Scriitoare americană, despre Nadia Comăneci: „Nimeni nu este perfect, însă avem cu toţii momente perfecte”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scriitoarea Karlin Gray a publicat prima carte ilustrată despre marea gimnastă FOTO: arhiva personală
Scriitoarea Karlin Gray a publicat prima carte ilustrată despre marea gimnastă FOTO: arhiva personală

Karlin Gray, scriitoarea americană care a scris prima carte ilustrată despre Nadia Comăneci, carte intitulată „Nadia, fata care nu putea sta locului nicio clipă”, a acordat un interviu exclusiv pentru „Adevărul”, interviu în care vorbeşte despre cât de mult a motivat-o Nadia Comăneci.

Licenţiată în Creative Writing la Florida State University, Karlin Gray este peste Ocean o apreciată scriitoare de cărţi ilustrate pentru copii. A lucrat în mass-media şi pentru importante edituri înainte de a se dedica scrisului.

Pentru Karlin Gray, Nadia Comăneci a fost un model încă din copilărie. I-a admirat evoluţiile extraordinare la Jocurile Olimpice de la Montreal, iar în 2015 a scris o carte ilustrată specială, intitulată „Nadia: The Girl Who Couldn't Sit Still”. În română, cartea a apărut în 2017 la Didactica Publishing House, cu titlul „Nadia, fata care nu putea sta locului nicio clipă”.

Adevărul: Cum v-a venit ideea de a scrie prima carte ilustrată despre Nadia Comăneci?

Karlin Gray: Ideea mi-a venit când le predam ore de scris copiilor. M-am întors cu gândul înapoi în timp când aveam eu şase ani şi m-am întrebat pe cine aş vrea să văd într-o carte ilustrată? Iar primul nume care mi-a venit în minte a fost cel al Nadiei Comăneci. Iubesc gimnastica încă de când eram copil, iar Nadia Comăneci a fost şi este gimnasta mea preferată.

„Nadia, fata care nu putea sta locului nicio clipă”. Titlul cărţii sună superb. Ce v-a făcut să îl alegeţi?

În perioada în care îmi făceam documentarea pentru viitoarea carte, am citit autobiografia Nadiei Comăneci, autobiografie intitulată „Scrisori către o tânără gimnastă” şi am aflat că Nadia a fost un copil foarte energic, cu tone de energie. Nadia Comăneci a scris în cartea sa printre altele că se căţăra în copaci sau juca fotbal şi că nu putea sta locului nicio clipă. În perioada în care scriam cartea, băiatul meu avea trei ani şi adora să sară de pe o canapea pe alta. Mişcarea constantă a fost o temă în cartea mea şi în propria sufragerie. Cele două s-au ciocnit şi au creat  „Nadia, fata care nu putea sta locului nicio clipă”.

Ce v-a inspirat cel mai mult legat de Nadia Comăneci?

Când eram mică, eram impresionată de graţia fără efort a Nadiei şi de puterea ei. Habar nu aveam că toate aceste performanţe erau rezultatul multor antrenamente, căderi şi la multă perseverenţă. Povestea specială a primelor ei Jocuri Olimpice de la Montreal îmi aminteşte că nimeni nu este perfect, însă că avem cu toţii momentele noastre perfecte. După ce am scris şi rescris, după ce am trimis cartea la mai multe edituri, după ce cartea mea a fost respinsă de mai multe ori, să o public a fost cu siguranţă unul dintre momentele „perfecte” din viaţa mea.

Aţi întâlnit-o pe Nadia Comăneci în persoană?

După ce cartea mea a fost publicată, am vorbit cu Nadia la telefon şi mi-a spus cât de mult i-au plăcut cartea şi ilustraţiile superbe realizate de Christine Davenier. Nadia a fost incredibil de activă în promovarea cărţii mele şi a postat inclusiv poze cu cartea mea pe reţelele de socializare.

Când aţi auzit prima oară de Nadia Comăneci?

Când aveam cinci ani, mă uitam la televizor la Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976 şi am fost fascinată de evoluţiile Nadiei la paralele şi la bârnă. La acea vreme, comentatorul Jim McKay a descris performanţa Nadiei ca şi cum „ar fi înotat într-un ocean de aer"—o descriere perfectă !

Dar de România când aţi auzit pentru prima dată?

Tot când o urmăream pe Nadia Comăneci la televizor, iar crainicul a anunţat: „Acum intră în arenă pentru Jocurile Olimpice 1976 echipa României!”

Dacă ar fi să rezumaţi cariera Nadiei Comăneci într-o frază, care ar fi acea frază?

Prima gimnastă olimpică din istorie care a primit un 10 perfect. Nadia Comăneci continuă se inspire ca o legendă a sportului şi ca o personalitate dedicată acţiunilor umanitare.

Vă mai recomandăm şi:

Nadia, terorizată în România comunistă: A apărut cartea care descrie ororile trăite de Comăneci 

Nadia Comăneci, umilită, înfometată şi bătută de antrenori. Fragmente din cartea „Nadia şi Securitatea” scrisă de istoricul Stejărel Olaru

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite