România stă doar în Neagu: Declaraţii dure după eşecul naţionalei cu Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parcursul fetelor la Euro 2020 a început cu un meci dezolant în care s-a văzut, încă o dată, că dacă vedeta echipei nu marchează pe bandă, e nevoie de un miracol ca să câştigăm.

Handbalul feminin din România pare că merge pe acelaşi drum pe care au mers şi alte sporturi, precum gimnastica şi fotbalul. Concret, echipa naţională avea, cândva, evoluţii şi rezultate încântătoare, însă acum e în declin.

Mondialul de anul trecut din Japonia a fost un prim semnal de alarmă, România terminând pe un dezamăgitor loc 12. Iar asta după ce, în ultima partidă, tricolorele au fost zdrobite chiar de Japonia: 20-37!

Acum, Europeanul din Danemarca a început prost pentru naţionala pregătită de Bogdan Burcea. Ce-i drept, acesta, pur şi simplu, n-a putut face mai nimic înainte de turneul final, România prezentându-se la Kolding fără niciun meci în 2020 din cauza pandemiei. Şi fără Crina Pintea (diagnosticată cu COVID-19) şi cu Cristina Neagu, ieşită din formă. De altfel, joi seara, interul-stânga a marcat doar 4 goluri dintre care două din 7 metri!

Cu Neagu blocată de nemţoaice, România n-a putut evita înfrângerea nici prin paradele fantastice ale lui Dumanska, portar care a prins o zi extraordinară. 

După acest prim meci dezamăgitor pentru România, evoluţia fetelor a fost analizată de Radu Voina pentru gsp.ro, în timp ce un alt fost selecţioner, Cornel Bădulescu, a vorbit pentru Radio HIT Iaşi.

Ce a spus Radu Voina?

*S-a văzut la echipa noastră faptul că n-a jucat de mult timp. Când stai într-o singură jucătoare (n.r. - Cristina Neagu) în faţa căreia Germania şi-a luat toate măsurile, e greu de jucat. 

*Iar Germania a jucat foarte slab, n-am recunoscut-o! Era abordabilă. România a fost decimată de tot ceea ce s-a întâmplat şi de ceea ce se întâmplă în lume, cu acest virus. Asta-i situaţia, trebuie să mergem înainte.

*Dumanska a jucat bine, noroc cu ea, altfel nu ştiu ce se întâmpla! Cred că primul obiectiv e să fim sănătoşi în continuare. Am înţeles că se fac multe teste. Cel mai important e să fie sănătoase fetele. Acum, să încercăm să batem Polonia, cu Norvegia va fi mai greu.

Ce a spus Cornel Bădulescu?

*Barcelona poate câştiga şi fără Messi. Dacă Neagu ar fi un Messi, nu ştiu cât putem câştiga fără ea. Barcelona câştigă fără el şi în campionat, şi în Liga Campionilor, dar la noi e greu fără Cristina. Ne bazăm până la un punct pe Cristina Neagu. Sigur, toate echipele îşi vor lua măsuri la Cristina şi atunci rămâne de văzut cum ne descurcăm fără ea dacă va fi luată om la om.

*Sigur, se va descurca şi în această situaţie, dar e greu să contezi pe o singură jucătoare. E adevărat, de certă valoare. Ea se poate bate, trebuie să sperăm, trebuie să fim optimişti că echipa României se va prezenta onorabil la acest turneul final.

*Acest turneu final va fi extrem de dificil pentru noi. Pentru că suntem într-o situaţie în care, din cauza acestei pandemii, echipa nu s-a putut pregăti. În mod normal, înaintea unei competiţii de talia unui Campionat European trebuiau jucate cel puţin 5-6 meciuri de pregătire, cu atât mai mult cu cât echipa e mult schimbată şi are şi un selecţioner nou.

*În plus, Crina Pintea, o jucătoare importantă şi pentru faza de apărare în zona centrală, va lipsi, Laura Chiper la fel. Sunt jucătoare noi, fără experienţă. Rămâne de văzut ce va fi. Dacă se vor mobiliza corespunzător, cu entuziasm şi cu spirit de luptă poate vor reuşi să echilibreze balanţa. Oricum, turneul e extrem de dificil.

*Sunt echipe puternice la ora asta, care se pregătesc, practic, pentru Jocurile Olimpice de anul viitor. Trebuie să te baţi cu Rusia, Norvegia, Franţa, Muntenegru, Serbia, Ungaria, Spania, echipe puternice. Eu cred că ne putem clasa în primele două locuri în grupă, iar la final, cred că un loc în primele 6 ar fi bun, în aceste condiţii. Dacă venim în primele 6 eu zic că e foarte bine.

*Cert e că avem un Campionat European foarte apropiat de Olimpiadă, e un test şi o pregătire pentru Olimpiadă. Fiecare dintre echipe vine cu ce are mai bun aici, nu suntem la început de ciclu olimpic, când se fac schimburi de generaţii. Vor fi echipe omogene şi puternice, dar noi, din păcate, suntem cu o echipă în schimbare.

*Acum schimbăm, după părerea mea cam târziu. Dar să fim optimişti şi să avem încredere în fete. Pentru că unele dintre ele au valoare şi pot ajuta mult echipa României.

Euro 2020, Danemarca

Grupa A: Franţa, Danemarca, Muntenegru, Slovenia

Grupa B: Rusia, Suedia, Spania, Cehia

Grupa C: Olanda, Ungaria, Serbia, Croaţia

Grupa D: Romania, Norvegia, Germania, Polonia

*primele trei clasate vor avansa în cele două grupe principale (A cu B şi C cu D), apoi, primele două locuri din fiecare serie vor juca în semifinale. 

Programul României la Campionatul European

*România - Germania 19-22

*Sâmbătă, ora 17.00: Polonia - România

*Luni, ora 21.30: România - Norvegia

*toate meciurile României vor fi transmise în direct de Digi Sport, Telekom Sport şi LookSport+.

Lotul României

*Portari: Denisa Dedu (CSM Bucureşti), Iulia Dumanska (Podravka), Ana-Maria Măzăreanu (Gloria Bistriţa)

*Extreme stânga: Ana Maria Iuganu (Gloria Buzău), Nicoleta Dincă (Gloria Bistriţa), Alexandra Dindiligan (HC Zalău)

*Interi stânga: Cristina Neagu (CSM Bucureşti), Anca Polocoşer (Minaur Baia Mare)

*Coordonatoare: Cristina Laslo (Minaur), Eliza Buceschi (Rapid), Ana-Maria Ţicu (SCM Craiova), Andreea Popa (Minaur)

*Pivoţi: Lorena Ostase (CSM Slatina), Raluca Băcăoanu (Gloria Bistriţa)

*Interi dreapta: Ana-Maria Savu (SCM Craiova), Laura Popa (Rapid Bucureşti)

*Extreme dreapta: Sonia Seraficeanu (Minaur)

Antrenori: Bogdan Burcea, Robert Licu şi Fort Mauri Jaume.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite