Suedia, încă o dovadă de civilizaţie în lupta cu COVID-19: Decizie unică în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă în România, Guvernul e disperat să treacă legi în regim de urgenţă pentru amenzi, în schimb, în Suedia autorităţile au fost mereu convinşi că pot conta pe simţul civic al oamenilor, într-o tentativă de a încetini răspândirea coronavirusului.

În România s-a vorbit despre prelungirea stării de urgenţă pentru încă trei zile, până luni, deoarece, odată cu ridicarea ei, autorităţile nu vor avea la dispoziţie soluţia acordării amenzilor în weekend!

Un astfel de scenariu arată, în mod clar, că Guvernul n-are încredere în cetăţeni. În plus, în ultimele două luni, s-a văzut că şi printre oamenii de rând se află foarte mulţi indivizi care susţin că „românul ştie doar cu biciul“. Probabil că şi de aceea, cât au fost aplicate pe bandă, amenzile din România au fost printre cele mai mari din Europa!

La polul opus din toate punctele de vedere se află Suedia. Adică, o ţară care, încă de la declanşarea pandemiei, a refuzat să oprească viaţa normală. Şi, după două luni de carantină, inclusiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă acum „modelul suedez“ pentru restul lumii, în continuarea luptei cu COVID-19.

Iar scandinavii sunt foarte mulţumiţi de comportamentul cetăţenilor şi, de aceea, mizează, în continuare, pe simţul lor civic. O nouă dovadă în acest sens a apărut acum, când Suedia pregăteşte startul primei ligi fotbalistice, la jumătatea lunii iunie. 

Spre deosebire de restul Europei, care a obligat cluburile să-şi testeze, în mod repetat, jucătorii şi angajaţii, Suedia n-a impus o asemenea condiţie. Potrivit presei internaţionale, în Suedia, fiecare jucător va avea obligaţia de a-şi lua temeperatura, în fiecare dimineaţa. Apoi, trebuie să completeze un formular cu nişte întrebări despre starea sa generală de sănătate. Documentul va fi trimis, prin e-mail, la medicul echipei.

După această autoevaluare, dacă cineva nu se simte bine, se izolează acasă. Iar dacă starea sa se agravează, se va prezenta la spital pentru a fi testat. În acest fel, cluburile au fost scutite de o cheltuială în plus, pentru achiziţionarea testelor de coronavirus. Prin comparaţie, în România, o echipă cu mari probleme financiare precum Dinamo, a fost nevoită să dea aproximativ 6.000 de euro pentru a lua câteva sute de teste din Germania.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite