Situaţia României la handbal: fetele campioane, băieţii ciuca bătăilor. Cum au ajuns juniorii repetenţi la Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă junioarele au fost mândria României, devenind în această vară campioane mondiale, în schimb, juniorii s-au făcut de râs la Campionatele Europene, unde au reuşit contraperformanţa de a încasa 127 de goluri în trei partide.

România a trăit în această vară bucuria de a avea, după 15 ani de aşteptare, o nouă campioană mondială în sporturile de echipă. Naţionala feminină U18 a câştigat în urmă cu două săptămâni titlul mondial, după un turneu final de excepţie. Dacă la feminin România a strălucit, nu acelaşi lucru se poate spune despre naţionala de handbal masculin Under18. Această echipă şi-a încheiat ruşinos aventura de la Campionatul European, arătând ca o echipă din lumea a treia a handbalului. Tricolorii mici au pierdut lamentabil toate cele trei partide disputate în grupele turneului final din Polonia, încasând în total nu mai puţin de 127 de goluri.

Contraperformanţa juniorilor a fost comentată de fostul selecţioner al naţionalei mari, Vasile Stângă, antrenorul de numele căruia se leagă ultima calificare a României la un Mondial, în 2011. “Şi pe mine m-au surprins aceaste diferenţe de scor. Probabil că asta e generaţia care vine din urmă. Îmi pare rău că băieţii ne fac de râs, e o generaţie plafonată. Poate că trebuie schimbaţi antrenorii sau aduşi alţi jucători care au chef să joace handbal. Trebuie luate măsuri, pentru că nu se poate să iei peste 40 de goluri meci de meci. Au fost apatici, parcă erau în vacanţă. Jucătorii nu au avut foamea aia de a deveni performeri”, a spus Stângă la Sport Total FM.

„Antrenorul trebuie schimbat!“

În condiţiile în care rezultatele băieţilor sunt greu de digerat, sub tirul acuzelor se află antrenorul Octavian Hârţoagă. “E greu să găsim scuze pentru asemenea rezultate. Înseamnă că tehnicianul nu are valoare şi trebuie schimbat. E de patru-cinci ani selecţioner şi până acum a ratat două calificări la turneele finale, iar acum s-a calificat chinuit. În plus, jocul echipei este rudimentar, nu vezi nicio acţiune cursivă de atac. Eu cred că nu-i vina jucătorilor, ci a antrenorului. Ce vină au jucătorii dacă nu are cine să-i înveţe? E drept că toate adversarele pe care le-am întâlnit la Europene sunt echipe puternice, dar să pierzi în asemenea hal mi se pare prea mult. Măcar cu Ungaria să fi avut o răbufnire de orgoliu, ţinând cont de rivalitatea tradiţională”, a spus pentru “Adevărul”, sub protecţia anonimatului, un membru al Biroului federal.

Centrele de Excelenţă, acelaşi buget, rezultate diferite

Dincolo de rezultatele de moment, jocul modest al tricolorilor mici afectează şi naţionala mare. Dacă la feminin România pare să aibă viitorul asigurat, la masculin, federalii se uită cu groază la ce vine din urmă, în contextul în care prima reprezentativă nu s-a mai calificat din 2011 la vreun turneu final. Spre deosebire de băieţi, naţionala de fete este o prezenţă nelipsită de la Europene şi Mondiale.

Centrul de Excelenţă de la Râmnicu Vâlcea, inaugurat în 2007, se poate lăuda că a construit scheletul naţionalei de junioare, având la lot şase campioane mondiale. În schimb, Centrul de Excelenţă de la Sighişoara, inaugurat în 2004, unde sunt crescuţi juniorii, are o activitate ineficientă. Ambele baze sportive beneficiază de bugete similare, fiind finanţate de Ministerul Educaţiei, Ministerul Tineretului şi Sportului, primăriile din oraşele unde se află, dar şi de Federaţia Română de Handbal. Din punct de vedere al rezultatelor însă, diferenţele sunt ca de la cer la pământ. Fetele sunt campioane mondiale, băieţii sunt ciuca bătăilor la Europene.

Rezultatele înregistrate de România la Campionatul European Under 18:

România – Franţa 24-43

România – Croaţia 26-41

România – Ungaria 30-43

Clasament Grupei C

1. Ungaria 3 3 0 0 113-79 6 p

2. Franţa 3 2 0 1 110-83 4

3. Croaţia 3 1 0 2 89-103 2

4. România 3 0 0 3 80-127 0

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite