România mai deţine doar două recorduri olimpice, care sunt în pericol. Ce şanse sunt ca aceste recorduri să reziste la Rio

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România mai are în picioare două recorduri olimpice, însă ambele performanţe pot cădea la aceste Jocuri Olimpice.

Altădată o naţiune de top în atletismul mondial, România se poate lăuda cu două recorduri olimpice în două probe importante, 1.500 şi 5.000 metri feminin, prin Paula Ivan şi Gabriela Szabo.
În 1988, la Seul, Paula Ivan oprea cronometrul  la 3.53.95, la 7 secunde faţă de rusoaicele Baikausakaite şi Samolenko. Cu două zile înainte, Samolenko îi furase aurul Paulei la 3.000 de metri, pe ultima linie dreaptă, însă atleta din Giurgiu s-a revanşat la 1.500 de metri: “În cursa de 1.500, până n-am trecut linia de sosire şi m-am uitat în spate să văd cam pe unde sunt celelalte, n-am crezut.  Oricum, pe ultimul tur, am întors privirea de trei ori, lucru care m-a dezavantajat, pentru că pierzi timp. Dacă n-aş fi fost atât de preocupată de ce era în urma mea puteam să bat şi recordul mondial de la acea vreme (n.r. – 3.52.47)”, şi-a amintit Paula, actualmente profesoară de educaţie fizică la Universitatea Spiru Haret .
La Rio, recordul Paulei este ameninţat de marea favorită a întrecerii de 1.500, etiopianca Genzebe Dibaba, care deţine cea mai bună performanţă mondială cu 3.50.07. Recent, Dibaba a stabilit şi cel mai bun timp pe distanţa de o milă, “furându-i” recordul Doinei Melinte, care data din 1990.

Finala la 1500 de metri va avea loc miercuri dimineaţa. În calificări, Dibaba a alergat 4.03, cu 10 secunde sub Paula, dar în finală ritmul va fi cu totul altul. 

24.000 de lei a primit Paula Ivan pentru aurul olimpic de la Seul. O maşină Dacia costa 70.000 de lei


Dacă recordul Paulei are şanse să rămână în picioare, cel al Gabrielei Szabo, la 5.000 de metri, nu are cum să reziste. Timpul stabilit de Gabi la Jocurile Olimpice de la Sydney, 14.40.79, este bătut constant de atletele de top la competiţiile internaţionale. Favorita probei de 5.000 de la Rio este tot o etiopiancă, Almaz Ayana, care în urmă cu doar două luni a parcurs această distanţă în 14.12.59, deci cu aproape 30 de secunde mai repede decât Gabriela la Sydney şi la o secundă de recordul mondial, deţinut tot de o etiopiancă, Tirunesh Dibaba. La concursul din iunie de la Roma, alte cinci atlete au venit sub timpul Gabrielei de la JO 2000.

Finala la 5000 de metri e programată sâmbătă, 20 august, în penultima zi a Jocurilor. 


 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite