Sărăcie lucie: campionatul românesc se confruntă cu o situaţie fără precedent. Câţi bani au cheltuit 18 echipe în iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vremurile în care Gigi Becali, Cristi Borcea sau Adrian Porumboiu se băteau pe jucători în mercato sunt istorie. Potrivit site-ului de specialitate, transfermarkt.co.uk, în acest moment Liga I e printre cele mai sărace competiţii din Europa.

Insolvenţa şi situaţia incertă a drepturilor TV fac ravagii în Liga I. Acum, echipele caută două „calităţi“ în CV-ul fotbaliştilor: să fie liberi de contract şi să aibă pretenţii salariale cât mai mici. Altfel spus, se merge pe cantitate, nu pe calitate. 

Ce s-a întâmplat până în acest moment pe piaţa transferurilor dovedeşte această situaţie. În ciuda faptului că reluarea campionatului, programată pentru 21 februarie, se apropie, jumătate dintre cluburile din primul eşalon n-au făcut niciun transfer pentru a-şi întări lotul! Iar celelalte nouă formaţii care, totuşi, au luat ceva, au dat bani pe doar patru jucători.

Potrivit site-ului transfermarkt.co.uk, Liga I a investit în achiziţii 900.000 de euro. Adică, în medie, fiecare grupare a alocat un buget de 50.000 de euro pentru transferuri!

N-au voie să ia jucători pe bani

Dincolo de faptul că n-au resurse financiare, unele formaţii din Liga I nici n-au voie să plătească sume de transfer. Vorbim de Dinamo, Universitatea Cluj, Oţelul Galaţi şi Rapid, cluburi care, fiind în insolvenţă, pot aduce doar fotbalişti liberi de contract.

Dintre grupările de mai sus, Rapid se confruntă chiar cu o situaţie incredibilă. S-a reunit, luni, cu zece jucători în lot, iar aseară era aşteptat să sosească sub comanda lui Cristi Pustai şi al 11-lea fotbalist. Mijlocaşul defensiv, Joao Coimbra (28 de ani), a evoluat ultima dată la Academico Viseo (locul 15 din 24 în liga a doua portugheză) şi urmează să fie înregimentat de giuleşteni. Potrivit Dolce Sport, Coimbra a bifat 15 meciuri şi un gol în prima parte a sezonului.

Steaua, perspective sumbre din vară

Liga I se luptă cu sărăcia, iar Steaua e singura echipă care nu „supravieţuieşte“ de pe o zi pe alta. Totuşi, Mircea Sandu a avertizat că şi în Ghencea va fi o situaţie dificilă din vară. 

„Rareş Enceanu mai are nevoie de cel puţin trei ani pentru a putea juca la un nivel bun în Liga Campionilor. În cupele Europene ai nevoie de experienţă. Jucători tineri poţi folosi în campionat, unde, oricum, câştigi. De la Steaua pleacă Sânmărtean, Szukala, Rusescu, Tănase, Keşeru şi apoi Bourceanu. Fără ajutor din partea conducerii, antrenorul nu poate face performanţă. Are nevoie de transferuri. Eu cred că Steaua ar putea să-l ia pe Costin Curelea. Are 30 de ani, are experienţă şi poate să ajute Steaua şi să facă performanţă“, a declarat fostul preşedinte al FRF la Dolce Sport.

Ce fotbalişti au sosit la cluburile din Liga I în această iarnă

Steaua

Rareş Enceanu (FC Braşov) – 280.000 de euro

Astra Giurgiu

Filip Mrzljak (Lokomotiva Zagreb) – Liber de contract

Claudiu Bumba (FCM Târgu-Mureş) – 280.000 de euro

CS U Craiova

Andrei Dumitraş (Ceahlăul) – 220.000 de euro

Marius Briceag (Rm. Vâlcea) – 100.000 de euro

Dinamo

Marius Niculae - Liber de contract

Hatem El Hamed (Ashdod) – Împrumut

Henrique de Jesus (FCM Târgu-Mureş) – Liber de contract

Gicu Grozav (Terek) – Liber de contract

Viitorul

Cătălin Munteanu (FC Braşov) – Liber de contract

Paul Pârvulescu (Steaua) – Împrumut

Universitatea Cluj

Geoffrey Castillion (New England Revolution) – Liber de contract

Daniel Martins (Beira Mar) – Împrumut

Alex Munteanu – Liber de contract

CSMS Iaşi

Mădălin Ciucă (Metalul Reşiţa) – Liber de contract

Oţelul Galaţi

Sanaa Altama (Royal Mouscron) – Liber de contract

Rapid

Constantin Grecu (Rapid) – Liber de contract

Andrei Cerlincă (Rapid CFR Suceava) – Liber de contract

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite