Steliştii evită spaţiul aerian al Ucrainei, în deplasarea din Aktobe. Ce rute ocolitoare au ales roş-albaştrii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jucătorii lui Aktobe, înainte de returul cu Dinamo Tbilisi, echipă pe care au eliminat-o în turul doi preliminar  al Ligii Campionilor. FOTO: Reuters
Jucătorii lui Aktobe, înainte de returul cu Dinamo Tbilisi, echipă pe care au eliminat-o în turul doi preliminar  al Ligii Campionilor. FOTO: Reuters

În turul 3 preliminar al Ligii Campionilor, Steaua dă peste Aktobe, campioana Kazahstanului, care a trecut cu 4-0 la general de Dinamo Tbilisi (Georgia). Turul este săptămâna viitoare, în deplasare.

O dau cotită de frica separatiştilor

Distanţa dintre Bucureşti şi Aktobe în linie dreaptă ar însuma puţin peste 2.000 de km, dar trece pe deasupra spaţiului aerian din Doneţk. Pentru a evita această zonă, oricum închisă traficului aerian după doborârea aeronavei MH17, steliştii o vor lua pe rute ocolitoare. 

În total vor avea 6.200 de kilometri de parcurs în peste cinci ore de zbor şi patru escale (Constanţa-Samsun-Tbilisi-Aktobe)! 

Aktobe, de trei ori mai „ieftină“

Fondată în 1967, gruparea „roş-albă“ are cinci titluri în palmares, e formată în majoritate din jucători autohtoni, plus opt stranieri în lot. Potrivit site-ului de specialitate transfermarkt.de, echipa kazahă este cotată la doar 10 milioane de euro, cel mai valoros jucător fiind mijlocaşul ucrainean Antonov (1,8 milioane de euro). 

Potrivit aceleiaşi surse, Steaua e apreciată la 33 de milioane de euro, Chipciu fiind cel mai scump, la 4 milioane de euro. Ceilalţi stranieri ai lui Aktobe vin din Rusia, Georgia, Trinidad-Tobago sau Columbia, iar antrenorul echipei este tânărul Vladimir Gazzaev (34 de ani), fiul mult mai cunoscutului Valeri Gazzaev (59 de ani), fost selecţioner al Rusiei. 

Aktobe a participat cu regularitate în ultimii ani în cupele europene, însă fără mari rezultate. În sezonul trecut a fost la un pas de grupele Ligii Europa, fiind învinsă în playoff de Dinamo Kiev (8-3 la general). 

Antrenorii români din Kazahstan: „Steaua e favorită“

Prima ligă din Kazahstan se desfăşoară după un calendar competiţional diferit (martie-octombrie), astfel că în acest moment campionatul e în plină desfăşurare. Aktobe e pe primul loc, cu trei puncte peste Kairat Almati. Fost antrenor în prima ligă din Kazahstan, la Astana (iulie-noiembrie 2013), Ioan Andone îi vede pe „roş-albaştri“ favoriţi la calificare. „Aktobe e la sfârşitul campionatului, va începe play-off-ul. Are aproape 20 de meciuri oficiale până acum. Steaua e favorită, dar trebuie să-şi rezolve problemele de joc“, a spus Andone, la Dolce Sport.

Nici Augustin Chiriţă (38 de ani), secund la Ordabasî, o altă echipă din Kazahstan, nu le dă şanse celor de la Aktobe. „Anul trecut aveau echipă mai puternică, şi-au schimbat şi antrenorul. Au probleme la nivelul fundaşilor centrali, care sunt lenţi. Steaua îi poate surprinde cu viteza lui Chipciu. Nu văd cum ar putea pierde calificarea“, a declarat, la Sport.ro, fostul jucător de la Universitatea Craiova şi FC Argeş.

Steaua joacă primul meci în deplasare, miercuri (30 iulie), iar returul peste o săptămână, la Bucureşti.

Steaua-Stromsgodset 2-0. Roş-albaştrii s-au descătuşat pe final şi s-au calificat în turul 3 preliminar al Ligii Campionilor

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite