România panicardă: Coronavirusul ne bagă în sperieţi, din cauza scaunelor goale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cifrele noului coronavirus sunt în scădere în toată Europa, însă, din păcate, în România, e în creştere trendul măsurilor aberante adoptate, în numele combaterii COVID-19!

Sportul se loveşte din plin de propunerile bizare venite dinspre Guvern. Printre aceste idei se numără şi interzicerea apariţiei fanilor în tribune, după data de 13 iunie, când se vor relua meciurile de fotbal. 

Şi, atenţie: nu vorbim despre venirea oamenilor pe stadion, fără niciun fel de restricţie. Conducătorii Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF) insistă ca, într-o primă fază, să fie lăsaţi 500 de oameni în tribune, aşa cum s-a aprobat în cazul evenimentelor organizate în aer liber. Deocamdată însă, propunerea celor de la LPF se loveşte de refuzul autorităţilor, din motive inexplicabile.

În primul rând, nu e clar de ce există o diferenţă între spectacolele organizate în aer liber şi meciurile de fotbal. În fond, şi partidele din Liga I sunt nişte spectacole sportive, care au loc în aer liber. Apoi, chiar şi înainte de pandemie, în România, lumea nu se înghesuia în tribune, la meciuri, cele mai multe dintre ele fiind desfăşurate pe arene pe jumătate goale! Ceea ce reiese şi din cifrele primei etape din play-off şi play-out, când toate cele şapte confruntări au fost cu porţile deschise. Chiar şi aşa, nicăieri, n-am avut nici măcar 50% grad de ocupare, din capacitatea stadionului! 

Cele mai populate tribune au fost la Botoşani, unde 4.961 de spectatori au asistat la duelul cu FCSB. Adică, doar 46,8% din capacitatea arenei a fost folosită. În rest, inclusiv la Craiova, unde se spune că e cel mai înflăcărat public din Liga I, pe un stadion de aproape 31.000 de locuri, au venit doar 13.500 de spectatori, la meciul cu Gaz Metan!

E clar că, în aceste condiţii, cu astfel de cifre, şi dacă accesul publicului va fi permis pe arene, respectarea normelor de distanţare, cu scaune libere între fani, nu va fi o problemă în România. Acest sistem e deja implementat în Ungaria, unde, începând din weekend-ul trecut, oamenii au mers la partidele de fotbal. Spectatorii au fost despărţiţi de câte trei scaune şi locul din spatele fiecărui om a rămas gol. Aceeaşi strategie va fi implementată şi în Serbia, Polonia, Grecia, Rusia sau Suedia.

Italienii vor şi ei cu spectatori

Inclusiv ţări precum Italia, unde pandemia a făcut prăpăd, iau în calcul ca, odată cu reluarea meciurilor, începând cu data de 11 iunie, fanii să meargă pe stadion. Ideea a fost salutată şi de Maria Rita Gismondo, care conduce spitalul de microbiologie din Milano. „Dacă am hotărât că oamenii pot asista la spectacole de operă, cu respectarea normelor de distanţare fizică, atunci regulile pot fi aplicate şi în cazul stadioanelor de fotbal“, a spus medicul italian. 

De aceeaşi părere e şi preşedintele celor de la Juventus: „Trebuie să permitem intrarea fanilor pe arene, astfel încât măcar 10-25 la sută din capacitatea stadionului să fie ocupată. Mai ales că aşa au procedat şi alte ţări“.

În România, secretarul general al Ligii, Justin Ştefan, merge pe o idee similară: „Vrem să fie ocupată 25-30 la sută din capacitatea tribunelor sau să fie câte 500 de oameni, pe fiecare latură a stadionului, acolo unde e posibil, să se respecte criteriile de distanţare“.

5.250 de spectatori au fost la ultimul meci jucat cu publicul în tribune, Poli Iaşi - Dinamo, la 7 martie. Capacitatea arenei era de 13.000 de locuri.  

Stadioanele noastre sunt şi aşa goale

Meci Spectatori în tribune Capacitatea arenei

Botoşani - FCSB 4.961 10.600

Craiova - Gaz Metan 13.500 30.983

CFR - Astra 6.000 23.200

Sepsi - Poli Iaşi 2.000 5.200

Dinamo - Clinceni 620 15.167

Viitorul - Voluntari 872 4.554

Hermannstadt - Chindia 1.500 18.000

*Cifrele sunt de la prima etapă de play-off şi play-out

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite