Shaqiri – acrobat la circul cruzimii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei sentinţe capitale greşite într-o singură zi e un pic exagerat pînă şi pentru un tribunal care operează prin tragere la sorţi. Prima zi a eliminatoriilor a epurat cu mare pasiune pentru cruzime.

Mai întîi, a căzut Elveţia. Nu pentru că Polonia a jucat ceva notabil, ci pentru că Granit Xhaka şi-a bătut joc de un penalty, poate pentru a pleca mai devreme spre casă. Elveţia egalase cu un gol care poate da oricînd o idee de monument statuar. Shaqiri a trimis o foarfecă planată cu o precizie nefirească. Mingea a luat pămîntul, a lovit bara, s-a dus în bară şi toată lumea a rămas cu gura căscată pînă la Ţara Galilor-Irlanda de Nord. Care a repetat povestea.

Nord-irlandezii au deprins, cumva, arta de a juca simplu şi direct pe bază de bună credinţă şi în absenţa aproape totală a valorii. Cu excepţia lui Jonny Evans, stoperul lepădat prea uşor de Manchester United la West Bromwich Albion, nimeni nu poate numi vreun jucător evaluabil în naţionala Irlandei de Nord. Dar astea sînt detalii pentru o echipă care îşi pune o singură problemă: cum să cucerească spaţiu. Răspunsul e întotdeauna: pe calea aerului. Nord-irlandezii au împins Ţara Galilor în spaţii ocupate şi au jucat mingi lungi niciodată întîmplătoare. Brusc, cineva de sus, vreun zeu nervos şi răsfăţat, a decis că vrea Ţara Galilor în sferturi şi McAuley înscris în proprie poartă. Ţara Galilor merge mai departe, purtată în spate de noroc.

Cum nu era de ajuns, Portugalia-Croaţia a lăsat potlogăria pe final. Croaţii au început mai bine, pentru că Modric şi Rakitic au avut loc de întors pase şi timp de căutat fisuri. Apoi, Portugalia a aglomerat mijlocul şi meciul s-a transformat într-o maşină de măcinat timp şi muşchi. Vreme de o oră şi jumătate, Portugalia şi Croaţia s-au anulat reciproc şi au aşteptat o eroare, o singură eroare a adversarului. Eroarea a venit tîrziu şi a fost mascată pervers de o semi-reuşită. Perisic a reluat cu capul în bară, Portugalia a scăpat milimetric de gol şi a plecat pe  contra care a adus golul lui Quaresma. Insuportabil? Ca repertoriu dramatic, da. În fotbal, se poate, totuşi, nota că Portugalia a reparat repede stupidităţile defensive din meciul cu Ungaria, a adus trei fundaşi noi şi şcolarizaţi şi a jucat tactic mult peste media obişnuită. Pentru cine vrea să găsească centrul de greutate al echipei, persoana responsabilă e William Carvalho, unul din cei mai subestimaţi jucători de la Euro şi, curînd,cel mai bun închizător de pe continent. În schimb, Modric a dispărut din joc după 60 de minute, s-a reinventat ca distribuitor din linia a doua şi a tăiat, astfel, procente serioase din forţa de atac a Croaţiei.

Fotbalul primei zile de eliminatorii a fost cinic şi pragmatic, într-o măsură fără de măsură. În plin circ al cruzimii, tot ce rămîne e golul de acrobaţie nebunească a lui Shaqiri.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite