Sport

articolul anterior articolul urmator

România, unică în lume: Se insistă ca elevii să facă sport cu mască pe faţă, deşi OMS dezaprobă asta

6
2 Mar 2021 05:00:22
Autor: Amir Kiarash

În luna iulie a anului trecut, medicul Andreea Moldovan a propus ca în Liga I să se joace fotbal cu mască pe faţă. Propunerea sa a stârnit doar zâmbete amare. Acum, Andreea Moldovan a ajuns secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, for care insistă pentru o altă anomalie.

Pandemia de coronavirus a născut, în ultimul an, şi alta, cea de prostie! În numele combaterii COVID-19, s-au luat atât de multe decizii ridicole, precum dezinfectarea străzilor sau oprirea aparatelor de aer condiţionat, încât despre ele se poate publica, la un moment dat, o carte de succes.
 
Acum, când şcolile din România s-au redeschis de trei săptămâni, a apărut o altă dezbatere aprinsă: să folosească elevii măşti în timpul orelor de sport sau nu? Şi, deocamdată, România a luat o decizie unică în lume, în acest sens, după cum a dezvăluit ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, într-o intervenţie la Digi 24.
 
„Practic, nu sunt state europene care să oblige la purtarea măştii pe parcursul orelor de sport. La noi însă, la orele de sport, conform prevederilor Ordinului comun ministrul Educaţiei - ministrul Sănătăţii, purtarea măştii e obligatorie, indiferent de condiţii. Am trimis, azi (n.r. - luni), Ministerului Sănătăţii analiza primită de la Bruxelles, analiza Comisiei Europene, din care reiese procedura fiecărui stat membru. Sunt convins că cu acest nou argument... Am adresat rugămintea de a reanaliza situaţia din această perspectivă şi sunt încrezător că se va ajunge curând la un numitor comun“, a declarat Sorin Cîmpeanu.
 
Organizaţia Mondială a Sănătăţii: „Nu purtaţi mască, în timpul exerciţiilor în aer liber“
 
Faptul că, în România, Ministerul Sănătăţii insistă ca elevii să folosească masca la orele de sport arată că oamenii din această instituţie nu ţin cont nici măcar de ce zice Organizaţia Mondială a Sănătăţii!
 
Pentru că OMS a dat deja un verdict clar, în acest sens, publicând inclusiv o infografie. Iar recomandarea celor de la OMS e clară: nu se foloseşte masca, în timpul exerciţiilor fizice în aer liber. Pentru că aşa ceva e chiar contraindicat, din punct de vedere medical!
 
„Oamenii n-ar trebui să folosească masca, atunci când fac exerciţii în aer liber, deoarece măştile pot îngreuna respiraţia. Transpiraţia poate face ca masca să devină umedă, ceea ce va îngreuna şi mai mult respiraţia şi va crea un mediu în care bacteriile vor creşte mai uşor. Cea mai importantă măsură sanitară în timpul efortului e menţinerea distanţei fizice faţă de alţi oameni, distanţa minimă fiind de un metru“, sunt precizările făcute de OMS, după cum se poate vedea şi în infografia de mai jos:
 
 
Andreea Moldovan, propunere-şoc: Fotbal cu mască pe faţă!
 
Faptul că acum Ministerul Sănătăţii pune, practic, sănătatea elevilor din România în pericol, insistând ca ei să facă sport cu mască pe faţă în aer liber, nu trebuie să ne surprindă, totuşi, foarte tare. Mai ales când vedem cine are un cuvânt de spus în această organizaţie.
 
 
În luna ianuarie, Andreea Moldovan (foto) a ajuns secretar de stat în cadrul MS. Iar asta după ce, în luna iulie 2020, ea s-a remarcat printr-o propunere şocantă, care a stârnit glume în fotbalul românesc. Concret, într-o intervenţie la Digi Sport, Andreea Moldovan a avut ideea ca, în Liga I, să se joace fotbal cu mască pe faţă!
 
Propunerea ei a fost atât de bizară, încât până şi medicul infecţionist, Virgil Musta, a ironizat-o, într-o declaraţie oferită pentru Digi Sport, la vremea respectivă: „În niciun caz, nu se poate juca fotbal cu mască. De fapt, niciun sport care presupune efort. Doar şahul se poate juca, având masca pe faţă“.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Tomescu Tom
2.03.2021, 07:31:47

De apar inteligenții ăștia ..? Pică din cer ? Există o crescătorie specializată ? Sunt modificați genetic cumva ?

-6 (8 voturi)
Tomescu Tom
2.03.2021, 07:32:39

** ..de unde apar ...

-6 (8 voturi)
Adrian Foangǎ
2.03.2021, 07:43:38

Astfel de gloabe sunt impinse in fata de PNL si USR, sunt cumva clienti ai smenarilor are conduc acele partide. Altfel nu ar avea ce sa caute in astfel de posturi astfel de cretinoizi.

-2 (10 voturi)
Shenghen Alikianos
2.03.2021, 08:57:04

Calitatea politicienilor mioritici este execrabilă, înspăimântătoare. Le poate explica cineva, cu argumente, că purtarea măștii la efort fizic este dăunătoare ?

+2 (2 voturi)
Eduard
2.03.2021, 09:25:55

Sport nu se poate face cu masca.Prin urmare pe timpul pandemiei ar trebui sa nu se mai faca orele de sport dacat in aer liber si fara masca. Cand conditiile meteo nu permit desfasurarea orelor in aer liber, ora de sport sa nu se mai faca.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările