România luptă la Constanţa pentru calificarea la Europenele de baschet 3×3!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru al doilea an consecutiv, Constanţa va găzdui unul dintre cele trei turnee de calificare pentru FIBA 3×3 Europe Cup, Campionatele Europene de baschet 3×3, eveniment la care vor lua parte ambele naţionale ale României, atât la masculin, cât şi la feminin.

Turneul are loc pe 29 şi 30 iunie în Piaţeta Perla din Mamaia iar accesul publicului este gratuit.

„Mă bucur că FIBA ne-a acordat pentru al doilea an consecutiv încredere pentru a organiza un astfel de eveniment, prin care reuşim să contribuim la dezvoltarea imaginii şi identităţii oraşului Constanţa. Evenimentele de acest gen au un impact foarte mare asupra comunităţii. Sunt copii care vin, văd pentru prima oară o minge de baschet, apoi o cer să se joace, rămân conectaţi la fenomen şi îşi găsesc modele printre jucătorii pe care îi văd”, a declarat Andrei Talpeş, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Baschet Constanţa.

În anul în care se decid o parte dintre echipele calificate la Jocurile Olimpice, miza pentru fiecare competiţie majoră din calendarul FIBA este una foarte mare, iar evenimentul finanţat de Primăria Municipiului Constanţa oferă şansa echipelor româneşti să evolueze în faţa propriilor suporteri.
Această competiţie are o însemnătate deosebită pentru Constanţa, care este în acest week-end una dintre capitalele europene ale baschetului 3×3, alături de Riga şi Kiev, celelalte două oraşe unde au loc turnee de calificare la Campionatul European. Este o acţiune extraordinară de popularizare a baschetului, mai ales având în vedere că se desfăşoară în plin sezon estival în Mamaia, un afluenţa de turişti este foarte mare, a spus Ilie Floroiu, consilier pe probleme de sport al Primarului Municipiului Constanţa.

Unsprezece echipe naţionale la masculin şi nouă echipe naţionale la feminin vor căuta să obţină biletele care duc la FIBA 3×3 Europe Cup ce va avea loc în Debrecen, Ungaria, 30 August – 1 Septembrie, iar dintre ele doar două echipe masculine şi două feminine vor merge mai departe.

Echipele vor fi împărţite în trei grupe, la fiecare categorie, iar câştigătoarele din fiecare grupă vor avansa în faza următoare, faza grupelor principale, de unde primele două clasate se vor califica la FIBA 3×3 Europe Cup.

„Va fi o competiţie dificilă, dar sper să obţinem din nou calificarea la Campionatul European. Toată lumea investeşte in ce în ce mai mult în această disciplină, echipele devin din ce în ce mai profesioniste şi sper să reuşim să ne menţinem şi noi acolo. Am început această muncă acum trei ani, ne-am făcut o promisiune în primul rând nouă şi luptăm pentru a ne atinge scopul final, calificarea la Jocurile Olimpice”, a declarat Anca Stoenescu, căpitanul echipei naţionale de baschet 3×3 a României.

„Federaţia Română de Baschet încearcă să se repoziţioneze şi să susţină din ce în ce mai mult această disciplină care va face parte din programul Jocurilor Olimpice. Le mulţumesc organizatorilor, autorităţilor locale din Constanţa, au fost principali promotori şi continuatori a ceea ce a început Sport Arena, iar alături de ei din ce în ce mai multe cluburi se implică în 3×3 în ultima vreme. Ţelul Federaţiei este calificarea la Jocurile Olimpice, în special fetele au o şansă majoră”, a punctat antrenorul federal Claudiu Fometescu.

Trupa de slam-dunk acrobatic Dunking Devils din Slovenia va fi prezentă în premieră la Constanţa şi este pregătită să electrizeze publicul cu reuşitele lor aflate la limita dintre posibil şi imposibil. Dunking Devils au o experienţă de peste 1800 de spectacole în 47 de ţări, pe cinci continente. Acrobaţii sloveni au animat pauzele dintre meciuri în cele mai tari competiţii de baschet din lume –NBA, Euroligă sau Campionate Europene.

„Suntem mândri că municipiul Constanţa se impune pe plan international ca un centru al baschetului 3×3. Toate cele trei etape de calificare la Europene au loc în acest weekend, celelalte două fiind la Riga, respectiv Kiev. Sperăm să avem alături de noi la eveniment cât mai multă lume, nu neapărat pasionată de baschet ci şi de spectacol în general, pentru că evenimentele de baschet 3×3 reprezintă un spectacol, dincolo de latura sportive”, a spus Radu Petre, delegat din partea FIBA 3×3 la acest eveniment.

Trupa de majorete Dracula’s Girls va fi prezentă la Mamaia pentru momente de dans incendiare în pauzele dintre meciuri. Fetele din Târgovişte au în palmares mai multe medalii la concursurile internaţionale de majorete şi au participat de asemenea la finala circuitului mondial de baschet 3×3, la Abu Dhabi în 2016.

Spectatorii sunt aşteptaţi să susţină naţionalele de baschet 3×3 ale României şi vor avea parte la rândul lor de acţiune pe terenul de joc în cadrul concursurilor susţinute de către partenerii competiţiei. Superbet pune la bătaie un premiu în bani de 250 de lei în fiecare zi a competiţiei la concursul Lucky Shot pentru fanii cu cea mai mare precizie la aruncări.

Cele 12 delegaţii ale ţărilor participante vor fi de asemenea implicate în activităţi de CSR de-a lungul prezenţei lor la Constanţa, urmând să fie organizate vizite la centre de plasament unde vor avea loc scurte demonstraţii de baschet dedicate copiilor.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite