Românul Marius Vizer, inamicul public numărul 1 în Iran: Decizie istorică, care a scandalizat guvernul de la Teheran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mai bine de 40 de ani, mai precis de la Revoluţia Islamică din 1979, Iranul amestecă politicul şi sportul, distrugând astfel vieţile unor generaţii întregi de sportivi, pentru ca apoi, la nivel internaţional, să se plângă de această practică odioasă.

Dacă există o ţară pe această planetă pe care Marius Vizer, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo (IJF), nu o va putea vizita prea curând, atunci această ţară e Iran!

Scandalul care a dus la un război deschis între conducătorii sportului iranian şi Marius Vizer a început, luna trecută, atunci când şeful IJF l-a convins pe Saied Mollaei, concurent la categoria -81kg, să nu se mai întoarcă în Iran şi să se stabilească în Germania, după Campionatele Mondiale de la Tokyo (Japonia).

Pe scurt, Mollaei îşi vedea cariera distrusă, din cauza unei reguli aberante la care era nevoit să se supună, ca cetăţean iranian: interdicţia de a-i înfrunta pe sportivii din Israel! Cum în categoria lui Mollaei, principalul său rival e israelianul Sagi Muki, în ultimii ani, iranianul a fost nevoit să se dea accidentat sau să piardă unele meciuri, pentru a nu ajunge faţă în faţă cu Muki!

După ce a refuzat să se mai întoarcă în Iran, fiind dus de oamenii lui Vizer la aeroportul din Tokyo şi pus în avionul spre Germania, Mollaei a recunoscut, public, că Iranul nu i-a permis să se dueleze cu israelianul Muki, ameninţându-i inclusiv familia!

Având această mărturie, IJF tocmai a suspendat Federaţia Iraniană de Judo, decizia fiind anunţată pe site-ul oficial! E o sancţiune fără precedent de care se loveşte Iranul, una care l-a transformat pe Marius Vizer în inamicul public numărul 1.

Presa iraniană, dar şi preşedintele Federaţiei Iraniene de Judo, Arash Miresmaili, l-au acuzat pe Vizer ca face jocurile Israelului, susţinând că în spatele acestui caz se află relaţia de prietenie care există între Vizer şi Netanyahu!

Imagine indisponibilă

Revenind la Saied Mollaei, sportivul de la care a pornit această poveste, el a anunţat deja că va concura la Jocurile Olimpice din 2020, sub steagul olimpic, şi fără a avea interdicţia de a-şi înfrunta rivalii din Israel. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite