S-au săturat de fotbal!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la Fathti Taher la Gigi Neţoiu sau de la Cornel Penescu la Dumitru Bucşaru, finanţatorii cluburilor din prima divizie au reuşit fie să-şi ruineze viaţa, fie să se îmbogăţească. Oricum, mulţi dintre ei au părăsit fenomenul. Sunt unii însă, precum Vasile Turcu, dispuşi să revină, dar nu în orice condiţii.

Fotbalul românesc a avut şi investitori care au câştigat imagine, poate şi bani, dar care au ieşit din fenomen pe uşa din dos. Penescu, spre exemplu, spunea cândva că a ales fotbalul pentru că era cea mai simplă metodă pentru a deveni cunoscut. „Adevărul" vă prezintă cele mai cunoscute cazuri ale patronilor care n-au mai rezistat în vâltoarea Ligii I.

Gigi Neţoiu 52 de ani

A fost patron la Rocar (1999-2000) şi Universitatea Craiova (2000-2002) şi este cunoscut mai ales pentru modul în care a plecat de la ultima. Dacă la Craiova a ajuns cu un întreg contingent de fotbalişti de la Rocar, Neţoiu a plecat să investească la Dinamo, în 2003, într-un mod similar, ducând în „Ştefan cel Mare" o întreagă echipă de la „Ştiinţa", în frunte cu Cosmin Bărcăuan, Ştefan Grigorie, Claudiu Niculescu sau Flavius Stoican. În 2006 a plecat şi de la clubul roş-alb, după o ceartă cu ceilalţi acţionari. A reuşit totuşi să-şi păstreze procente dintr-o eventuală revânzare la cei mai mulţi dintre jucători. În sezonul 2007/2008 a ajutat gruparea piteşteană Dacia Mioveni, însă uşor-uşor a ieşit din lumina reflectoarelor. Acum, el şi-ar dori să se implice la înfiinţarea unei noi echipe a Universităţii Craiova.

Fathi Taher 65 de ani

A încercat preluarea Rapidului în 2008, bazându-se pe relaţia bună pe care a avut-o cu George Copos, cei doi cunoscându-se după Revoluţie. Copos a semnat cu omul de afaceri arab un contract de preluare al clubului, Taher obligându-se să achite 15 milioane de euro pentru pachetul majoritar de acţiuni. Iordanianul a investit aproape 8 milioane de euro, dar după şase luni s-a trezit că George Copos nu vrea să-i vândă în realitate echipa. În prezent, Taher l-a dat în judecată pe Copos pentru a-şi recupera banii.

Gheorghe Florea 61 de ani

A cumpărat Rocarul în anul 2000 de la Gigi Neţoiu, care a plecat cu o parte dintre jucători la Universitatea Craiova. Fost gestionar al bufetului de la ASE, pe vremea lui Ceauşescu, Florea a fost consiliat în fotbal de actorul Florin Călinescu, însă echipa sa n-a rezistat în prima ligă decât un an, reuşind în schimb să joace finala Cupei României (2001, 2-4 cu Dinamo). Florea l-a pus antrenor pe Dumitru Dumitriu, cel care jucase cu Steaua în Liga Campionilor şi care a venit la echipa din Berceni împreună cu foştii săi elevi Doboş şi Prodan. Căderea Rocarului a însemnat şi ieşirea din fotbal a lui Florea, care a dispărut mai apoi şi din viaţa publică. A reapărut acum doi ani, acuzat într-un dosar de înşelăciune, deoarece ar fi emis cecuri fără acoperire. Florea, care este membru al masoneriei române, susţine însă că e nevinovat.

Gheorghe Bosânceanu 55 de ani

A susţinut Farul Constanţa timp de nouă ani, între 2000 şi 2009. Sub patronatul său, „marinarii" au jucat o finală de Cupa României şi au obţinut două clasări meritorii, un loc 5 şi un loc 6. „Cam puţin pentru 15 milioane de euro, cât am băgat în echipa asta", a spus Bosânceanu după retragere. El a mizat pe o serie întreagă de antrenori, porind de la Petre Grigoraş, care a avut cele mai bune rezultate, şi continuând cu Ion Marin, Viorel Hizo sau sârbul Vukotici. Bosânceanu e şi acum un prosper om de afaceri, deţinând printre altele Şantierul Naval Constanţa, dar şi o avere de 200 de milioane de euro.

Mircea Govor  51 de ani

A petrecut 10 ani în fruntea Olimpiei Satu Mare, de unde s-a retras definitiv în 2005. În sezonul 1998-1999, echipa a evoluat chiar şi în primul eşalon fotbalistic. Pentru o scurtă perioadă, a mai investit şi în echipa Someşul Satu Mare, dar s-a retras şi de acolo în urmă cu trei ani. Ulterior, Govor a intrat în politică, iar în prezent este vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare.

Cornel Penescu  44 de ani

A preluat FC Argeş în 2006 şi părea pe cai mari până a fost arestat în dosarul „Mită pentru arbitri". De atunci, „cariera" de patron a lui Penescu s-a ruinat, el pierzându-şi nu doar libertatea, dar şi imaginea şi averea. În vremurile bune, Penescu adusese la echipă antrenori precum Dorinel Munteanu sau italianul Giuseppe Giannini, cu care s-a certat însă şi pe care i-a dat afară. După arestare, afacerile lui Penescu au căzut, iar, în prezent, omul de afaceri mai are doar o firmă de taxiuri. El încearcă cu disperare să apară cât mai puţin în presă, evitând apariţiile în public.

Nicolae Bara 57 de ani

A fost patron la UTA între 2006 şi 2008 şi chiar dacă venise cu gânduri mari, aducându-l antrenor pe Marius Lăcătuş, plus o serie de jucători gen Mara, Frăsineanu ori Sabin Ilie, echipa a retrogradat în al doilea sezon. Din cauza neînţelegerilor cu oficialităţile locale, Bara, fost parlamentar din partea PDL, s-a retras. Şi afacerile sale au înregistrat un regres, nereuşind în presă, imobiliare şi turism, dar având profit cu Frigotehnica, al cărei preşedinte a fost până în 2010.

Benone Lazăr 51 de ani

A intrat în fotbal în 2000, când a fondat echipa Internaţional Curtea de Argeş. Motivul? „N-aveam ce face cu banii", a explicat patronul firmei de transport rutier internaţional. A reuşit să promoveze în prima ligă în 2009, dar la finalul sezonului următor, echipa s-a retras din campionat, deşi reuşise să termine pe locul 12. Pentru că nu mai putea să suporte financiar clubul său, Lazăr a vândut tot contingentul de jucători către Pandurii Târgu-Jiu şi, după încă un sezon în Liga a IV-a, acolo unde înscrisese echipa, a desfiinţat-o. Acum, Benone Lazăr va sprijini echipa de fotbal din localitatea sa natală, Dănicei, care se va numi tot Internaţional şi va fi înscrisă în Liga a V-a.

Dinel Staicu 54 de ani

Este cunoscut pentru amenajarea Muzeului Comunismului de la Scorniceşti şi a Palatului Republicii Socialiste de la Podari. A preluat Universitatea Craiova în 2002, de la Gigi Neţoiu, şi a investit la „Ştiinţa" până în 2005, când clubul din Bănie a retrogradat. Atunci, i-a vândut echipa lui Adrian Mititelu contra sumei de cinci milioane de euro şi a ieşit definitiv din fotbal. În aprilie acest an, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis condamnarea la şapte ani de închisoare a lui Dinel Staicu, sentinţă dată pentru acuzaţiile de complicitate la abuz în serviciu, în dosarul privind falimentarea Băncii Internaţionale a Religiilor.

Dumitru Sechelariu  53 de ani

A investit foarte mulţi bani în FCM Bacău pe vremea când era primar în oraşul lui Bacovia (1996-2004). În 2001, şi-a propus chiar să ajungă în Liga Campionilor, după ce a adus la echipă nume ca Răzvan Lucescu, Florin Prunea, Daniel Iftodi sau Narcis Răducan, plus antrenorul Mircea Rednic, dar n-a reuşit rezultatele scontate. În ultimii cinci ani, FCM Bacău s-a zbătut în mediocritatea diviziilor inferioare, iar Sechelariu anunţă acum că îi este tot mai greu să mai ţină echipa. „Clubul are datorii de cinci milioane de euro. Dacă nu voi câştiga un nou mandat de primar sau nu voi găsi un partener puternic, care să ţină echipa, Bacăul va fi în situaţia de a dispărea pentru totdeauna", a explicat fostul edil-şef.

Alin Şimota 44 de ani

A preluat Jiul Petroşani acum un deceniu. După ce a reuşit să readucă echipa în prima ligă, unde a evoluat în perioada 2005-2007, Simota a început să bage tot mai puţini bani în fotbal, totul culminând cu retragerea echipei din Liga a II-a, petrecută în martie 2010, în plin campionat. Din acest motiv, în sezonul precedent Jiul a evoluat în Liga a IV-a, iar în această vară a pierdut barajul de promovare în cel de-al treilea eşalon, disputat în compania modestei Flacăra Făget.

Eugen Huţu 61 de ani

A deţinut timp de zece ani Foresta Fălticeni, în perioada în care echipa antrenată de Marin Barbu a reuşit să învingă Dinamo cu 5-4 în „Ştefan cel Mare", după ce fusese condusă la pauză cu 4-0. Retrogradat din Liga I, Huţu a încercat să ţină echipa şi în diviza secundă, dar un conflict cu Primăria Suceava i-a fost „fatal". În 2002 el a fost acuzat de evaziune fiscală, anchetat şi ulterior achitat, dar se pare că acesta a fost preţul renunţării la echipa de fotbal. Eugen Huţu părăsea atunci Areniul cu jucătorii, gradenele şi barele porţilor în remorcă. Înainte de a trânti pentru totdeauna portiera camionului, a aruncat o ultimă vorbă în văzduhul târgului: „Suceava nu va mai avea nici peste 10 ani fotbal de primă ligă". În prezent, Huţu nu mai are nicio treabă cu fotbalul şi dintre afaceri a rămas doar cu un restaurant, în Bucureşti, pe care-l administrează un apropiat de-al său.

Dumitru Bucşaru 50 de ani

E poate singurul om care a făcut bani frumoşi din fotbal. În 2002, a preluat Unirea Urziceni, cu care a reuşit să promoveze din liga a treia până în prima în doar trei ani. Ialomiţenii au cucerit titlul în 2009 cu un prim unsprezece care a costat 550.000 de euro, câştigându-şi dreptul de a participa în Liga Campionilor. Clubul ialomiţean a produs aproape 40 de milioane de euro, iar 30 de milioane s-au întors către echipa de fotbal. Totuşi, cu diferenţa de bani, Bucşaru a reuşit să scape de o datorie pe care o avea la Gigi Becali, dar şi să investească în firmele sale, care activează în construcţii şi în domeniul imobiliar şi care au fost grav afectate de criza economică. A desfiinţat echipa în această vară după ce, la finalul turului campionatului trecut, a încercat să vândă 50% din acţiuni către Primăria din Chiajna, însă FRF nu a fost de-acord cu fuziunea celor două echipe.

Vasile Turcu 57 de ani

S-a făcut cunoscut prima oară ca investitor al secţiei de handbal de la clubul Dinamo, la sfârşitul anilor '90. În 2002, el a fost cooptat la echipa de fotbal, unde a intrat sub aripa lui Cristi Borcea. Din 2005, ca urmare a investiţiilor sale, a devenit un personaj mai influent în acţionariatul „câinilor", însă a ieşit din fotbal după patru ani, ca urmare a divergenţelor cu ceilalţi investitori de la Dinamo, dar şi cu fanii clubului din Şoseaua Ştefan cel Mare. În total, a băgat în jur de patru milioane de euro la clubul alb-roşu, reuşind să recupereze aproximativ două milioane când a vândut acţiunile. Acum, aşteaptă vânzarea jucătorilor Torje şi Alexe pentru a primi şi restul de bani.

"E posibil să mă întorc cândva în fotbal. Chiar şi la Universitatea Craiova. Dar nu singur, ci împreună cu autorităţile locale şi alţi câţiva oameni de afaceri potenţi."
Gigi Neţoiu
om de afaceri

"Mi-aş fi dorit foarte mult să aud imnul Ligii Campionilor în «Ştefan cel Mare». Din păcate, n-a fost să fie, dar poate că, în viitor, acest vis mi se va împlini ca simplu suporter."
Vasile Turcu
om de afaceri

image
image
image
image
image
image
image
image
image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite