Sport

articolul anterior articolul urmator

Se strânge laţul, Blatter! Americanii extind ancheta privind corupţia din FIFA

1
14 Sep 2015 18:52:24
Autor: Adrian Epure
Sepp Blatter
Sepp Blatter

Autorităţile americane şi elveţiene au anunţat că vor începe urmăriri penale în cazul unor noi persoane şi organizaţii, în cadrul anchetei ce vizează corupţia din FIFA.

Ministrul american al Justiţiei, Loretta Lynch, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă organizată la Zurich, că aria investigaţiilor cu privire la corupţia din fotbalul mondial a fost lărgită. "Pe baza cooperării noastre (n.r. - cu autorităţile elveţiene) şi pe baza unor noi probe, vom angaja urmăriri penale suplimentare la adresa unor noi indivizi şi ale unor noi organizaţii", a declarat Lynch. În luna mai, mai mulţi înalţi responsabili ai FIFA au fost arestaţi în Elveţia în acest caz de corupţie. Mulţi dintre ei au fost deja extrădaţi în SUA. "Avem speranţe că şi alte persoane urmărite penal vor ajunge în SUA", a adăugat Lynch.

Procurorul general al Elveţiei, Michael Lauber, de asemenea prezent la conferinţa de presă, a declarat că instituţia sa a pus sechestru pe mai multe bunuri, printre care locuinţe şi terenuri în Alpi, precum şi pe active financiare, în cadrul anchetei efectuate în colaborare cu SUA. "Nu am ajuns nici la finalul primei reprize (n.r. - a anchetei)", a spus Lauber, citat de Mediafax.  Până în prezent, a fost confiscată o cantitate foarte mare de informaţii, 11 terrabytes. Totodată, 121 de conturi bancare sunt investigate. În atenţia anchetatorilor a intrat şi un contract de cedare a drepturilor media la Cupele Mondiale din 2010 din Africa de Sud şi din 2014 - Brazilia. FIFA se confruntă cu un mare scandal de corupţie, după ce justiţia americană a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepreşedinţi FIFA şi şapte oficiali ai forului.

Persoanele reţinute sunt cercetate pentru luare de mită şi primirea de alte foloase, de la începutul anilor 1990 şi până în prezent, totalizând peste 150 de milioane de dolari.

În urma acestui scandal, elveţianul Joseph Blatter a anunţat, la începutul lunii iulie, că demisionează din funcţia de preşedinte al FIFA, după ce a fost reales pentru a cincea oară. Blatter a câştigat, în 29 mai, la Zurich, un al cincilea mandat la preşedinţia FIFA, după ce, în urma voturilor din primul tur de scrutin, contracandidatul său, prinţul iordanian Ali bin Al Hussein, s-a retras din cursă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

IonIon Codreanu
14.09.2015, 20:17:53

Eu sunt un mare susținător al lupei Justiției împotriva corupției. Totuși, articolul provoacă niște întrebări. Să înțeleg că tribunalele americane vor putea judeca fapte produse oriunde în lume, de către cetățeni ai oricărei țări?! Să înțeleg că suntem cu toții pe Terra supuși jurisdicției americane?! Aparent, este bine, doar USA este o democrație. Dar USA este O ȚARĂ, cu interese specifice, în conflict cu interesele altor țări. Cine-mi garantează independența justiției americane la nivel global?! Ea va apăra interesele USA, fiind capabilă de orice mârșăvie pentru asta. Secolul XX este plin de murdăriile Justiției americane...

Modifică Setările