Scandal în rugby: Spania cere rejucarea meciului cu Belgia, din cauza arbitrului român, care i-ar fi defavorizat pe iberici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a obţinut calificarea la Cupa Mondială de rugby, programată la anul în Japonia, în urma succesului surprinzător obţinut de Belgia în faţa Spaniei, scor 18-10.

Lucrurile nu sunt însă bătute în cuie, deoarece scandalul iscat de arbitrul întâlnirii, românul Vlad Iordăchescu, ia amploare pentru că spaniolii au emis acuzaţii dure la adresa acestuia.
Federaţia Spaniolă de Rugby (FER) speră că Federaţia Internaţională va permite rejucarea meciului, având în vedere că "imaginea rugbyului a fost afectată de acest meci". Forul spaniol reafirmă că a cerut încă din februarie schimbarea brigăzii române de arbitri la meciul cu Belgia, dat fiind că România şi Spania se aflau în luptă directă pentru un loc la Cupa Mondială. "Faptul că arbitrul a fost român şi că federaţia română a avut interes în acest rezultat distruge orice premisă de imparţialitate", susţine FER. Spaniolii au întocmit un rechizitoriu cu 19 puncte, în care contestă tot atâtea decizii ale arbitrului, considerând că acestea au fost clar împotriva echipei lor. Ei au fost încurajaţi şi de faptul că presa britanică a comentat în termeni duri ceea ce s-a întâmplat pe teren, specialiştii considerând că aşa ceva nu s-a mai văzut pe terenul de rugby. De altfel, iritarea ibericilor a fost atât de mare, încât jucătorii au sărit la gâtul arbitrului pe teren, fapt rar întâlnit în acest sport.
Comitetul pentru arbitri din cadrul Rugby Europe se va reuni, vineri, la Poznan, pentru a viziona meciul. Forul este condus de Octavian Morariu, fostul preşedinte al FRR şi membru CIO, şi a dat publicităţii, duminică, un comunicat, după scandalul izbucnit în urma meciului Belgia - Spania, în care precizează că delegările arbitrilor au fost făcute înaintea turneului Rugby Europe Championship.

Înlocuit la un meci din Challenge Cup
Acuzatul, adică arbitrul Vlad Iordăchescu, a fost schimbat de la un meci din Challenge Cup, sfertul de finală dintre Pau şi Stade Francais. ”Schimbarea lui Vlad Iordăchescu este legitimată de dorinţa organizatorilor de a asigură cele mai bune condiţii pentru desfăşurarea partidei. Luând în considerare faptul că în componenţa uneia dintre echipe intră jucători ai reprezentativei naţionalei spaniole, cât şi proximitatea geografică faţă de Spania, meciul urmând să se dispute la Pau, pe Stade du Hameau, s-a decis înlocuirea lui Vlad Iordăchescu în vederea menţinerii securităţii meciului şi evitarea oricăror incidente”, au anunţat oficialii FRR.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite