România riscă enorm din cauza unor descreieraţi: Ce sancţiuni sunt cerute pentru scandările xenofobe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România are probleme din ce în ce mai mari pe stadioane din cauza scandărilor xenofobe şi a comportamentului huliganic al unor descreieraţi. Iar după ceea ce s-a întâmplat, luni, la Sofia, UEFA va înăspri, cu siguranţă, pedepsele pentru astfel de manifestări.

Fotbalul românesc traversează un moment extrem de delicat! Dacă lipsa rezultatelor e deja o problemă cronică, de când Generaţia de Aur şi-a făcut ieşirea de pe scenă, acum apare alta, legată de ceea ce se întâmplă în tribune!

În ultima perioadă, s-au înmulţit partidele în care echipa naţională a fost nevoită să joace cu porţile închise din cauza sancţiunilor dictate de UEFA. Motivul? Scandările rasiste şi xenofobe care se aud în mai toate partidele tricolorilor. Din această cauză, aseară, la meciul România – Norvegia în tribunele „Arenei Naţionale“ s-au aflat copii de până la 14 ani. Având terenul suspendat după incidentele din partida cu Spania, România n-a putut permite accesul adulţilor la meci decât în calitate de însoţitor pentru grupuri de minimum zece copii! Pe viitor însă, cu siguranţă, sancţiunile UEFA se vor înăspri şi nu se vor rezuma la suspendarea terenului care poate fi „driblată“, parţial, prin chemarea celor mici pe stadion!

Incidentele dezgustătoare petrecute, luni seară, la Sofia, în timpul meciului Bulgaria – Anglia (0-6) din preliminariile Euro 2020 au indignat comunitatea internaţională şi au adus în discuţie nevoia aplicării unor pedepse mai dure din partea forului european.

Meci întrerupt de două ori în 45 de minute

Pe stadionul „Vasil Levski“ din Sofia, fotbalul a fost umbrit de comportamentul unor indivizi care, probabil, au nisip în cap, în loc de creier! Din primul minut, aceşti derbedei i-au luat în primire pe fotbaliştii de culoare ai naţionalei Angliei, imitând sunete de maimuţă la atingerile lor de balon! Acest spectacol grotesc a fost completat cu salutul nazist şi cu înjurături groaznice! 

Atmosfera a fost atât de urâtă, încât arbitrul croat, Ivan Bebek (42 de ani), a fost nevoit să întrerupă jocul în minutul 28. Crainicul arenei a făcut anunţuri disperate, explicând că Bulgaria, condusă în acel moment cu 2-0, riscă să piardă partida la masa verde! Degeaba! Când jocul s-a reluat, manifestările grobiene ale unor descreieraţi au continuat. Şi au luat chiar amploare, astfel încât, în minutul 43, partida a fost oprită pentru a doua oară, de această dată pentru şase minute!

Ruşinat de ceea ce se întâmpla, la pauză, căpitanul bulgarilor, Ivelin Popov, s-a dus spre sectorul în care se aflau acei huligani şi le-a cerut să se potolească. După meci, gestul lui Popov a fost aplaudat de fotbaliştii englezi. „Am aflat despre ceea ce a făcut căpitanul Bulgariei între cele două reprize. Îţi trebuie curaj pentru a lua atitudine de unul singur şi a face ceea ce trebuie făcut. Un astfel de gest nu trebuie să treacă neobservat“, a scris pe Twitter, Marcus Rashford, atacantul Angliei care s-a aflat 76 de minute pe teren, la Sofia.

„Gata cu amenzi şi cu suspendări pe termen scurt!“

Cea mai vehementă reacţie după partida Bulgaria – Anglia a venit din partea organizaţiei „Kick it Out“, care se luptă împotriva rasismului: „Suntem dezgustaţi de atacurile la care au fost supuşi oamenii din naţionala Angliei din partea bulgarilor. Pe imaginile TV s-a văzut salutul lor nazist şi s-au auzit zgomotele de maimuţă. Sancţiunile dictate acum de UEFA în astfel de cazuri nu mai sunt suficiente! Gata cu amenzi şi cu suspendări pe termen scurt! Dacă UEFA vrea să elimine cu adevărat rasismul de pe stadioane, atunci ar trebui să treacă la depunctări şi la excluderi din competiţii în astfel de cazuri“.

S-a jucat pe un stadion parţial suspendat!

O dovadă clară că măsurile luate acum de UEFA pentru a combate rasismul nu sunt suficiente e faptul că, luni seară, meciul Bulgaria – Anglia s-a jucat pe un stadion parţial suspendat! Huliganii bulgari au provocat incidente grave şi în partidele cu Kosovo (acasă) şi cu Muntenegru (în deplasare) şi din această cauză un sector de 5.000 de locuri al stadionului „Vasil Levski“ a fost închis, luni seară! Degeaba! Huliganii s-au mutat în alt sector şi şi-au continuat manifestările oribile.

La Sofia, am trăit una dintre cele mai oribile seri pe un stadion de fotbal! Vom cere ca UEFA să facă o anchetă după aceste scandări rasiste dezgustătoare.  Greg Clarke preşedinte Federaţia Engleză de Fotbal  

CITEŞTE ŞI:

EXCLUSIV Boloni, scârbit de ce se întâmplă în România: „De asta suntem consideraţi ţiganii Europei!“

VIDEO Huliganii fac România de ruşine: Presa mondială ne bate obrazul după ce momentul de reculegere a fost un fiasco

Mircea Lucescu, revoltat din cauza celor care fac România de ruşine: „Il Luce“ a dat de pământ cu huliganii

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite