România, în faţa unui moment decisiv: de ce „dubla“ cu Armenia şi Kazahstan poate fi totul sau nimic pentru Daum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Christoph Daum (stânga)
Christoph Daum (stânga)

Au trecut 18 ani de la ultima calificare a României la o Cupă Mondială. În această perioadă, au fost campanii în care obiectivul s-a ratat dramatic (2002, 2014) şi altele (2006, 2010) în care tricolorii au dat-o în bară fără emoţii.

De pildă, sub comanda lui Răzvan Lucescu, lumea s-a lămurit în privinţa şanselor de calificare, încă de la primul meci, un 0-3, acasă, cu Lituania. 

La fel ca şi Lucescu jr, Christoph Daum a bifat prima partidă din preliminarii la Cluj. N-a pierdut, însă a înregistrat un semieşec, 1-1 cu Muntenegru, meci în care nu neapărat rezultatul, ci jocul a decepţionat. Următoarele două confruntări, cele cu Armenia (8 octombrie) şi Kazahstan (11 octombrie), vor stabili dacă neamţul de 62 de ani va călca pe urmele lui Răzvan Lucescu sau dacă România îşi va menţine speranţele la calificare.

Având în vedere cele două puncte pierdute, acasă, cu Muntenegru, e clar că România are nevoie de minimum patru puncte din „dubla“ din octombrie pentru ca prezenţa la CM 2018 să nu devină un obiectiv SF. Mai ales că, în mod evident, Armenia şi Kazahstan sunt cele mai slabe echipe din grupa E.

13 meciuri fără victorii

Aflate pe locurile 112, respectiv 83 în ultimul clasament FIFA, Armenia şi Kazahstan au ajuns atât de jos, deoarece pentru ele victoriile vin la fel de des precum ploaia în Sahara.

Armenia are două victorii în ultimele 18 meciuri dintre care 13 s-au încheiat cu înfrângeri. Iar cele două partide câştigate au fost amicalele cu Guatemala şi El Salvador. Nici măcar avantajul terenului propriu nu i-a ajutat pe Mkhitaryan şi compania. Ultimul succes acasă datează din 2013, un 2-1 cu Bulgaria. Apoi, un şir de şase jocuri şi nicio victorie.

Kazahstan a câştigat trei din ultimele 18 meciuri cu China şi Azerbaidjan (amicale) şi cu Letonia (preliminarii Euro 2016). Pe teren propriu, kazahii sunt fără victorie din 2014, înregistrând trei remize şi patru înfrângeri în ultimele şapte întâlniri.

O naţională fără stranieri

Rezultatele următoarelor două adversare ale tricolorilor sunt consecinţa valorii jucătorilor. Armenia a avut 14 stranieri în lotul convocat pentru meciul cu Danemarca (0-1), însă, în afară de Mkhitaryan (Manchester United), ceilalţi sunt nişte anonimi care evoluează la echipe de mâna a doua şi a treia. 

De partea cealaltă, în remiza cu Polonia (2-2), Kazahstan a avut un lot sută la sută format din fotbalişti care evoluează în întrecerea internă. De fapt, în ultimul an, niciun stranier n-a evoluat pentru naţionala pregătită de Talgat Baysufinov.

Armenia, ultimele meciuri acasă

*Serbia: 1-1

*Franţa: 0-3

*Portugalia: 2-3

*Danemarca: 0-0

*Albania: 0-3

*Belarus: 0-0

Kazahstan, ultimele meciuri acasă

*Letonia: 0-0

*Cehia: 2-4

*Islanda: 0-3

*Burkina Faso: 0-0

*Turcia: 0-1

*Olanda: 1-2

*Polonia: 2-2

Grupa E

Etapa a 2-a (8 octombrie)

Armenia – România

Muntenegru – Kazahstan

Polonia – Danemarca

1. Danemarca 3p

2. Polonia 1p

3. Kazahstan 1p

4. Muntenegru 1p

5. România 1p

6. Armenia 0p

Etapa a 3-a (11 octombrie)

Kazahstan – România

Danemarca – Muntenegru

Polonia – Armenia

*Câştigătoarele celor nouă grupe se califică la CM 2018, iar opt cele mai bune ocupante ale locurilor secunde vor merge la play-off.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite