România, un exemplu negativ: Cum se vede din străinătate relatarea pandemiei în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Masca

România n-are nici cele mai multe cazuri, nici cele mai multe decese, de când criza COVID-19 a fost declarată pandemie de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Şi, totuşi, situaţia e prezentată drept una apocaliptică, cum nu se întâmplă aproape nicăieri în lume!

Peste ani, modul în care televiziunile de ştiri din România au abordat subiectul legat de coronavirus poate deveni un capitol într-un curs de jurnalism intitulat „Aşa nu!“.

Pe lângă faptul că e aproape singurul subiect despre care se vorbeşte non-stop, când dai drumul la televizor, de parcă nimic altceva nu se întâmplă în acest moment pe planetă, şochează, pur şi simplu, modul în care se pune accent, aproape exclusiv, pe latura cea mai neagră a situaţiei. Dacă avem o zi în care numărul morţilor n-a fost unul foarte mare în România, atunci se va vorbi, obsedant, despre numărul morţilor într-o altă ţară, care a înregistrat un record la acest capitol!

De aceea, după mai bine de o lună de când au fost impuse, gradual, restricţii în România, normalitatea a dispărut din vieţile oamenilor, nu neapărat din cauza Ordonanţelor Militare, ci mai degrabă pentru că lumea e ţinută într-o teroare permanentă.

Această situaţie i-a surprins neplăcut şi pe românii care se află în acest moment în alte ţări, inclusiv în unele în care cifrele coronavirusului sunt mult mai îngrijorătoare, decât cele care se înregistrează, în acest moment, în România.

Ultimul care a vorbit despre acest aspect al relatărilor apocaliptice din România a fost fostul preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Mircea Sandu. Aflat în Franţa, unde au fost până acum aproape 137.000 de cazuri şi 14.967 de decese, „Naşul“ s-a arătat contrariat, într-un interviu acordat pentru gsp.ro, de ce vede la posturile româneşti!

Ce a spus Mircea Sandu?

*Să ştii că lumea e mai relaxată aici faţă de ceea ce văd şi aud că se petrece la noi, în România. Nu e atâta panică, nu văd la televizor persoane care să aibă mesajul "aoleu, o să murim, aoleu, câte persoane dragi vom pierde".

*Turismul e cel mai lovit, s-au închis hotelurile, restaurantele, cafenelele, dar în rest, în mare parte, industria nu s-a oprit. Funcţionează, oamenii merg la muncă. Toate supermarketurile sunt deschise, la fel farmaciile, băncile, chioşcurile de ziare. Am văzut preocuparea francezilor de a încerca să-şi păstreze cât de cât ritmul de viaţă normal. Există acele piste de alergare, pe care te lasă să faci mişcare, poţi ieşi în cuplu în proximitatea locuinţei pentru a te plimba. În concluzie, repet, nu e atât de mare panica.

Ce spun românii aflaţi în alte ţări?

*Florin Tene (Emirate): În opinia noastră, e mult prea multă panică în România comparativ cu ce se întâmplă în Emirate. Aici, desi restricţiile sunt mai mari, oamenii se comportă normal, iar televiziunile vorbesc despre acest lucru doar strictul necesar, fără a induce panica. Mesajele venite de la autorităţi sunt menite să te facă să te simţi în siguranţă, nicidecum că eşti în pericol.

*Costel Gâlcă (Danemarca): Aici parcă îmi vine să spun că lucrurile sunt mai relaxate. În sensul că nu sunt atâtea restricţii. Putem ieşi din casă oricând fără niciun fel de declaraţie sau alte formulare. Oamenii îşi continuă viaţa într-un ritm apropiat de normal. În mare am acelaşi program. Ies la alergare zilnic, mici cumpărături, mult studiu, cărţi de lectură, filme, ştiri. Chiar nu am timp să mă plictisesc.

*Nicolae Stanciu (Cehia): Cred că în acest moment sunt aproape de două ori mai multe cazuri aici decât în România. Dar  oamenii nu stau în izolare, supermarketurile sunt pline de oameni, pe stradă e plin de maşini, oameni care se plimbă! 

*Leonard Doroftei (Canada): Nu e poliţie pe stradă. E mai multă disciplină în Canada, oamenii respectă decizia de izolare în case

*Claudia Bobocea (Portugalia): Sunt o norocoasă. Autorităţile portugheze le permit sportivilor de performanţă să se antreneze în aer liber, dar nu în grupuri mai mari de două persoane. Încercăm să muncim, aşa cum am făcut-o şi până acum şi să ne urmăm visul olimpic.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite