Sportul se reia după 15 mai: Ce discipline pot fi practicate şi ce se întâmplă cu tenisul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Stroe a oferit ultimele explicaţii legate de situaţia sportului după ieşirea din starea de urgenţă
Ionuţ Stroe a oferit ultimele explicaţii legate de situaţia sportului după ieşirea din starea de urgenţă

După două luni în care bazele sportive au fost închise, odată cu terminarea stării de urgenţă, se va renunţa la o parte din restricţii şi pentru această zonă.

Germania va da drumul la fotbal, la nivelul primelor două ligi, începând cu acest weekend, însă România e, deocamdată, foarte departe de un astfel de moment.

Astăzi, ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, a susţinut o conferinţă în care a explicat ce se va întâmpla după data de 15 mai, când România va ieşi din stare de urgeţă. Potrivit gsp.ro, deocamdată, aşa cum se ştia, sporturile care pot fi practicate, cu respectarea normelor de distanţare socială, sunt cele individuale.

Ce a spus Ionuţ Stroe?

*Sper că azi vom veni cu multe veşti bune pentru toţi iubitorii sportului. Mai e puţin şi vom putea reîncepe să facem mişcare, un lucru aşteptat de întreaga societate. Această conferinţă aduce detalii în plus despre anunţul lui Klaus Iohannis de ieri. Aşa cum am planificat, sportul se redeschide treptat după 15 mai. 

*Încercăm să redeschidem sportul în condiţii de maximă siguranţă pentru toţi. Dorim să redeschidem cât mai multe discipline sportive. O vom face, dar gradual, cu maximă precauţie. Am studiat modele similare din Uniunea Europeană şi vă pot asigura că totul e calculat, anticipat, pentru că nu-mi plac lucrurile făcute la mica înţelegere.

*Ne dorim să avem un echilibru. Am pregătit împreună cu Minsiterul Sănătăţii cadrul în care se va practica sport după 15 mai. Acest cadru va fi actualizat din două în două săptămâni. Vom crea la MTS un grup din profesionişti din domeniul sportului pentru a face aceste actualizări şi pentru a găsi soluţii. Sperăm ca evoluţia epidemiei să fie pozitivă şi, progresiv, să repornim toate disciplinele sportive. 

*Din data de 15 mai, se vor relua o serie întreagă de sporturi, care se vor desfăşura individual şi în aer liber. Vorbesc de sporturile organizate şi de sporturile care se pot practica în mod individual: aeronautica, alpinismul, atletismul (probele de alergare, de aruncarea  ciocanului, suliţei), automobilismul, caiacul, canotajul, ciclismul, echitaţia, golful, kartingul, moticiclismul, tenisul (proba de simplu), tir cu arcul, tirc sportiv, bărci cu bele şi pregătirea fizică generală. 

*În cazul în care aceste discipline sunt practicate în aer liber, dar în interiorul unor baze sportive, organizatorii trebuie să adopte unele măsuri pentru protejarea sportivilor. 

*Bazele sportive trebuie să fie împrejmuite. 

-Trebuie să se facă un triaj epidemiologic. 

-Trebuie măsurată temperatura. Sportivii trebuie trecuţi într-un tabel nominal.

-Accesul trebuie să fie permis doar în funcţie de capacitatea bazei pentru a evita aglomeraţia. 

-Nu va fi permis accesul public, nu se pot folosi duşurile, sauna. Acestea vor fi închise

-Orice fel de activitate sportivă trebuie să fie precedată de un procedură de autoevaluare. 

-Deplasarea la băzile sportive trebuie să se facă respectând măsurile impuse de autorităţi.

-Se va permite practicarea activităţilor sportive doar pe terenuri în aer liber

-Pe parcursul antrenamentelor, trebuie să fie păstrată o distanţă de siguranţă faţă de celelalte persoane.

Cum poate fi practicat tenisul?

*Proba de simplu a tenisului va avea câteva chestiuni clare. Pe un teren de tenis, e permis accesul a cel mult trei participanţi. Nu e permis accesul copiilor de mingi, nici schimbarea terenului. Jucătorii vor trebui să-şi marcheze propriile mingi şi să le folosească doar pe acesteea la serviciu. Toate echipamentele sportive trebuiesc dezinfectate, echipamentul trebuie pus în pungi speciale.

Ce se întâmplă cu sporturile de contact, cele de grup şi în sală?

*Sporturile în grup, de contact sau în sală prezintă un risc epidemiologic ridicat. Ele au şi prezintă în acest moment un risc major de îmbolnăvire. 

*Dacă un club îşi asumă regimul de cantonament în izolare, atunci poate să facă asta. Dacă nu, reevaluăm din două în două săptămâni şi în curând sper să avem posibilitatea să facem acest lucru. 

*Deocamdată, se vor putea desfăşura doar antrenamente. În cazul în care parcurgem cu bine această perioadă şi vom evita focare, vom trece şi la faza de competiţii. În privinţa spectatorilor, va trebui să ne mulţumim cu competiţiile văzute la televizor.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite