România mizează pe un „cal mort“: ce şanse are Michael van Praag să ajungă şef la FIFA şi câte voturi a adunat până acum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Michael van Praag. FOTO: AP
Michael van Praag. FOTO: AP

Federaţia Română de Fotbal a pierdut deja locul pe care îl aveam în Comitetul Executiv UEFA, iar acum a ales să meargă pe mâna unui olandez care nici el nu crede în şansele sale la alegerile de la 29 mai.

Răzvan Burleanu vrea să fie omul schimbărilor surprinzătoare. El însuşi a devenit primul preşedintele FRF, după 24 de ani cu Mircea Sandu, iar acum vrea să contribuie la venirea unui alt preşedinte la FIFA, după 17 ani.

Şeful de la „Casa Fotbalului“ a anunţat că forul pe care îl conduce îl va vota pe olandezul Michael van Praag la alegerile prezidenţiale de la FIFA, la 29 mai. În cursă mai sunt elveţianul Sepp Blatter, portughezul Lusi Figo şi iordanianul Ali bin Al-Hussein. Săptămâna trecută, într-un interviu acordat pentru „Adevărul“, Burleanu a şi explicat de ce FRF va vota cu van Praag.

„Dincolo de parcursul profesional remarcabil al actualului preşedinte al Federaţiei Olandeze de Fotbal, am decis să susţinem un program, nu neapărat o persoană. În programul domnului van Praag am regăsit principii, valori şi obiective pe care le împărtăşim. Dorim o abordare dinamică şi inovatoare, iar analiza pe care am făcut-o asupra implicării noastre în alegerile pentru preşedinţia FIFA ne-a indicat că acest drum reprezintă varianta optimă la acest moment“, a precizat conducătorul fotbalului românesc. 

O „variantă optimă“ în viziunea lui Răzvan Burleanu, opţiunea electorală a federaţiei se poate transforma în ceea ce pariorii numesc un „cal mort“. Asta deoarece, în acest moment, Sepp Blatter e creditat cu cele mai mari şanse la alegerile de la 29 mai. Îngrijorător e că nici măcar van Praag nu e optimist în privinţa şanselor sale. 

„Dacă nu ne unim ideile, astfel încât unul dintre noi să-şi retragă candidatura, atunci nici eu, nici Figo n-avem nicio şansă în lupta cu Blatter. Preşedintele UEFA, Michel Platini, e de aceeaşi părere“, a explicat van Praag în ziarul „De Telegraaf“.

Olandezul a explicat ce are în comun cu Figo şi ce îl diferenţiază de rivalul său portughez. „Figo e un candidat mai fotogenic. Amândoi am vizitat America de Sud în campania noastră electorală şi toţi şefii de federaţie voiau să facă poze cu Figo. Dar n-au zis că şi vor vota cu el. Eu şi Figo avem idei similare, dar gândiri diferite în ceea ce priveşte plăţile anuale către cele 209 de federaţii afiliate. Eu vreau să le dau câte un milion de dolari pe an, însă Figo vrea să dubleze această sumă. Ceea ce vrea Figo va falimenta însă FIFA“, a spus Michael van Praag.

Are doar şase voturi asigurate

Actualul preşedinte al Federaţiei Olandeze de Fotbal ştie ce spune, atunci când insistă că n-are nicio şansă în lupta cu Blatter, dacă el şi Figo nu-şi vor uni forţele. În acest moment, pe lângă forul de la Amsterdam, doar cinci federaţii şi-au manifestat susţinerea pentru olandezul de 67 de ani: Belgia, Suedia, Scoţia, România şi Insulele Feroe.

La revenirea din America de Sud, van Praag a zis că două dintre cele zece federaţii de acolo i-au promis că îl vor vota la alegerile de la 29 mai. Totuşi, sursele Reuters au aflat că sud-americanii îl vor susţine cu toţii pe Sepp Blatter.

CITEŞTE ŞI:

*Cum l-a cucerit van Praag pe Burleanu: a promis bani mulţi şi Mondial cu 40 de echipe. Cât costă campania olandezului

3 e numărul alegerilor în urma cărora Sepp Blatter a fost reales în fruntea FIFA: în 2002, 2007 şi 2011. El şi-a câştigat primul mandat în 1998.
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite