Românii învaţă judo în patria acestui sport: „Vrem ca oamenii voştri să preia lucrurile bune de la japonezi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Română de Judo a semnat un parteneriat cu Primăria din Fukuoka. Scopul proiectului  e ca România să-şi îmbunătăţească şansele la medalii, în 2020.

România vrea să progreseze în judo, „furând“ secretele acestui sport de la cei care l-au inventat! 

Potrivit realitatea.ne, ieri, la Bucureşti, reprezentanţii Federaţiei Române de Judo, ai Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, dar şi oficialităţi din provincia japoneză Fukuoka au semnat un memorandum de pregătire comună, ce are ca scop îmbunătăţirea performanţelor sportivilor români.

Chiar înainte de semnarea acestui parteneriat, încă de anul trecut, sportivii români au început să meargă în Japonia pentru a se pregăti sub îndrumarea unor instructori din această ţară. Prin acest proiect, România speră să-şi îmbunătăţească şansele la medalii la Jocurile Olimpice din 2020.

„Am făcut un protocol prin care federaţiile din România pot accesa stagii de pregătire în Japonia.  Federaţia Română a stabilit un contact si cu primaria din Fukuoka. Sunt mai multe provincii, mai multe prefecturi din Japonia care, în baza un unui program guvernamental, pot organiza stagii de pregătire cu diferite echipe naţionale, cu diferite federaţii din toată lumea în vederea pregătirii pentru Jocurile Olimpice de la Tokio“, a declarat Mihai Covaliu, preşedintele COSR.

„Pe noi din judo ne onorează foarte mult această colaborare şi, în plan administrativ cu Japonia,  pentru că Japonia e mama judo-ului şi ne onorează acest protocol pe care l-am semnat. Sperăm să fie de bun augur acest protocol şi această periooadă de colaborare care a început deja şi va continua până la Olimpiadă şi să luăm medalii“, a spus Cozmin Guşă, preşedintele Federaţiei Române de Judo (FRJ). 

Japonezii sunt convinşi că prin aceste stagii, sportivii din România vor avea mult de câştigat.

„Scopul nu e ca românii să devină japonezi, ci mai degrabă să existe un schimb, astfel încât sportivii români să preia lucrurile bune de la sportivii japonezi şi să le adapteze la felul în care sunt ei“, a afirmat antrenorul nipon, Kohei Oishi.

Florin Berceanu, antrenorul lotului olimpic, a vorbit şi el despre acest parteneriat: „A fost un vis mai vechi de-al meu pe care l-am realizat datorită domnului Oishi, care ne-a pus în legatură cu primăria din Koga şi am reuşit ca în două stagii să ducem şi lotul de juniori şi de seniori, copii de viitor, cadeţi şi juniori, care au stat o lună în Japonia şi au văzut sistemul japonez care ne ajută foarte mult pe noi în viitor. Primarul oraşului Koga din Fukuoma şi-a pierdut bagajele între zboruri, însă s-a arătat încântat de România şi mai ales de preparatele culinare specifice pe care le-a degustat deja cu ajutorul sportivilor pe care i-a cunoscut în Japonia“.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite