România, văzută prin ochii unui iranian: „Oameni mai calzi n-am întâlnit nicăieri în lume!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Căpitanul Dan Savenco (stânga) s-a ataşat de colegul său de echipă, Alireza Mousavi
Căpitanul Dan Savenco (stânga) s-a ataşat de colegul său de echipă, Alireza Mousavi

În ziua în care a împlinit 30 de ani, cel mai longeviv străin din lotul „dulăilor“ ne-a povestit cum s-a îndrăgostit de o ţară care până acum cinci ani nu-i spunea nimic, ajungând acum să vorbească şi limba română, cu un accent simpatic.

Dacă e o echipă sportivă din România pentru care calvarul izolării a devenit şi mai mare, atunci ea se numeşte Dinamo Bucureşti. Pandemia de coronavirus nu doar că a oprit marşul „dulăilor“ spre un al 5-lea titlu la rând în Liga Naţională de handbal masculin, dar i-a scos şi din optimile Ligii Campionilor. Asta după ce Federaţia Europeană de Handbal (EHF) a anunţat eliminarea acestei faze din dorinţa de a comprima competiţia. Astfel, roş-albii au părăsit Liga neînvinşi, dar cu regretul imens al ratării unei întâlniri de gală cu Paris Saint-Germain. Pentru iranianul Alireza Mousavi, ajuns la Dinamo în 2015, vestea anulării „dublei“ cu PSG a fost un şoc.

„Adevărul“: Cum e să-ţi sărbătoreşti ziua de naştere în perioada asta?

Alireza Mousavi: Pe scurt, petrec întins în pat (râde). Chiar acum vorbeam pe linia cealaltă cu colegul meu Saeid (n.r. - Saeid Heidari, portar Dinamo). Şi m-au mai sunat, bineînţeles, şi ceilalţi colegi, dar şi foarte mulţi suporteri. Mi-au făcut ziua mai frumoasă.

În 2015, când ai ajuns în România, credeai că vei rezista aici atât de mult?

Nici gând! Între timp, România a devenit a doua mea casă. Nicăieri, n-am întâlnit oameni mai calzi ca românii. Iar despre suporterii noştri ce să mai zic? Te fac să te simţi cu adevărat dinamovist, ataşat de această echipă. Când văd că dai totul pe teren, îţi răsplătesc eforturile înzecit. 

Mousavi

Mai rămâi la Dinamo?

Eu aş vrea, dar nu depinde doar de mine. În primul rând, trebuie să vedem ce se întâmplă cu acel criteriu care limitează numărul extracomunitarilor la trei, noi fiind acum opt jucători în lot cu acest statut. Cei de la Dinamo mi-au zis că fac demersurile necesare, astfel încât să primesc cetăţenia română şi să pot continua aici. Mi-aş dori să se întâmple asta, mai ales că mă simt foarte bine aici, m-am ataşat de oameni.

Cum ai primit vestea că EHF v-a anulat meciurile din optimi cu PSG?

A fost o lovitură grea, un şoc. Noi, în ultimii cinci ani, am muncit enorm ca să ajungem la acest nivel. Totul a fost gândit în cadrul unui proiect. Au fost ore întregi de antrenamente, deplasări în toată Europa, meciuri câştigate, înfrângeri dramatice. Totul ca să ajungem la această „dublă“ cu PSG. Ne-am îndeplinit obiectivul, însă, din păcate, acest virus blestemat ne-a lăsat un gust amar...

Federaţia Română de Handbal a anunţat reluarea campionatului la finalul lunii mai...

Spun atât: noi vom fi campioni! Sper doar ca meciurile să fie organizate în aşa fel, încât sănătatea jucătorilor să nu fie pusă în pericol.

Care sunt efectele izolării asupra unui sportiv de performanţă?

Eu mă antrenez acasă, ies la alergare şi nu m-am îngrăşat. Dar e riscant să reluăm campionatul cu doar două, trei săptămâni de antrenamente! Trebuie minim o lună de pregătire, deşi ideal ar fi chiar două!

CITEŞTE ŞI:

Un suedez râde de România: „E ţara în care totul e posibil!“. Decizia care l-a şocat în plină pandemie

OPINIE Dan, poliţistul rău: Căpitanul lui Dinamo a spus o prostie în numele luptei cu COVID-19

Mousavi
4 titluri, o Cupă a României şi trei Supercupe a câştigat Alireza Mousavi cu Dinamo, echipă la care a ajuns din 2015, după doi ani în Ungaria.  

Liga Zimbrilor, zona de play-off

Meciuri Puncte

1. Dinamo 21 55

2. Potaissa Turda 22 50

3. Baia Mare 23 43

4. Dobrogea Sud 23 42

5. CSM Bucureşti 23 42

6. Steaua 23 41

7. Călăraşi 23 37

8. Timişoara 22 33

*Sezonul regulat are 26 de etape

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite