Sondaj INSCOP/Cele mai apreciate personalităţi din lumea sportului - Trioul Nadia - Hagi - Năstase a fost spart de cel mai în vogă sportiv al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit sondajului „Adevărul despre România”, realizat de INSCOP la comanda ziarului „Adevărul”, personalitatea cea mai apreciată de către români este Nadia Comănesci, urmată îndeaproape de Simona Halep

Personalitatea sportivă cea mai apreciată de către români este Nadia Comăneci. Chiar dacă au trecut aproape 40 de ani de la Olimpiada de la Montreal, 95,5% dintre respondenţi au o părere foarte bună (variantă aleasă de 73,6%) şi bună despre fosta gimnastă, foarte probabil şi ca urmare a activităţii publice desfăşurată de aceasta.

Urmează Simona Halep care, datorită performanţelor sportive din  ultima perioadă întruneşte aprecierea a 93,8% dintre respondenţi (70,3% declarând că au o părere foarte bună despre tenismenă).

Pe poziţia a treia se situează Gheorghe Hagi, cu 90,8% aprecieri pozitive (63% dintre respondenţi au indicat că au o părere foarte bună). Despre Ilie Năstase au o părere foarte bună şi bună 82,4% dintre respondenţi, despre Mircea Lucescu 79,7%, iar despre Anghel Iordănescu 71,9%.

În general, se poate remarca faptul că toate personalităţile sportive evaluate se bucură de aprecierea marii majorităţi a românilor, opiniile negative fiind izolate sau minoritare (în niciun caz dintre cele şase personalităţi ale sportului incluse în listă nu s-au depăşit 10% păreri defavorabile).

”Barometrul INSCOP - Adevărul despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul, sondajul fiind realizat în perioada 23-30 aprilie 2015 .Volumul eşantionului a fost de 1085 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95% .Chestionarele au fost aplicate în 40 de judeţe şi Municipiul Bucureşti, într-un total de 77 de localităţi (oraşe mari, oraşe medii, oraşe mici, comune, sate)

Românii preferă fotbalul
Întrebaţi ce sport ar alege să practice ei sau copiii lor, 29,1% dintre români au ales fotbalul, 15,9% tenisul, 12,6% au indicat alte sporturi (gimnastică, înot, volei), iar 9,2% handbalul. 9,2% dintre români au declarat că nu ar alege niciun sport, în timp ce 7,7% şi-au exprimat preferinţa pentru atletism, 6,1% pentru ciclism, 5,7% pentru baschet. Procentul de non-răspunsuri se ridică la 4,5%. Deloc surprinzător, 44,4% dintre bărbaţi au ales fotbalul ca sport pe care ar dori să-l practice ei şi copiii lor, faţă de doar 14,4% dintre femei.

Situaţia se inversează însă în cazul tenisului de câmp, preferat de 19,3% dintre femei şi doar de 12,3% dintre bărbaţi, a atletismului (ales de 10,3% dintre femei şi de 5,2% dintre bărbaţi), a handbalului (12,6% dintre femei şi 5,7% dintre bărbaţi). Fotbalul este varianta preferată atât de către respondenţii cu studii primare (25,5%), cât şi de către cei cu studii medii (32%) şi superioare (23,1%). În rândul categoriei celor cu studii primare se înregistrează şi cel mai mare procent al respondenţilor care aleg varianta ”niciunul”.

Sportul preferat de românii cu venituri mici este în mod clar tot fotbalul (31,6%), la fel ca şi în cazul celor cu venituri medii (29,3%). În schimb, deşi 23,8% dintre românii cu venituri mari aleg fotbalul, preferinţele sportive ale acestora sunt mult mai variate, 22,6% indicând tenisul, 11,9% ciclismul şi 16,7% alte sporturi.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite