Oamenii pe care România nu îi va uita niciodată - poveştile sportivilor de aur. „Bombardierul“ rupea plasa porţii, Linca, singurul campion olimpic la box

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu zeci de ani, fotbalişti, patinatori, gimnaşti sau luptători au reprezentat cu mândrie România pe cele mai înalte podiumuri ale lumii. Datorită lor, ţara noastră a reuşit să apară în nenumărate rânduri pe harta sportului de performanţă, decorând-o cu medalii şi diplome.

Adevarul.ro vă prezintă poveştile de succes ale sportivilor români din ultimii 50 de ani, recordurile doborâte şi numeroasele medalii pe care aceştia le-au adus României.

Bărăganul are cu ce se mândri. Mihai Chirilă, primul campion naţional la lupte libere, în urmă cu 40 de ani

Unul dintre sportivii de marcă de pe malul Borcei, Mihai Chirilă, a făcut carieră în urmă cu aproape 40 de ani. Este primul sportiv călărăşean care a obţinut medalia de aur la Campionatul Naţional de lupte libere.

În 1974, 1975 şi 1976 a fost campion naţional la lupte libere, în 1997 şi 1998 a luat Locul I la Campionatul Ministerului de Interne de judo, iar în 2005 a devenit Campion Mondial la Lupte libere la Campionatul Mondial al Poliţiştilor, în Quebec, Canada. Mihi Chirilă, în vârstă de 56 de ani, a devenit profesor de lupte la Clubul Sportiv Şcolar din Buzău.

În perioada 1987-1992 a fost cercetător principal gradul III la Centrul de Cercetări pentru problemele sportului, iar în 1992 a fost numit comisar şef, conferenţiar universitar la Academia de Poliţie şi şeful Catedrei de Educaţie Fizică din Facultatea de Drept.

Sportivii de aur ai Vrancei au dus faima peste hotare

Gimnasta Gina Gogean şi trăgătorii Alin Moldoveanu şi Ion Cornelu sunt sportivii vrânceni care şi-au trecut în palmares titluri de campioni olimpici.

Născută în comuna Cîmpuri, Gina Gogean a fost de nouă ori campioană mondială la individual şi cu echipa României, campioană europeană şi multiplă medaliată la Jocurile Olimpice. A început gimnastica la şase ani la Clubul Sportiv de Gimnastică din Focşani, sub îndrumarea Adrianei Lescovar.

După o perioadă de acomodare, Gina Gogean a trecut sub comanda profesorilor Tatiana şi Sergiu Popa.
"Pentru că eram plină de energie, părinţii au ales să mă aducă la sala de gimnastică.

Aveam doar două sau trei antrenamente pe săptămână. Prin clasa a treia am început să mă antrenez în fiecare zi câte două ore. Am intrat şi în concursurile oficiale şi mi-a plăcut tot timpul să câştig. Ceea ce a urmat este ca un vis care a devenit realitate", povesteşte mare campioană.

Mircea Dridea, „lupul“ care a învins Liverpool şi naţionala Franţei

Nu poţi spune Petrolul fără să spui Mircea Dridea, nu poţi vorbi despre generaţiile de aur ale fotbalului românesc fără să spui şi Mircea Dridea. Unul dintre cei mai buni atacanţi ai României şi-a legat numele de o victorie memorabilă cu Liverpool şi victoria României în faţa naţionalei Franţei, în 1967. Este, şi acum, în primii zece golgeteri din toate timpurile ale Ligii întâi.

În urmă cu fix 50 de ani, în 1963, la Ploieşti venea Cupa României, iar oraşul era în sărbătoare, aşa cum s-a întâmplat pe 1 iunie 2013. Era perioada de glorie a „lupilor galbeni“, campioni în 1958, 1959 şi 1966 şi câştigători ai Cupei în 1963.

Deloc întâmplător, performanţele se leagă de Mircea Dridea, fotbalistul care şi-a identificat întreaga activitate de jucător cu numele Petrolul, căruia a ajuns să-i fie sinonim. Născut la Ploieşti, rămas fidel echipei timp de 20 de ani, iar alţi 15 i-a fost alături ca antrenor sau ca preşedinte de club.

”Bombardierul” regretă fotbalul de altădată

Florea  Voicilă este primul jucător de Divizia B convocat la echipa naţională de fotbal a României. A marcat peste 450 de goluri pentru echipele din Alexandria, dar n-a fost lăsat de ”conducerea judeţului” să facă pasul mai sus. Pe terenul de fotbal i se spunea ”Bombardierul” pentru că dădea atât de tare în minge încât reuşea să rupă plasa, la propriu.

A început să joace fotbal încă din anul 1967 în comuna natală, Mîrzăneşti din judeţul Teleorman. După trei ani de zile a venit în Alexandria unde a activat ca jucător, antrenor şi preşedinte de club.

image

Florea Voicilă este primul jucător de Divizia B convocat la echipa naţională a României. „În perioada aceea erau la echipa mare jucători ca Dobrin, Iordănescu, Cornel Dinu, Dudu Georgescu, Balaci, Narcis Coman şi alţii”, îşi aduce aminte Voicilă.

Romica Popp, patinoarea simbol al Braşovului

Romica Popp Dâmboianu şi mama ei sunt adevărată simboluri la Braşovului în ceea ce priveşte sporturile de iarnă şi mai ales patinajul din România.

Patinatoarea s-a născut în Mureş unde tatăl ei a fost preşedintele Curţii de Apel. La şase ani s-a mutat la Braşov şi a început să patineze. Acest sport a fost o tradiţie de familie. Mama Romicăi Popp Dâmboianu a fost campioana României de şase ori şi prima participantă a ţării noastre la Olimpiadă, cea din Germania din 1936.

Fire modestă, Romica Popp Dâmboianu nu a vrut niciodată să fie în lumina reflectoarelor. Într-un interviu în exclusivitate acordat acum patru ani cotidianului Monitorul Expres, patinoatoare povestea cum a câştigat primul titlu naţional. 

Dumitru Cipere - unicul campion olimpic al Severinului

În vara anului 1980, sportivul se întorcea de la Moscova în oraşul de la Dunăre cu medialia de argint, performanţă pe care niciun severinean nu a mai putut atinge-o de atunci. Acum pregăteşte la Clubul CSM Turnu Severin viitori campioni la box.

Sportivul a fost „răsplătit” de comunişti pentru medialia de aur doar cu suma de 5000 de lei şi o diplomă oferită de reprezentanţii administraţiei oraşului. Drumul până la performanţă a fost însă presărat cu multă muncă, voinţă şi multe sacrificii. A păşit pentru prima dată într-o sală de box la vârsta de 12 ani, dar a avut marea şansă să pice pe mâinile marelui antrenor Dumitru Drăghici.

În scurt timp medaliile au curs una după alta: 2 medalii de campion la juniori, 4 medalii la seniori, 4 medalii de aur la olimpiadele balcanice, 2 medalii la campionatele europene, o medalie de argint la Olimpiada de la Moscova (1980), bronz la Campionatul European de Seniori (1981), locul 5 în 1982 la Campionatul Mondial de la Munchen. Practic, timp 15 ani ani, Dumitru Cipere a făcut parte din lotul naţional de box.

Pentru a deveni campion în acest sport dur un sportiv trebuie să fie înzestrat cu anumite calităţi. „În primul rând trebuie să fi înzestrat de la Dumnezeu, să ai curaj şi să ai inimă, cum spunem noi.

Nicolae Linca, singurul campion olimpic la box din istoria României. A boxat în finala de la Melbourne cu un deget fracturat

O mica localitate din Alba a dat singurul campion olimpic la box al României. Nicolae Linca a câştigat cea mai importantă competiţie sportivă, în 1956, la Jocurile Olimpice de la Melbourne. Deşi a boxat cu un deget fracturat, Linca a reuşit să îl învingă la puncte pe irlandezul Frederick Tiedt.

Nicolae Linca s-a născut în 1929 în Cergăul Mare, judeţul Alba. A făcut performanţă în box, câştigând de-a lungul carierei 281 de meciuri. A pierdut doar 25 de partide. La Jocurile Olimpice de la Melbourne, Linca, care avea 27 de ani, a boxat la categoria semimijlocie, 67 de kilograme. A reuşit să-i învingă la puncte pe Hector Hatch (Fiji) şi Nicholas Andre (Africa de Sud), iar în semifinale a trecut de englezul Nicholas Gargano. 

În seara de 28 noiembrie 1956, în ringul amplasat la West Melbourne Stadium, finala olimpică de la semimijlocie i l-a adus în faţa românului pe Fred Tiedt. Un irlandez bine făcut, care prin fiecare gest făcut trăda multă încredere. Linca a făcut atunci meciul vieţii, câştigând cu 3-2. 

Iosif Micloşi, legenda canotajului românesc

Iosif Micloşi, deşi a plecat dintre noi rămâne unul dintre sportivii de aur ai României. Acesta a arbitrat la canotaj timp de 50 de ani de zile, însă prima dragoste sportivă a lui a fost atletismul.

La atletism el a alergat la 5.000 şi 10.000 metri, dar a fost multiplu campion la canotaj academic.
„Eu eram la atletism, însă pe atunci dacă vedeau că te încadrezi şi la alt sport te trimiteau acolo. Eu eram înalt, subţirel şi am fost repede remarcat. Aşa am ajuns să fac canotaj. La şcoala sportivă din Bucureşti am avut cei mai buni profesori. De exemplu, la călărie l-am avut pe căpitanul Felix Ţopescu, jocheiul Regelui Mihai I”, ne-a declarat într-un interviu în urmă cu doi ani, Iosif Micloşi.

miclosi

Arădeanul are şi meritul sportiv gradul I, fiind declarat un maestru al sportului. Pe plan naţional a obţinut titlu de campion la juniori în anul 1949 şi trei titluri la seniori 1949, 1954 şi 1955.

Emeric Jenei, primul antrenor român care a cucerit Cupa Campionilor

Emeric Ienei este antrenorul care a cucerit, în urmă cu 27 de ani, singura Cupă a Campionilor din România. La sfârşitul anului trecut, fostul antrenor a traversat un moment de cumpănă, fiind supus unei interventii chirurgicale pe cord deschis. Intervenţia a durat aproape cinci ore.

Emeric Jenei şi-a început cariera de fotbalist în anul 1947. Zece ani mai târziu a devenit membru al echipei CCA (Steaua), cu care a fost de trei ori campion al României. Cariera de fotbalist şi-a încheiat-o în 1971 după ce, timp de doi ani, a jucat la Kayserispor Kulübü . În 1986, în calitate de antrenor al CCA, a câştigat la Sevilla Cupa Campionilor Europeni, alături de Helmuth Duckadam, Ladislau Bölöni, Marius Lăcătuş, Gabi Balint şi alţii. În 1978 a câştiga Super Cupa Europei. Astăzi, îşi aduce aminte cu mare bucurie de ziua în care jucătorii pe care-i conducea au ridicat Cupa Campionilor.

“Am trăit cele mai frumoase amintiri. Aş dori ca voi să daţi 95% din valoarea voastră şi chiar dacă aţi pierdut o să am puterea morală să vă felicit că aţi jucat împotriva Barcelonei”, au fost cuvintele pe care antrenorul orădean le spunea în urmă cu 27 de ani, în vestiar, jucătorilor echipei Steaua.

Daniel Prodan şi „golul de aur“. Are în palmares cinci titluri şi o Cupă a României cu Steaua

Daniel Prodan este unul dintre fotbaliştii de elită ai naţionalei României de dupa Revoluţie. Însă cel mai glorios moment al său a fost în cadrul turneului final pentru europene, din 12 noiembrie 1994, când a marchat primul său gol la echipa naţională, în meciul cu Slovacia, aducând trimful României, cu scorul de 3-2. Datorită acestei victorii senzaţionale, România a reuşit să se califice la Campionatul European din 1996, din Anglia.

Daniel Prodan, fostul fundaş central  al Stelei, a început să joace fotbal la echipa-fanion a oraşului său natal, Olimpia Satu Mare. În anul 1991, Prodan şi-a făcut debutul la echipa mare a Olimpiei.

După două sezoane în care a evoluat pentru echipa sătmăreană, Daniel Prodan a făcut cel mai important pas al carierei sale, prin venirea la Steaua. În acest moment, fostul internaţional Daniel Prodan lucrează pentru Federaţia Română de Fotbal.

Sportivii de excepţie ai Maramureşului: „Eroul de la Guadalajara“ şi prima înotătoare care a adus României o medalie olimpică

De-a lungul anilor Maramureşul s-a făcut remarcat în istoria sportului prin nume importante. Atât pe plan naţional cât şi internaţional, sportivi de cea mai bună clasă au adus prestigiu şi onoare judeţui şi ţării. Emeric Dembroschi şi Anca Pătrăşcoiu sunt doar doi dintre sportivii maramureşeni cu un palmares impresionant.

Ca orice alt copil, Emeric Dembroschi a început să practice fotbalul pe maidan printre alţi tineri de vârsta lui. Prima echipă pentru care a jucat a fost cea din Sighet, iar mai apoi, recrutat în armată, tânărul fotbalist urma să joace pentru Victoria Roman. După finalizarea stagiului militar a ajuns inevitabil la una din marile echipe ale ţării, din acea vreme, Dinamo Bacău. La 29 de ani se alătură Politehnicii Timişoara pentru următorii şapte ani. Maramureşeanul a evoluat pentru Naţionala României 27 de partide, făcând parte şi din echipa ce a jucat la Campionatul Mondial din Mexic, din 1970, unde a fost numit cel mai bun jucător român.

Organizatorii campionatului Mondial din Mexic aveau un proiect măreţ, însă totul a fost lăsat baltă. „La sfârşit organizatorii vroiau să facă statui celor mai buni jucători şi să jucăm un meci «Echipa Statuilor» contra «Echipa Lumii» însă s-a renunţat la acest proiect“, povesteşte fostul fotbalist.

Radu Negulescu, sportivul cu un număr record de titluri la tenis de masă care a adus primul ecograf în România

Fostul sportiv Radu Negulescu are nu mai puţin 23 de titluri naţionale şi 17 internaţionale la tenis de masă. De asemenea, a câştigat cu CSM Cluj de 5 ori Cupa Campionilor Europeni. A fost şi un medic ginecolog excepţional, aducând în România primul ecograf.

Cartea de vizită a fostului sportiv Radu Negulescu, născut pe meleaguri bistriţene, este impresionantă. În anul 1958 câştiga primul titlu de campion naţional la juniori, la care s-au mai adăugat trei în următorul an. De asemenea, deţine 5 titluri de Campion al Europei la juniori şi a câştigat alături de CSM Cluj, unde a fost legitimat, de 5 ori Cupa Campionilor Europeni.

image

Radu Negulescu, care acum are 72 de ani, se mai poate lăuda cu 4 titluri de campion balcanic, cu 23 de titluri naţionale la seniori şi 17 titluri de campion internaţional. Din anul 1999 este şi maestru emerit al sportului.

Andreea Răducan, cea mai titrată sportivă din judeţul Vaslui

Ajunsă la aporape 30 de ani, multipla campioană mondială şi olimpică originară din Bârlad a fost, este şi va rămâne una din gloriile gimnasticii româneşti, care a făcut cinste atât ţării, cât şi judeţului din care se trage.
Chiar dacă a ajuns acel „cineva“ al sportului, mai cu seamă, al gimnasticii româneşti, Andreea Răducan a rămas aceeaşi fată modestă care nu uită niciodată de unde a plecat.

De altefl, de câte ori are ocazia, îşi aminteşte de locurile natale cu drag şi spune că „Bârladul a fost şi va rămâne prima ei casă, locul în care se simte cel mai bine şi unde se întoarce cu drag de câte ori timpul îi permite“. 

Maricica Puică a făcut istorie în atletism la Olimpiada din 1984, de la Los Angeles

Performanţele sale sportive sunt memorabile, fiind campioană olimpică, mondială, europeană în probele 1500 m, 3000 m şi 5000 m. 

Una dintre cele mai importante sportive cu care Iaşiul se mândreşte este marea campioană Maricica Puică.
În vârstă de 63 de ani, atleta care a bucurat milioane de români prin succesele sale remarcabile şi-a început cariera sportivă la Iaşi, descoperită de antrenorul Ion Puică, cel care mai târziu avea să-i devină şi soţ.

La vârsta de 18 ani avea să intre în circuitul internaţional al atletismului de performanţă, participând în Turcia la Crosul Balcanic. Succesul în sport avea să vină zece ani mai târziu, când în cadrul unui campionat mondial de cros a reuşit să obţină medalia de bronz, dar şi cea de aur cu echipa României.

Poveştile sportivilor campioni care au adus faimă Hunedoarei: Mihai Leu, Vasile Stângă şi Daniela Silivaş

Cea mai răsunătoare performanţă obţinută de un sportiv provenit din municipiul Hunedoara este titlul de campion mondial la box. Mihai Leu (45 de ani) a intrat în istoria boxului în 22 februarie 1997. Hunedoreanul a disputat atunci meciul vieţii sale şi cel mai greu din cariera sa împotriva panamezului Santiago Samaniego.

În urmă cu 16 ani, la capătul celor 12 runde ale meciului de box disputat într-una din marile arene ale oraşului german Hamburg, Mihai Leu a fost declarat câştigător al centurii mondiale la categoria mijlocie a World Box Organization.

Pe lângă performanţele obţinute în box, Leu a devenit în 2003 campion naţional de raliuri. În prezent, este administrator public al Hunedoarei, cetăţean de onoare al localităţii şi arbitru de box.

Constanţa, cetatea de scaun a Regelui Hagi

Cel mai bun fotbalist al tuturor timpurilor are de gând să îşi mute echipa Viitorul în alt oraş, dacă nu primeşte susţinere de la autorităţile locale. Constanţa datorează acest lucru Regelui care i-a adus atâta bucurie şi mândrie.

Gheorghe Hagi, cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor, este un produs 100% al Constanţei. Născut la Săcele, la 5 februarie 1965, Hagi s-a apucat de fotbal la vârsta de 10 ani, la echipa de juniori Farul Constanţa.

Au fost de ajuns doar 8 ani pentru a debuta la Naţionala mare, după stagiul de la Naţionala de juniori. După doar 2 ani, Gică Hagi a devenit căpitan al Naţionalei României. Avea să poarte banderola de 65 ori. Din 1990, după calificarea la Campionatul Mondial din Italia, Hagi a rămas căpitanul echipei la toate meciurile la care a fost pe teren.

Oana Ban, marea campioană olimpică la gimnastică, îi învaţă pe clujeni sport şi  preceptele Martorilor lui Iehova

Oana Ban, sportiva din Cluj care a făcut parte din generaţia de aur a gimnasticii româneşti care a câştigat aurul la proba pe echipe la Olimpiada din Atena din 2004, îşi împarte timpul între slujba de la sala de fitess şi munca de volutariat în cadrul Martorilor lui Iehova.

Oana Ban (născută la 11 ianuarie 1986 în Cluj-Napoca), singura gimnastă clujeană medaliată cu aur la Olimpidă, are acum 27 de ani şi viaţa ei s-a schimbat radical faţă de momentul în care câştiga, în 2004, la Atena, medalia olimpică la proba pe echipe. “Lucrez la o sală de fitness din Cluj, Club Muving, ca instructor pe partea de fitness, la sala de forţă, predau ore de aerobic, tonifiere, cardio. Împreună cu soţul meu facem muncă de misionariat în cadrul Martorilor lui Iehova”, a explicat pentru “Adevărul” gimnasta. 

Sportivii de aur ai Sălajului: au câştigat medalii şi titluri mondiale, acoperite de praful uitării

Cel mai reprezentativ nume pentru campionii de altădată dat uitării azi este cel al volebalistului Mircea Tutovan, inventatorul serviciului din săritură şi câştigătorul, cu echipa Dinamo, a mai multe titluri de campion naţional şi european.

image

Chiar dacă este o prezenţă pe care este greu să o treci cu vederea, dată fiind înălţimea sa impresionantă şi faptul că se află, în fiecare zi, prin centrul Zalăului plimbându-şi soţia imobilizată într-un scaun cu rotile, puţini ştiu ce performanţe a avut, în cariera sa de sportiv, Mircea Tutovan, recunoscut ca fiind unul din cei mai buni voleibalişti ai României.

Mari personalităţi sportive: Dan Grecu, primul aur pentru gimnastica românească şi Laura Badea, singura scrimeră cu medalie de aur la Olimpiadă

Capitala se poate mândri că a oferit României sportivi de talie mondială, care au bifat premiere şi au ridicat tricolorul ţării la loc de cinste. Dan Grecu a obţinut prima medalie de aur din istoria gimnasticii româneşti, iar Laura Badea este singura scrimeră din România care a cucerit o medalie de aur la Jocurile Olimpice.

Cei doi nu sunt însă singurii sportivi care ne fac să fim mândri că suntem români din Capitală. Comentatorul sportiv Cristian Ţopescu a vorbit pentru adevarul.ro despre personalităţile sportive ale României şi despre performanţele lor. 

Printre aceştia se numără şi Leon Rotman, primul dublu campion olimpic român la canoe, 1.000 de metri şi 10.000 de metri.

 Medaliatul cu aur la Olimpiadă care a fost şters de comunişti din istorie

Primul campion olimpic al scrimei româneşti, Ionel Drâmbă, a fost şters din analele sportului de către autorităţile comuniste, după ce sportivul a fugit din ţară, în 1970.

Timişoara a avut, de-alungul timpului, mai mulţi sportivi care au cunoscut gloria la Jocurile Olimpice, de la atletism până la polo, însă unul dintre ei nu se bucură nici acum, la şapte ani după trecerea în nefiinţă, de faima şi respectul cuvenite unui campion olimpic.

Ionel Drâmbă s-a născut în 1942, la Timişoara, în în 1959 devenea deja campion naţional de juniori atât la floretă, cât şi la sabie. După cinci ani avea să repete performanţa ca senior. 

La acest material au participat Cristina Răduţă, Ionela Stănilă, Dana Mihai, Borcea Ştefan, Claudiu Dumitrache, Simona Suciu, Corina Macavei, Dorin Timonea, Untaru Claudia, Florina Barbu, Cristina Cicău, Carp Cosmin, Bianca Sara, Ionuţ Balaban, Daniel Guţă, Sinziana Ionescu, Remus Florescu, Olimpia Man, Mădălina Mihalache, Vali Silaghi şi Cezar Pădurariu.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite