România se reapucă, timid, de sport: Anunţul ministrului Ionuţ Stroe şi comparaţia cu Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Stroe a cedat, în final, şi a acceptat ca echipele să revină la antrenamente după 15 mai
Ionuţ Stroe a cedat, în final, şi a acceptat ca echipele să revină la antrenamente după 15 mai

Inclusiv în ţările puternic afectate de coronavirus, deja există planuri pentru reluarea competiţiilor, în timp ce la noi autorităţile abia au găsit curajul de a aproba, parţial, propunerea Ligii Profesioniste de Fotbal.

România pare că aşteaptă o salvare miraculoasă în faţa pandemiei, pe când toţi specialiştii spun, răspicat, că această situaţie va dura până în 2022 şi că singura soluţie realistă e să învăţăm să trăim cu virusul.

De la începutul lunii martie, sportul de performanţă a fost oprit în România. Şi, abia acum, la două luni de la acel moment, a apărut o declaraţie clară pentru revenirea sportivilor pe teren. Iar asta după negocieri intense între Justin Ştefan, secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, şi oamenii din Guvern. Anunţul a fost făcut, astăzi, de ministrul Sporturilor, Ionuţ Stroe, pentru Digi 24.

„Putem să ne gândim la 15 mai ca un reper de repornire a activităţilor sportive, însă sistemul va fi unul de izolare, va debuta cu faza de pregătire, în niciun caz cu competiţii. O lună, jucătorii vor fi testaţi, apoi vor porni antrenamentele cu un număr redus de participanţi. Doar dacă condiţiile ne vor permite să trecem mai departe, vom face acest lucru! La sporturile de echipă e risc epidemiologic ridicat. Competiţia naţională de fotbal va fi reluată, suntem obligaţi să fim optimişti“, a spus Stroe. 

Acesta a confirmat că partidele se vor desfăşura fără spectatori, pe arene urmând a fi prezenţi doar jurnaliştii şi cei care se vor ocupa de organizare. „Dacă până acum aveam 10.000 de spectatori la meciuri, probabil că de acum înainte cifra orientativă va fi la 100-120 de persoane“, a adăugat Stroe.

Dacă totul decurge aşa cum speră şefii LPF, teoretic, Liga I ar trebui să reînceapă, undeva după 6 sau 16 iunie. 

Acest tablou vine după ce, în restul Europei, s-au luat deja nişte decizii concrete în privinţa întrecerilor interne. Unele ţări au procedat precum Olanda, Belgia şi Franţa, punând capăt acestui sezon, în timp ce altele, precum Italia, Spania şi Germania au stabilit coordonatele revenirii pe teren. 

În Italia, de pildă, cluburile vor relua şedinţele de pregătire, cu respectarea normelor de distanţare socială, începând de luni. Iar preşedintele federaţiei, Gabriele Gravina, a spus, hotărât, că Italia nu poate opri sportul până la rezolvarea definitivă a pandemiei: „Ca să evităm orice risc, toată lumea ar trebui să aştepte un vaccin. Dar dacă stăm şi îi ascultăm pe specialişti, acesta nu va fi gata până în primăvara lui 2021! Apoi, ar trebui să mai aşteptăm încă un an după ce se fac teste. Şi ce facem până atunci, punem stop fotbalului, un fenomen social şi economic al acestei ţări? A anula o asemenea lume mă umple de amărăciune“.

Şi Spania urmează să stabilească datele reluării fotbalului, după cum a anunţat chiar premierul Pedro Sanchez. „Speram că federaţia şi liga vor lua o decizie finală în curând. Noi deja am permis reluarea antrenamentelor individuale pentru cluburile sportive şi sperăm ca reluarea meciurilor oficiale să fie realizată cât mai curând, dar, din păcate, e clar că vom putea urmări jocurile de la televizor, nu din tribune“, a spus oficialul Guvernului.

Nemţii decid, miercuri, data exactă

Şi în Germania, ministrul de Interne, Horst Seehofer, a dat undă verde pentru reînceperea meciurilor din Bundesliga, după 16 sau 23 mai. O decizie finală va fi luată, miercuri, după o întâlnire cu cancelarul Angela Merkel. „Consider că programul propus de Liga Germană de Fotbal e plauzibil şi susţin o reluare a meciurilor în luna mai“, a spus Seehofer pentru „Bild“. Şi, atenţie, în Germania, de la reluarea pregătirilor, trei oameni de la FC Koln au avut teste pozitive pentru noul coronavirus, însă această situaţie nu i-a speriat pe nemţi.

„N-avem niciun dubiu. Cei depistaţi pozitiv la Koln au fost identificaţi şi izolaţi. E normal că dacă facem teste, vor fi găsiţi jucători pozitivi, pentru că unii sunt asimptomatici. Se întâmplă peste tot în societate. Când se va juca, vom şti sigur că cei implicaţi sunt sănătoşi“, a spus purtătorul de cuvânt al campionatului german pentru „Marca“.

CITEŞTE ŞI:

Coronavirus, explicat: Câte minute trebuie să ai contact cu un bolnav pentru a lua COVID-19

Un neamţ demontează psihoza numită coronavirus: „Am învins boala mai uşor decât gripa sezonieră“

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite