România, mândră de fetele ei: De când n-am mai avut două echipe în sferturile Ligii Campionilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina Neagu visează să câştige Liga Campionilor în tricoul celor de la CSM Bucureşti
Cristina Neagu visează să câştige Liga Campionilor în tricoul celor de la CSM Bucureşti

Sezon excelent pentru handbalul feminin din România la nivel de cluburi: atât SCM Râmnicu Vâlcea, cât şi CSM Bucureşti sunt în sferturile Ligii Campionilor înainte de ultima etapă.

România a făcut un Campionat Mondial sub aşteptări la finalul anului 2019, terminând doar pe 12 în Japonia. Dacă naţionala traversează un moment critic, în schimb, consolarea a venit la nivel de cluburi, în Liga Campionilor.

Pentru doar a doua oară în istoria competiţiei, de când s-a trecut la actualul format, cu sferturi, începând din sezonul 2014-2015, România va avea două formaţii printre primele opt ale Europei. Ceea ce e un semn bun! În precedenta stagiune în care au fost două cluburi româneşti în sferturi, în 2015-2016, HCM Baia Mare a fost zdrobită de Buducnost în „dubla“ manşă (49-61 la general), însă CSM Bucureşti a avansat în competiţie, devenind campioana Europei după o finală fabuloasă cu Gyor, câştigată cu 29-26!

Vâlcea, prima participare, prima calificare

Acum, România va fi prezentă în sferturi cu SCM Râmnicu Vâlcea şi CSM Bucureşti. Iar performanţa vâlcencelor e remarcabilă din mai multe motive. În primul rând, trupa pregătită de Florentin Pera a ajuns în sferturi la prima participare în Ligă! Apoi, campioana României părea să aibă nevoie de un miracol pentru a atinge fazele eliminatorii, după parcursul extrem de slab din grupa C. Acolo, Vâlcea a început cu o victorie, 34-27 cu SG BBM Bietigheim, după care a pierdut cinci meciuri din cinci! Doar rezultatele directe cu Bietigheim (victorie la şapte goluri diferenţă în deplasare şi înfrângere la trei goluri acasă) au trimis-o pe Vâlcea în Grupa Principală II. Aici, campioana României a început cu zero puncte, având cele mai mici şanse la o calificare în sferturi. Iar asta pentru că principalele ei rivale au ajuns în Grupa Principală II cu următorul punctaj: Savehof (2 puncte), Krim (4p), Buducnost (4p). Brest şi Gyor, oricum, n-au avut emoţii în privinţa participării în sferturi, aducând din start câte 8 puncte în Grupa Principală II.

Spre lauda lor, vâlcencele n-au dezarmat şi au avut un parcurs excelent în primele cinci meciuri din seria lor:

*Vâlcea – Krim 31-16

*Savehof – Vâlcea 17-23

*Vâlcea – Gyor 20-29

*Krim – Vâlcea 28-28

*Vâlcea – Savehof 28-20

Cu trei victorii, un egal şi o singură înfrângere, cu Gyor, campioana Europei, Vâlcea şi-a asigurat prezenţa în sferturi, alături de CSM Bucureşti. Doar că „tigroaicele“ au primit vestea bună un pic mai târziu, dar, oricum, înaintea meciului de ieri cu Metz. Cum Rostov-Don a învins Vipers Kristiansand în deplasare, scor 32-29, formaţia norvegiană a pierdut orice şansă de a termina între primele patru. Astfel, CSM a devenit sigură de calificare în sferturi. 

Misiune infernală pentru campioana României

Indiferent de ce va face în ultima etapă, în deplasare, cu Gyor, când, oricum, are şanse infime la victorie, Râmnicu Vâlcea nu mai poate termina mai sus de locul 4 în Grupa Principală II. Ceea ce înseamnă că, în sferturi, elevele lui Florentin Pera vor întâlni cea mai tare echipă din seria cealaltă, ocupanta locului 1. Cel mai probabil, aceasta va fi Metz sau Rostov-Don. O eventuală „dublă“ cu Metz ar fi o misiune infernală, în condiţiile în care, în acest sezon din Liga Campionilor, franţuzoaicele au pierdut un meci din zece! Ce-i drept, acest eşec a fost chiar în România, 27-32 pe terenul celor de la CSM!

Cel mai probabil, la fel ca Râmnicu Vâlcea, vicecampioana CSM va termina tot pe 4, ceea ce înseamnă că, în sferturi, va întâlni echipa de pe primul loc în Grupa Principală II, adică Gyor, campioana Europei!

Grupa Principală I

Sâmbătă

Vipers – Rostov-Don 29-32

Duminică

Metz – CSM Bucureşti 28-26

Ferencvaros – Esbjerg 26-25

Clasament

1. Metz 9 13p

2. Rostov-Don 9 11p

3. Esbjerg 9 11p

4. CSM Bucureşti 9 9p

5. Vipers 9 5p

6. Ferencvaros 9 5p

Ultima etapă: Rostov-Don – Ferencvaros şi CSM – Vipers (7 martie), Esbjerg – Metz (8 martie)

Grupa Principală II

Sâmbătă

Rm. Vâlcea – Savehof 28-20

Brest – Krim 37-26

Duminică

Buducnost – Gyor 27-28

Clasament

1. Gyor 9 17p

2. Brest 9 15p

3. Buducnost 9 10p

4. Rm. Vâlcea 9 7p

5. Krim 9 3p

6. Savehof 9 2p

Ultima etapă: Gyor – Rm. Vâlcea şi Krim – Buducnost (7 martie), Savehof – Brest (8 martie)

Când se joacă fazele eliminatorii

*Sferturi: 3-5 aprilie (tur) şi 10-12 aprilie (retur)

*Semifinale: 9 mai

*Finala mică: 10 mai

*Finala: 10 mai

*Final Four-ul competiţiei va fi găzduit de „László Papp Sports Arena“ din Budapesta.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite