Scouting extrem: Barcelona a pus mâna pe un copil suedez de 9 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copilul are doar 9 ani
Copilul are doar 9 ani

Căutătorii de talente ai clubului catalan nu mai au limite când vine vorba de a „racola” jucători de viitor. Un copil suedez de doar 9 ani e ultima achiziţie a Barcelonei.

Cel mai titrat club din România, Steaua, nu are un centru de copii şi juniori, regăsindu-se în situaţia ridicolă de a se împrumuta de fotbalişti pentru a juca într-o competiţie impusă de UEFA la categoria de vârstă Under 19.
Învinsa Stelei din finala din 1986 de la Sevilla, Barcelona, are un centru de copii şi juniori care în 2010 a dat toţi cei trei fotbalişti candidaţi pentru Balonul de Aur, Messi, Iniesta şi Xavi. Celebra La Masia găzduieşte 85 de jucători în sediul central, iar printre ei se va regăsi şi un copil de doar nouă ani, Zico jr Marecaldi, ultima achiziţie a clubului catalan. Zico junior este suedez şi a fost acceptat în La Masia după ce a trecut două trialuri, fiind observat de mai mulţi antrenori.
El activa la clubul suedez BK Olympic, acolo unde tatăl său, de origine turcă, era antrenor la una dintre grupele de copii. „Când i-am spus copilului că a fost acceptat la Barcelona a fost foarte fericit, dar când a aflat că va sta fără familie a început să plângă. I-am spus că facem aşa cum vrea el, iar după 20 de minute a venit şi mi-a spus că pleacă. După câteva luni mă voi muta şi eu acolo, cei de la Barcelona au spus că mă vor ajuta cu locuinţa şi cu o slujbă”, a spus tatăl copilului.


Ce şanse sunt să ajungă fotbalist?
Zico junior, numit aşa, bineînţeles, după legendarul jucător de fotbal al Braziliei, e talentat, însă la nouă ani e mult prea devreme pentru a spune că va ajunge un mare jucător, unul mediocru sau nici măcar nu se poate anticipa dacă va ajunge fotbalist. Un antrenor al Barcelonei a explicat cum văd catalanii procesul de „scouting”, adică de recrutare a fotbaliştilor de perspectivă: „La vârsta aceasta, ne utăm ca un copil să aibă anumită abilităţi elementare, să ştie să paseze, să dribleze sau să alerge cu mingea la picior. Celelalte calităţi se vor dezvolta pe parcurs”. BK Olympic nu va primi niciun ban de la Barcelona, întrucât în Suedia copiii sunt legitimaţi de la 12 ani.
Messi a ajuns la 13 ani
Lionel Messi a fost cooptat în rândul Academiei de fotbal a Barcelonei la 13 ani. Iniesta a făcut primele antrenamente în blau-grana la 12 ani, iar părinţii săi îşi amintesc că a vârsat râuri de lacrimi în ziua în care a plecat din mijlocul familiei pentru a se muta în sediul La Masia. Xavi a început să joace pentru Barcelona de la 11 ani.
Academia Barcelonei a fost înfiinţată la propunerea lui Johan Crujff, care avea în cap modelul Ajax. LaMasia s-a născut pe o fostă fermă aflată în apropierea stadionului, dar s-a mutat de doi ani într-un stabiliment modern.

9 jucători din prima echipă a Barcelonei sunt formaţi în cadrul La Masia: Valdes, Pique, Puyol, Jordi Alba, Busquets, Fabregas, Iniesta, Xavi, Messi


45 de scouteri are Barcelona: 15 în Catalunia, 15 în restul Spaniei, 15 în restul lumii

Cum îşi face Barcelona echipa
Se spune că, la nivelul primei ehcipe, există o regulă nescrisă la FC Barcelona. Aceea ca cel puţin 50 la sută dintre jucători să fie crescuţi în La Masia sau să fie catalani, alţi 35 la sută dintre fotbalişti să fie cei mai buni spanioli, iar doar 15 la sută să ajungă din afara Spaniei, cei mai buni pe posturile lor (gen Alves). În acest moment, proporţia e mult mai mare în favoarea jucătorilor catalani.


Un iranian de nouă ani, în Germania

Un alt puşti de 9 ani, iranianul Amir-Hossein Hajizadeh, a intrat în atenţia lumii fotbalului după ce imagini cu copilul jonglând cu mingea au fost difuzate de televiziunea iraniană. Cel mai mare jucător din istoria fotbalului iranian, Ali Daei, acum antrenor la Persepolis, a văzut ce face Amir-Hossein, după care a trimis imaginile în Germania, acolo unde a evoluat mai mulţi ani la cluburi precum Arminia Bielefeld, Bayern Munchen şi Hertha Berlin. „După ce au văzut ce le-a trimis Ali Daei, mai multe echipe din Germania ne-au propus să-l ducem pe Amir-Hossein acolo, astfel încât el să-şi dezvolte cariera în academiile lor de fotbal. Acum, lucrăm la formalităţile necesare călătoriei“, a povestit tatăl copilului în presa iraniană.


 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite