România a gonit un jucător care putea fi om de bază la Euro 2016: tabelul care arată de ce naţionala stă în Raţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Accidentat, Răzvan Raţ n-a mai jucat de 120 de zile, iar Anghel Iordănescu n-are o soluţie pe măsură pentru postul de fundaş stânga.

România mai are foarte puţini fotbalişti care să evolueze, în mod constant, în elita fotbalului european la nivel de cluburi şi a „reuşit“ să gonească pe unul dintre ei de la echipa naţională.

Vorbim despre Ştefan Radu (29 de ani), unul dintre căpitanii de la Lazio, formaţie pentru care joacă din 2008. Dacă are aproape 200 de apariţii pentru romani, în schimb, fostul dinamovist are doar zece selecţii la echipa naţională şi, probabil, va rămâne cu această cifră. Asta deoarece, în 2013, Radu a anunţat că nu va mai veni la lot şi toate încercările ulterioare de a-l convinge să revină asupra deciziei au eşuat.

De ce însă un fotbalist care putea fi o piese de bază pentru România la Euro 2016 a renunţat la tricolor? Răspunsul l-a oferit Ioan Andone, tehnicianul care l-a promovat pe Ştefan Radu la prima echipă a „câinilor“.

„Trebuia să fie echilibru între Raţ şi Ştefan Radu. Să joace şi unul şi altul. Nu să joace Raţ non-stop. La noi, dacă au fost 90 de meciuri într-un an, 90 de meciuri a jucat doar Raţ. Şi asta contează pentru un fotbalist. Adică eu vin la naţională, sunt un jucător respectat, unul dintre căpitanii lui Lazio, iar la lot sunt folosit un minut“, a declarat „Fălcosul“ la Digi Sport.

15 meciuri a fost Ştefan Radu rezerva lui Răzvan Raţ în cele 22 de partide în care a fost la echipa naţională. 

După Raţ, potopul

Afirmaţiile lui Andone sunt acoperite de cifre. Din 2002, de când a debutat la prima reprezentativă, Raţ a „confiscat“ postul de fundaş stânga. Aşa a ajuns să strângă 108 selecţii şi să distrugă concurenţa. Ceea ce confirmă nivelul înalt la care a rezistat mulţi ani actualul jucător de la Rayo Vallecano. Mizând aproape mereu pe Raţ, România s-a ales însă cu o problemă.

În acest moment, cu Ştefan Radu refuzând naţionala, alternativele pentru Raţ se numesc:

*Sepsi (Nurnberg, liga a doua din Germania) – Are 28 de ani şi două selecţii.

*Vătăjelu (CS U Craiova) – Are 22 de ani, o selecţie şi tocmai a fost exclus din lotul oltenilor din motive de indisciplină.

*St. Filip (Dinamo) – Are 21 de ani, o selecţie şi e în dizgraţia lui Rednic, după ce s-a „abonat“ la cartonaşe roşii.

În aceste condiţii, postul de fundaş stânga îi dă cele mai mari bătai de cap selecţionerului Anghel Iordănescu înaintea meciurilor amicale cu Lituania (23 martie) şi Spania (27 martie). Iar după Euro 2016, atunci când Raţ îşi va anunţa, probabil, retragerea, „gaura“ de pe flancul stâng al apărării se va vedea şi mai mult.

image

   

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite