cu toate echipele, se poate spune că golurile lui Grozav de la Istanbul şi ale lui Chipciu de la Budapesta sunt cele care au cântărit cel mai greu în balanţa calificării. Reuşita stelistului în deplasarea cu ungurii a venit abia în prelungirile partidei din deplasare, pe o gravă eroare de marcaj a fundaşilor maghiari. 

Piţurcă l-a introdus la „diseprare” pe Chipciu, în minutul 86 al meciului cu Ungaria, însă cum nu avea nicio idee unde ar putea fi mai folositor fotbalistul, l-a întrebat chiar pe acesta: „Unde vrei să joci?”. „Al doilea vârf”, a răspuns Alex, poziţie din care fotbalistul român a smuls un punct pentru România, cu un gol marcat în minutul 90 +2. „A fost o mişcare grăitoare pentru un antrenor care joacă de multe ori la cacealma. La Budapesta i-a ieşit, pentru că fotbalistul respectiv i-a indicat unde să pună miza”, a comentat Cornel Dinu. De n-ar fi fost golul lui Chipciu, România avea acum 18 puncte în clasament, iar Ungaria 19.  

Top minute jucate de români

Chiricheş 810

Bourceanu 781

Raţ 720

Goian 719

Stancu 661

Torje 656

Marcatorii României 

Marica 5

Torje 3

Lazăr 2

Chipciu, Keşeru, Găman, Mutu, Maxim, Tănase, Grozav, Pintilii, Stancu 1

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite